This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt (inom Sverige).

Hur ser en ”normal” MENSCYKEL UT?

Hur ser en ”normal” menscykel ut?

Idag ska vi djupdyka i grunderna i menscykeln. Vi kommer komma in på allt man önskar att man visste redan från det att man var ung som; vad är en “normal” menscykel? Hur mycket är normalt att blöda? Hur vet jag om jag har ”riktig” mens eller inte? Har jag ägglossning? Allt det här och lite till kommer vi gå in på i dagens inlägg!

Menscykel och hälsa – två sidor av samma mynt 

Idag ser många på menscykeln som något separerat från vår hälsa, men det ger inte en sann bild av hur vår kropp fungerar då menscykeln är en central del av vår hälsa. Menscykeln anses nämligen vara kvinnans femte hälsotecken tillsammans med blodtryck, hjärtfrekvens, andning och kroppstemperatur. Det är ett lika viktigt hälsotecken som de andra. Det innebär att om man inte har en menscykel (utebliven mens), har en tung och/eller smärtsam mens eller upplever olika symtom kopplat till menscykeln är det information från kroppen att något inte är helt i balans. En av gåvorna med att som kvinna vara cyklisk är att vi varje månad får ett “kvitto” på hur kroppen mår på insidan (hur coolt?!). Kraften finns i att förstå kroppens signaler och hur vi därmed kan påverka utfallet på vår menscykel genom verktyg i vår livsstil. Vi har stora möjligheter att kunna påverka vår menscykel, vi behöver bara lära oss förstå hur den fungerar och vad som påverkar den. 

Är min menscykel normal?

För att avgöra om din menscykel är ”normal” eller inte, måste du först förstå skillnaden mellan en ”riktig” mens och en så kallad bortfallsblödning. Om du har en menscykel utan påverkan från hormonella preventivmedel så producerar dina äggstockar östrogen som gör att din livmoderslemhinna växer, utvecklas och blir tjockare under första halvan av menscykeln; fas 1 och fas 2 (som även kallas follikulära fasen). Under den andra halvan av menscykeln; fas 3 (som även kallas luteala fasen), producerar dina äggstockar progesteron som får din livsmoderslemhinna inne i livmodern att mogna när det förbereder sig för att ett ägg ska kunna fästa. En riktig mens kan enbart ske när vi har haft ägglossning (här kan du läsa allt du vill veta om ägglossning). Det som händer när vi får mens är att livmoderslemhinnan som byggts upp släpper och blöds ut som mens då ägget inte blivit befruktat och fäst i livmodern. För att du ska kunna utveckla en hälsosam livmoderslemhinna (som sedan blir till mens) krävs det att dina äggstockar producerar tillräckligt med östrogen och progesteron för att kunna skapa och upprätthålla det. 

Om det är så att du har ägglossning under din menscykel kommer din mens att komma ca 12-16 dagar därefter. Vissa kvinnor har en kortare fas 3 (lutealfas) det vill säga antal dagar från ägglossning till mens vilket kan vara en indikator på att din ägglossningen inte är tillräckligt stark. Är det så att du inte fått din mens efter 16 dagar är det ett tidigt tecken på en eventuell graviditet (här kan du läsa mer om det). 

Är det min ”riktiga” mens eller är det en bortfallsblödning?

Om du exempelvis går på p-piller har du ingen riktig mens utan du har istället något som kallas en bortfallsblödning då p-piller stänger ned din ägglossning och du därmed inte får riktig mens. Är det så att du precis gått av p-piller kan det ta ett tag för kroppen att återställa sig vilket gör att det kan ta tid att förstå hur din riktiga menscykel fungerar och känns (om du funderar på att sluta med p-piller rekommenderar vi dig att läsa det här blogginlägget)

Hur mycket är normalt att blöda?

Du är unik. Exakt hur mycket man blöder varierar från kvinna till kvinna. Det studier visar är att genomsnittlig mängd att blöda under en menstruation ligger på ca 25-80 ml.

Hur många dagar är normalt att blöda? Din fas 1, det vill säga de dagar du har mens, kan variera från 3-7 dagar där genomsnittet ligger på 4-5 dagar. Oftast blöder du mer de första dagarna och mensen avtar i takt med att dagarna går. 

Hjälp, jag tror jag blöder för lite?

