Känner du igen dig i symptom som mycket PMS, oregelbunden ägglossning, svårt att bli gravid eller en kort lutealfas (fas 3)? Då kan det vara så att du har lågt progesteron. I dagens blogginlägg ska vi djupdyka i hur du kan öka ditt progesteron på ett naturligt sätt genom din livsstil.
Om du inte känner dig bekant med progesteron rekommenderar vi dig att börja med att läsa vårt blogginlägg allt du behöver veta om progesteron.
Vad påverkar progesteronnivåerna?
Det bästa sättet att öka progesteronnivåerna är genom att få igenom ägglossning. Det är när du har ordentliga ägglossningar som din kropp producerar tillräckliga och optimala nivåer av progesteron (tack vare gulkroppen som är det före detta äggskalet).
Om du har utebliven ägglossning, svag ägglossning eller oregelbunden ägglossning är sannolikheten stor att du producerar inget eller väldigt låga nivåer av progesteron. Ägglossning och progesteron är med andra ord två sidor av samma mynt. Ingen ägglossning innebär inget progesteron (i alla fall inte tillräckliga mängder).
Symptom på lågt progesteron
Lågt progesteron kan komma till uttryck på flera olika sätt i form av ofrivillig barnlöshet, svårigheter för ägget att fästa i livmoderslemhinnan, upprepade tidiga missfall, PMS-symptom, förklimakterie- och klimakteriesymtom, en kort lutealfas (gulkroppen dör för tidigt), ökad trötthet eller spottings (mellanblödningar).
Hur ökar jag progesteron naturligt?
Progesteron och ägglossning går hand i hand, så för att öka ditt progesteron behöver du göra samma saker som för att stärka ägglossning. Vad du egentligen behöver göra är att skapa förutsättningar för din kropp att ha resurser nog att ägglossa och utrymme att kunna prioritera det. Nedan kommer några delar som är viktiga för att kunna ägglossa och därmed öka progesteronet.
Se över stress – Stress är en riktig bov när det kommer till fertilitet, ägglossning och progesteron. När kroppen är i stress kommer den prioritera att producera våra stresshormoner kortisol och adrenalin istället för våra kära könshormoner östrogen och progesteron.
Ät tillräckligt – Kroppen kommer alltid prioritera överlevnad framför fertilitet och könshormoner. Om du inte får i dig tillräckligt med energi (det vill säga inte äter tillräckligt) eller inte kan ta upp näringen i det du äter kommer kroppen inte ha resurser att producera hormoner eller ägg av kvalitet (vilket i sin tur påverkar ägglossning och därmed ditt progesteron).
Stötta upp eventuella näringsbrister – Viktiga näringsämnen för fertilitet är bland annat B-vitaminer, magnesium, järn och C-vitamin. Om du har näringsbrister finns det inte tillräckligt med resurser (byggstenar) för kroppen att producera hormoner eller din ägglossning.
Stabilisera ditt blodsocker – En av de mest avgörande aspekterna när det kommer till fertilitet är ett balanserat blodsocker. Ett blodsocker som åker berg- och dalbana över tid signalerar stress för kroppen. Stress och ägglossning är inte bästa vänner.
Minska på stimulatorer – Att minska på yttre stimuli som exempelvis koffeinhaltiga drycker såsom kaffe, energidryck samt alkohol kan vara att överväga under en period för att få kroppen att känna sig trygg och lugn.
Gör saker du mår bra av – Oxytocin är ett hormon som signalerar välbefinnande och kan hjälpa till att minska stress. Det här hormonet utsöndras vid beröring både av oss själva och andra. Att vara ute i naturen, ta ett varmt bad eller lyssna på musik du älskar kan också hjälpa dig att komma ned i varv och bli mer närvarande. Rita, yoga eller dansa är andra aktiviteter som aktiverar det parasympatiska nervsystemet (där vi kan läka och kroppen kan fungera optimalt).
Rörelse – Rörelse är ett kraftfullt verktyg för att öka våra må-bra hormoner. Men, det är viktigt att det är i lagom dos. För att få ägglossning behöver kroppen känna sig trygg och om du känner dig stressad (oavsett om det handlar om en relation, jobb eller ekonomi) så kanske det bästa valet inte är ett hårt träningspass vilket också kan upplevas som en yttre stress för kroppen.
Höja progesteron på naturlig väg – hur långt tid tar det?
Att höja ditt progesteron på naturlig väg är inte en "quick fix". Generellt sätt brukar man säga att det tar ungefär 100 dagar för ett ägg att mogna vilket innebär att det kan ta cirka 3 månader (tre cykler) innan du märker skillnad av livsstilsförändringarna du gör.
Olika sätt du kan märka skillnad är exempelvis genom att du får ägglossning (även om den är svag) om du exempelvis varit utan den under långa perioder, att du har mindre PMS, att din lutealfas är längre (dagarna mellan ägglossning och mens är mellan 12-16 dagar) eller att du blir gravid. Fira de små förändringarna som stora segrar, för det är de! Bra saker tar ofta tid, och det är värt det. Kom ihåg att ha roligt på vägen. Du gör rätt saker och resultaten kommer. Ha tillit till processen.