Vad är hypotalamisk amenorre eller utebliven mens?

Hypotalamisk amenorré innebär bortfall av ägglossning och därmed utebliven mens som orsakas av ett problem i hypotalamus. Hypotalamus styr frisättning och signaler mellan könshormoner och körtlarna som i sin tur påverkar menscykeln. Om processen rubbas genom att kroppen utsätts för mycket stress under en lång period finns inte tillräckligt med energi för att ägglossa. Ägglossningen prioriteras alltså bort för att kroppen vill spara energi med utebliven mens som följd.

Symtom

Utebliven ägglossning och mens, oregelbunden mens, hjärndimma, frusenhet och underproduktiv sköldkörtel.

Orsaker

Långvarig fysisk, emotionell eller långvarig stress, överträning, låg fettprocent, för lite mat i förhållande till energiförbrukning, näringsbrister, befintlig eller tidigare ätstörning, låg kroppstemperatur och underproduktiv sköldkörtel.

Kan jag få tillbaka min mens genom förändringar i livsstil?

Många kvinnor med hypotalamisk amenorré har fått tillbaka sin uteblivna mens med hjälp av förändringar i livsstilen som kost, träning och återhämtning. Framöver kommer det flera inlägg med framgångssagor från kvinnor i communityn som ger dig med med utebliven mens inspiration och praktiska tips för att få kroppen att känna sig tillräckligt trygg för att välja fertilitet, framför överlevnad.