Är det något du vill göra 12 gånger om året så är det att ägglossa. Förr tänkte vi att det centrala i menscykeln var själva ”mensen” men vi har lärt oss att den verkliga stjärnan i showen är ägglossning. Att ha en regelbunden ägglossning är inte bara viktigt för fertiliteten (det som avgör om vi kan bli gravida eller ej), det är också en viktig indikator för din generella hälsa och ditt välmående.
Vad är ägglossning?
Ägglossning innebär att ett ägg släpps från follikeln till äggledaren. Ägglossning brukar ske runt dag fjorton i en tjugoåtta-dagars cykel (få som ägglossar just dag 14). Har man en kortare cykel sker den tidigare och har man en längre cykel sker den senare.
Generellt sätt skulle man kunna förklara ägglossning såhär – om du ägglossar regelbundet är det ett bra tecken på att din kropp är hälsosam, du har tillräckligt med näring och att du kan hantera stressen i ditt liv på ett bra sätt (och kanske inte har för mycket fysisk och mental stress i ditt liv).
Varför är ägglossning så viktigt för hälsan?
Som kvinna förändras våra hormoner under månadens gång, vilket innebär att östrogen, progesteron, testosteron, LH och FSH (våra könshormoner) kommer att variera beroende på vart vi är i vår menscykel.
Östrogenet ökar (bidrar till biologisk självförtroende boost, ökar sexlust och så vidare) och når sin topp vid ägglossning medans progesteron (det avkopplande, må-bra-hormonet) stiger efter ägglossning (och endast om) ägglossningen har skett. Många av oss tänker bara på våra hormoner som något viktigt när vi ska skaffa barn, men så är inte fallet. Våra hormoner och framförallt balansen mellan dem är avgörande för vår hälsa. När våra hormoner är i balans kan vår kropp fungera som den är menad att göra, vi mår bra och får ta del av så många härliga fördelar och effekter.
Varför östrogen och progesteronbalansen är så viktiga komponenter
Att ha tillräckligt med östrogen och en ökning i första halvan av cykeln (fas 1 och fas 2) är viktigt då det påverkar vårt humör (en biologisk självförtroende-boost), vi får ökad energi, en ökad sexlust, det har även en påverkan på hud, hjärnhälsa och att vi har ett starkt och friskt skelett.
När vi har ägglossat så ökar progesteronet (fas 3). Enkelt förklarat skulle vi kunna säga att progesteronet balanserar effekterna av östrogen och stöttar en potentiell graviditet (hjälper ägget att fastna och stanna kvar i livmodern), ökar ämnesomsättningen, minskar inflammation och får oss lugna och avslappnade – så det är många fördelar med progesteron. När östrogen och progesteron dansar med varandra (har rätt nivåer sinsemellan) upplever vi oftast en regelbunden menscykel utan några PMS-symptom.
Hur vet jag om jag har ägglossat?
För att veta vilken fas du är i kan du använda följande metoder:
Mät din basala kroppstemperatur
Det bästa sättet att bekräfta att du har haft ägglossning är genom att mäta din basala kroppstemperatur det första du gör på morgonen, gärna samma tid varje morgon. Temperaturen stiger med ca 0.2-0.4 grader en till två dagar efter ägglossning. Temperaturhöjningen håller i sig i några dagar eller hela fas tre, vilket är ett tecken på att du producerar tillräckligt med progesteron. Obs – basal kroppstemperatur mäts med en termometer som är känsligare en vanlig febertermometer.
Titta efter fertilt sekret
Genom att notera förändringar i ditt cervixsekret kan du få koll på vart du är i menscykeln, om du är fertil och avgöra när du övergår till nästa fas. Det förändringar du ska notera är känslan, om sekretet är torrt, krämigt eller halkigt. Samt observera om sekretet är vitt, genomskinligt eller tänjbart. När du är fertil är det ofta genomskinligt, tänjbart och halkigt. När du ägglossat, det vill säga går in i fas 3, är det mindre sekret och du har ofta en torr känsla när du torkar dig.
