This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Vad är ENDOMETRIOS?

Vad är endometrios?

Endometrios är en inflammatorisk sjukdom som uppkommer av att vävnad som liknar livmoderslemhinnan fastnar på organ utanför livmodern och skapar små härdar. Eftersom vävnaden liknar livmoderslemhinnan blöder den på samma sätt som livmoderslemhinnan vid mens, vilket kan orsaka enorma smärtor och leda till kronisk inflammation.

Ungefär tio procent av personer med livmoder drabbas av endometrios. Trots att det är så pass vanligt är sjukdomen relativt okänd för allmänheten. Bristen på kännedom kring endometrios leder till att det kan ta många år för kvinnor innan de får diagnos och behandling. Det finns inget känt botemedel mot sjukdomen men den kan lindras med behandling och vissa kvinnor har sett stor förbättring genom kostförändringar.

Vanliga symtom vid endometrios

Det vanligaste symtomet är starka smärtor i mage och buk under mens eller större delar av menscykeln, men kan också innebära smärtor i rygg som strålar ner i benen, smärtor i slida och mage vid samlag, symtom liknande urinvägsinfektion, IBS-liknande symtom som diarré och förstoppning samt att det kan göra ont när du går på toaletten. Andra symtom kan vara att du känner dig allmänt trött eller illamående.

Vad beror endometrios på?

Orsakerna till endometrios är inte klarlagda. Det finns många teorier om orsakerna men ingen tes har stärkts fullt ut av tillräckliga studier. Mycket pekar på att sjukdomen till viss del är ärftlig.

Varukorg

No more products available for purchase