Om det är så att du exempelvis blöder lite (under 25 ml) kan det vara ett tecken på att din livmoderslemhinna inte är tillräckligt tjock. Att blöda lite kan även vara ett tecken på att dina hormonnivåer är för låga för att stimulera en tillväxt och utveckling av din livmoderslemhinna (detta är exempelvis vanligt om du har haft utebliven mens/HA då dina östrogennivåer är låga). För att du ska kunna bli gravid och att ett ägg ska kunna fästa behöver din livmoderslemhinna vara tillräckligt tjock och utvecklad. Viktigt att komma ihåg är att tjockleken på din livmoderslemhinnan inte är den enda faktorn som avgör om du kan bli gravid, däremot kan det vara en viktig aspekt att vara uppmärksam på. Kom även ihåg att vi alla är olika så det är helt normalt att vi blöder olika mycket och det finns inget ”magiskt” nummer för hur mycket du ska blöda varje cykel. 

Blöder jag för mycket?

Att ha kraftiga blödningar och blöda mycket är något som är mer studerat. Om det är så att du blöder mer än 80 ml och/eller under mer än 7 dagar kan du ha något som kallas menorragi (vi vet så krångligt ord), men vad det innebär är att du möter kriteriet för en väldigt kraftig mens. Att ha kraftfulla och smärtsamma blödningar är ofta associerade med diagnoser som endometrios, myom eller polyper på livmoderslemhinnan. Ibland kan det även finnas en koppling till sköldkörtelproblem. Att ha kraftfulla blödningar har ofta ett samband med en obalans mellan östrogen och progesteron, har du för mycket östrogen i förhållande till östrogen är risken större att du har tyngre blödningar. Om du har en väldigt smärtsam, kraftig och långvarig mens som påverkar ditt mående och hindrar dig i din vardag, sök hjälp!

Så hur mycket är egentligen normalt att blöda? 

Exakt hur mycket vi blöder är individuellt och påverkas bland annat av faktorer som hur lång du är, om du har barn, hur stor din livmoder är och genetik. Om du vet med dig att du alltid haft lättare blödningar eller mer åt det tyngre hållet kanske det är normalt för dig. Det finns ingen “perfekt” mängd, däremot finns det vissa riktlinjer som det kan vara bra att förhålla sig till. Vad som kan bli viktigt att bli uppmärksam på är om det plötsligt förändras, då kan det vara viktigt att kolla upp. Har du en mens som påverkar ditt mående och hindrar dig i din vardag, sök hjälp! 

Hur mäter jag hur mycket jag blöder?

Att mäta hur mycket du blöder är relativt enkelt. Se nedan för att få en uppfattning om hur du kan tänka:

  • Mindre tamponger/bindor fyller ca 3 ml blod när de är helt fyllda
  • Mellan tamponger/bindor fyller ca 4 ml när de är helt absorberade
  • Större tamponger/bindor fyller ca 8 ml när de är helt absorberade
  • Extra stora tamponger/bindor fyller ca 12 ml när de är helt absorberade
  • Om du använder menskopp så brukar en mellanstor menskopp rymma ca 30 ml blod. 

Så för att få koll på hur mycket du blöder under din mens är det bästa sättet att skriva ned hur mycket du blött i en tampong, binda eller menskopp samt hur många gånger du byter under en dag. 

Är det normalt att ha ont vid mens?

Bara för att det är vanligt att ha ont eller uppleva olika PMS-symptom kopplade till din menscykel betyder det inte att det är normalt eller något du ska leva med. Om det är så att du behöver ta smärtstillande i samband med mens eller att du inte kan fungera ”normalt” i vardagen är det ett tecken på att något inte står helt rätt till. Det är naturligt att känna av olika förändringar under menscykelns gång, det är en del av att vara cyklisk. Det är däremot skillnad på att känna av skiftningar kontra att inte kunna fungera i vardagen.

Många av våra reproduktiva processer i kroppen som ägglossning, menstruation och värkar är inflammatoriska processer. När man tänker på menstruation som en inflammatorisk process, så blir det ganska självklart att när den ”normala” processen rubbas på något sätt kan det leda till mer smärta eller ökad blödning under din mens. 

Ungefär 20-90 % av alla kvinnor som lider av smärtsam mens och tunga menstruationer eller infertilitet har något som kallas endometrios. Det är därför viktigt att ta kvinnors smärta på allvar och utreda den (du kan läsa mer om endometrios här och här). 

Så för att summera vad vi läst:

Du kan enbart ha en ”riktig” mens om du har haft ägglossning (det vill säga ej på p-piller eller minipiller)!
En normal menstruation pågår mellan 3-7 dagar där man blöder mer i början och där mensen sedan avtar i takt med att dagarna går.
Den genomsnittliga mängden blod du blöder under din mens är cirka 25-80 ml.
Smärtsam mens är inte normalt.
Smärtsamma och tunga blödningar kan vara associerat med endometrios.

Om du vill lära dig mer om din kvinnliga biologi och vad som påverkar den rekommenderar vi dig att läsa Womensync - För ett liv i synk med din kvinnliga biologi

Varukorg

No more products available for purchase