Känn på cervix
Du kan känna på Cervix, det vill säga livmodertappen som sitter inne i vaginan, för att veta vilken fas du är i. Det gör du genom att känna hur öppen/stängd cervix är. När Cervix är öppen (så att spermierna kan komma in) är du fertil.
Ta ägglossningstest
Genom ägglossningstest kan du se om hjärnan skickar ut ett hormon som kallas LH, men bara för att man får utslag på ett ägglossningstest innebär det inte att ägglossning har skett. Så det bästa sättet är att bekräfta att ägglossning skett är genom att ta din temperatur i kombination med symptom.
Viktig påminnelse om ägglossning och fertilitet: Spermier kan leva i ca fem dagar inne i livmodern, så om du inte vill bli gravid se till att skydda dig under period innan ägglossning såväl som under ägglossning. Efter ägglossning kan ägget leva i ca 24 timmar.
Hur stöttar jag ägglossning genom livsstil?
Några generella tips när det kommer att stötta kroppen till att få ägglossning är följande:
Minska stress
Enklare sagt än gjort, vi vet. Men att försöka minska stress är ett happy-pill för dina hormoner. Stress kan både vara yttre som inre stress som: överträning, äta för lite, näringsbrister, koffein och alkohol som inre stress som kritiska och dömande tankar, en känsla av att inte räcka till eller trauman.
Ät tillräckligt
Att äta tillräckligt både när det kommer till att få i dig tillräckligt är avgörande för att kroppen ska känna sig tillräckligt trygg (tillräckligt trygg för att föra ett barn till världen). Ät tillräckligt med fett (som är byggstenar för att skapa dina viktiga hormoner), protein (som bygger upp kroppen och balanserar hormoner) och komplexa kolhydrater (som bidrar med energi och fibrer) som får ditt blodsocker att hålla sig stabilt.
Se till att du får tillräckligt med näring
För att kroppen och menscykeln ska fungera optimalt är det viktigt att den har tillräckligt med näringsämnen, det vill säga vitaminer och mineraler du behöver för att kunna producera våra hormoner.
Ät mat som håller blodsockret stabilt
Om vi inte har ett balanserat blodsocker kommer vi inte heller ha balanserade hormoner. Våra hormoner och vår menscykel älskar när vi får i oss hälsosamma och högkvalitativa fetter, protein och komplexa kolhydrater som får blodsockret att hålla sig stabilt. Tänk på att vad som är det bästa sättet att stötta ägglossning för just dig beror till störst del på den grundläggande orsaken till varför du inte ägglossar i första hand.
Kom ihåg: Förändringar i våra hormoner kan ta tid
Tänk på att vad som är det bästa sättet att stötta ägglossning för just dig beror till störst del på den grundläggande orsaken till varför du inte ägglossar i första hand.Förändringar i vår menscykel och våra hormoner förändras inte över en natt. Vi är så vana vid att saker ska gå snabbt så många gånger kan det kännas som en evighet då vi vill se effekt direkt. Men med rätt förändringar i kost och livsstil så kommer du få resultat.
När vi pratar förändringar i menscykeln brukar det ta ca tre månader för en follikel (små vätskeliknande säckar som bär dina ägg) att utvecklas inför ägglossning. Det innebär att det kan ta så här långt tid att se märkbara förändringar på ägglossning och menscykel. Vissa förändringar i exempelvis kost kan vi känna av direkt (till exempel om vi stöttar kroppen med extra näring och fett under fas tre som gör att blodsocker inte sticker iväg) – medans andra kan ta längre tid. Detta beror såklart på ditt utgångsläge, obalans och livsstil.
Under hela den här tiden är det viktigt att du påminner dig själv om att ha tålamod och tillit. Bra saker tar tid, även om du inte ser skillnaderna på utsidan så händer det saker på insidan. You got this!
Disclaimer: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnosticera, behandla eller bota. Vi är alla unika. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.
Om du vill läsa fler inlägg inom samma tema rekommenderar vi dig följande inlägg:
– Hur ser en normal menscykel ut?
– Så ökar du progesteron naturligt
– Del I: Allt du behöver veta om progesteron (och hur du kan minska PMS)
– Del II: Allt du behöver veta om östrogen (och hur du kan minska PMS)
– Hur trackar jag min menscykel efter p-piller?