FAQ


FAQ Chicca Roast


Vad är Chicca roast?

Chicca Roast består av 100 % mald, rostad och spraytorkad cikoriarot. Det är en ekologisk, aromatisk dryck som är naturligt koffeinfri och ett utmärkt alternativ till kaffe.

Vad är Cikoria?

Cikoria-roten är en ört med ljusblåblommor som tillhör maskrosfamiljen (dandelion). Cikoria har använts i tusentals år i matlagning och i medicinskt syfte. Som läkeväxt har den främst använts som medel för magen, levern och gallan. Den innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen och har en renande effekt på blodet. 

Hur tillverkas Chicca Roast? 

Chicca Roast tillverkas av cikoriaväxtens rötter som först tvättas för att sedan hackas i mindre bitar och sedan torkas och förpackas. Efter det rostas den för att få den rostande, kaffeliknande smaken och spraytorkas till ett finmalt snabblösligt pulver.

Var produceras Chicca Roast?

Cikorian växer, rengörs och torkas i Frankrike/Belgien för att sedan rostas och spraytorkas i Schweiz.

Hur tillagar jag Chicca Roast?

Blanda ca 2-4 tsk (beroende på hur starkt du vill ha det) tillsammans med ca 1,5-2 dl hett vatten beroende på starkt du vill ha det och rör om. Drick som det är eller med mjölk av eget val. För en extra lyxig variant servera med skummad mjölk. Det går även att använda som kaffesubstitut i exempelvis bakverk.

Innehåller Chicca Roast koffein?

Nej, vårt Chicca Roast är helt utan koffein – så det går med andra ord lika bra att dricka på morgonen som på kvällen.

 

Varför inte koffeinfritt kaffe?

Många koffeinfria alternativ idag innehåller spår av koffein, inte mycket, men ändå lite. Så kallat koffeinfritt kaffe tillverkas vanligtvis genom en kemisk process med ämnet diklormetan (DCM) som är ett industriellt lösningsmedel och färglösare. Detta ämne är så “kemiskt” som det låter. 

Kan jag dricka Chicca Roast när jag är gravid eller ammar? 

Chicca Roast är en örtprodukt. Använd inte örtprodukter när du är gravid eller ammar utan att först prata med din barnmorska eller läkare. Läs mer på Livsmedelsverket eller rådfråga din läkare eller barnmorska.

 

Är Chicca Roast glutenfri?

Det finns inget gluten i vår Chicca Roast, däremot kan det finnas spår av gluten. Så här ser processen ut:

  • Cikorian produceras i samma lokaler som spannmål som råg och korn. Under produktionsprocessen hos vår producent sker först en utvinning av ingredienserna vilket betyder att de olika råvarorna fylls i olika kärl som är anslutna till varandra som sedan täcks med varmt vatten. Gluten finns kvar som restprodukt och följer med andra ord inte med i extraktet som släpps ut. 
  • Nästa steg är att cikorian spraytorkas och kommer i den processen inte i kontakt med gluten.

Så sammanfattningsvis, det finns ingen gluten i produkten, det vill säga ingen prolamin och glutamin som tillsammans skapar gluten. Det producenten beskriver är att det möjligtvis skulle kunna finnas spannmål kvar i resterna under extraktionen av ingredienser. Vid olika analyser har inte gluten kunnat hittas, men enligt livsmedelsverkets regler kan man inte helt utesluta att det skulle kunna finnas spår av gluten kvar.

 


FAQ Womensync Collagen


Vad är kollagen?

Kollagen utgör 30-35 % av kroppens protein vilket gör det till det största och mest förekommande proteinet i kroppen. Kollagen finns i hud, hår, naglar, muskler, vävnader, brosk, ligament, bindväv och tarmar. Utöver det finns det i organ som hjärta, lever och lungor. 

Man brukar säga att kollagen är som kroppens “lim”. Det har en positiv påverkan på struktur och stadga i muskler, senor, leder och ligament. Kollagenet bidrar även till att hålla hud, hår och naglar fasta/hållbara och återfuktade. 

Producerar inte kroppen själv kollagen?

Jo det stämmer att kroppen själv kan producera kollagen. I takt med att vi blir äldre blir nedbrytningen av kollagen större än nybildningen vilket bland annat gör att huden åldras (vi får rynkor). Nedbrytningsprocessen börjar redan vid 25 års ålder och mängden kollagen minskar därefter varje år. 

Kan vi få i oss kollagen från maten vi äter?

Ja det är möjligt. Kollagen finns främst i benbuljong, hjärta, lever och senor. Idag äter inte många av oss dessa typer av livsmedel vilket gör att vi får i oss små mängder eller inget kollagen alls via maten vi äter. Därför har vi under flera års tid valt att ta tillskott av kollagen. 

En viktig påminnelse: Riktig mat går alltid först - vi kan inte ersätta riktig mat med någon substitut, näringstillskott eller pulver. Vi kan komplettera, men inte ersätta. 

Vad är de främsta faktorerna till att kollagen minskas i kroppen?

  • Åldrande gör så att mindre kollagen tillverkas
  • UV-strålning från solen
  • Stress
  • Luftföroreningar

Vad betyder det att kollagentillskottet är hydrolyserat?

Proteiner består av aminosyror. När man hydrolyserar proteiner dvs i framställandet av kollagen så bryter man upp dessa kopplingar. Detta sker även när man äter dvs när man genom matsmältningen spjälkar upp proteiner.

Hydrolysering är en kemisk process som innebär att en molekyl klyvs i två delar genom att en vattenmolekyl tillförs. Hydrolyserat kollagenprotein är därför delvis nedbrutet kollagen, vilket ger en effektivare absorption genom tarmslemhinnan.


Hur framställs hydrolyserat kollagen?

Kollagen hydrolyseras (en molekyl klyvs i två delar efter att en vattenmolekyl har lagts till) enzymatiskt till peptider med låg molekylvikt, för att säkerställa ett optimalt upptag i kroppen.

Kan man äta kollagentillskott om man är gravid?

Ja det går bra, kollagen finns naturligt i mat vi äter så det är ingen fara. Det finns däremot ingen effekt i att överdriva konsumtion, lagom är bäst!

Hur mycket kollagentillskott kan man äta?

Vi rekommenderar 1-2 msk om dagen! I drycker som ex te eller kaffe rekommenderar vi att ta ca 0.5-1 msk. Testa dig fram och vad som känns bra för dig.

Hur kan jag äta kollagentillskottet?

Kollagenet smakar ingenting och passar att använda i bakverk, smoothies, chiapudding, gröt, soppor, grytor och varma drycker.

Vilken typ av kollagen innehåller ert kollagentillskott?

Vårt kollagen innehåller främst typ I kollagen och en liten del typ III kollagen. Kollagen typ I förekommer främst i hud, hår, naglar, skelett, leder, ligament, tänder och organ samt kollagen typ III förekommer främst i hud, muskler, lever och blodkärl. 


Sammanfattningsvis:

Kollagen typ I: Förekommer främst i hud, hår, naglar, skelett, leder, ligament, tänder och organ.

Kollagen typ II: Förekommer främst i leder och senor. 

Kollagen typ III: Förekommer främst i hud, muskler, lever och blodkärl

Vad innebär det att kollagenet är “bioaktivt”? 

Vårt kollagen är “bioaktivt” vilket innebär att kollagenet är nedbrutet i mycket små peptider som gör det snabbare och enklare för kroppen att kunna ta upp det och använda det.