FAQ


FAQ Womensync Collagen


Vad är kollagen?

Kollagen utgör 30-35 % av kroppens protein vilket gör det till det största och mest förekommande proteinet i kroppen. Kollagen finns i hud, hår, naglar, muskler, vävnader, brosk, ligament, bindväv och tarmar. Utöver det finns det i organ som hjärta, lever och lungor. 

Man brukar säga att kollagen är som kroppens “lim”. Det har en positiv påverkan på struktur och stadga i muskler, senor, leder och ligament. Kollagenet bidrar även till att hålla hud, hår och naglar fasta/hållbara och återfuktade. 

Producerar inte kroppen själv kollagen?

Jo det stämmer att kroppen själv kan producera kollagen. I takt med att vi blir äldre blir nedbrytningen av kollagen större än nybildningen vilket bland annat gör att huden åldras (vi får rynkor). Nedbrytningsprocessen börjar redan vid 25 års ålder och mängden kollagen minskar därefter varje år. 

Kan vi få i oss kollagen från maten vi äter?

Ja det är möjligt. Kollagen finns främst i benbuljong, hjärta, lever och senor. Idag äter inte många av oss dessa typer av livsmedel vilket gör att vi får i oss små mängder eller inget kollagen alls via maten vi äter. Därför har vi under flera års tid valt att ta tillskott av kollagen. 

En viktig påminnelse: Riktig mat går alltid först - vi kan inte ersätta riktig mat med någon substitut, näringstillskott eller pulver. Vi kan komplettera, men inte ersätta. 

Vad är de främsta faktorerna till att kollagen minskas i kroppen?

  • Åldrande gör så att mindre kollagen tillverkas
  • UV-strålning från solen
  • Stress
  • Luftföroreningar

Vad betyder det att kollagentillskottet är hydrolyserat?

Proteiner består av aminosyror. När man hydrolyserar proteiner dvs i framställandet av kollagen så bryter man upp dessa kopplingar. Detta sker även när man äter dvs när man genom matsmältningen spjälkar upp proteiner.

Hydrolysering är en kemisk process som innebär att en molekyl klyvs i två delar genom att en vattenmolekyl tillförs. Hydrolyserat kollagenprotein är därför delvis nedbrutet kollagen, vilket ger en effektivare absorption genom tarmslemhinnan.


Hur framställs hydrolyserat kollagen?

Kollagen hydrolyseras (en molekyl klyvs i två delar efter att en vattenmolekyl har lagts till) enzymatiskt till peptider med låg molekylvikt, för att säkerställa ett optimalt upptag i kroppen.

Kan man äta kollagentillskott om man är gravid?

Ja det går bra, kollagen finns naturligt i mat vi äter så det är ingen fara. Det finns däremot ingen effekt i att överdriva konsumtion, lagom är bäst!

Hur mycket kollagentillskott kan man äta?

Vi rekommenderar 1-2 msk om dagen! I drycker som ex te eller kaffe rekommenderar vi att ta ca 0.5-1 msk. Testa dig fram och vad som känns bra för dig.

Hur kan jag äta kollagentillskottet?

Kollagenet smakar ingenting och passar att använda i bakverk, smoothies, chiapudding, gröt, soppor, grytor och varma drycker.

Vilken typ av kollagen innehåller ert kollagentillskott?

Vårt kollagen innehåller främst typ I kollagen och en liten del typ III kollagen. Kollagen typ I förekommer främst i hud, hår, naglar, skelett, leder, ligament, tänder och organ samt kollagen typ III förekommer främst i hud, muskler, lever och blodkärl. 


Sammanfattningsvis:

Kollagen typ I: Förekommer främst i hud, hår, naglar, skelett, leder, ligament, tänder och organ.

Kollagen typ II: Förekommer främst i leder och senor. 

Kollagen typ III: Förekommer främst i hud, muskler, lever och blodkärl

Vad innebär det att kollagenet är “bioaktivt”? 

Vårt kollagen är “bioaktivt” vilket innebär att kollagenet är nedbrutet i mycket små peptider som gör det snabbare och enklare för kroppen att kunna ta upp det och använda det.