This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Hur trackar jag min menscykel EFTER P-PILLER?

Hur trackar jag min menscykel efter p-piller?

Går du i tankarna om att sluta med p-piller eller har du kanske redan slutat? Är du nyfiken på lära känna din kropp och se hur den fungerar utan något hormonellt preventivmedel? I detta blogginlägg går vi igenom allt du behöver veta för att få koll på din menscykel när du slutat med hormonella preventivmedel som p-piller. Vi går in på hur du lär dig att tracka din menscykel och vilken app som är bäst (enligt oss), hur du mäter kroppstemperatur och hur du får tillbaka en balanserad och regelbunden menscykel.

Vad händer när man slutar med p-piller? 

Vi vet att många kan känna sig förvirrade när man slutar med p-piller. Det är helt naturligt med tanke på att du kanske började äta det redan i tonåren och sedan fortsatt med det i många år. Är det så att du går i tankarna på att sluta rekommenderar vi dig att läsa följande inlägg för att du ska få en så smidig övergång som möjligt. 

Oavsett orsak till att du väljer med att sluta med p-piller kan det hända olika saker i kroppen när du slutar. Vissa kvinnor får tillbaka en regelbunden ägglossning och mens direkt när de slutar medan det för andra kan ta flera månader eller till och med år. Vi vet att det kan kännas frustrerande om den inte kickar igång direkt, men det är fullt normalt. Tar det däremot mer än 6 månader bör du kontakta din kvinnoklinik eller någon av Womensyncs experter. 

Vad som rent fysiskt händer i kroppen när du äter p-piller är att din ägglossning stängs ned. När du inte har ägglossning har du inte heller någon “riktig” mens även om du får en “blödning”. Blödningen du får på p-piller är något som kallas bortfallsblödning. Om du ätit p-piller i många år kan det helt enkelt ta ett tag för kroppen att hitta tillbaka till sin naturliga rytm när du slutar med dem.

I samband med att man slutar med p-piller är det inte ovanligt att uppleva olika symtom. Förutom att ägglossning och mens lyser med sin frånvaro kan symtom som exempelvis näringsbrister, akne och PMS vara vanliga. För att underlätta övergången och eventuella obalanser kan det därför vara kraftfullt att stötta kroppen med eventuella näringstillskott vid näringsbrister, reglera ditt blodsocker genom kost, hantera stress och ha tålamod. Det viktiga är att känna till att symtomen är normala och att det går att komma i balans genom verktyg i din livsstil som vi kommer berätta mer om nedan. 

Hur kan jag börja få koll på menscykeln? 

Tracka din cykel i en app eller kalender

Det första steget för att få koll på din menscykel handlar om att börja tracka din menscykel. Det kan du antingen göra i en app eller dagbok beroende på vad som passar dig. Olika appar som vi själva testat och rekommenderar är: Natural Cycles, Clue och Flo

Så, hur går det till rent praktiskt? Första dagen på din mens är första dagen på en ny cykel. Så när du får mens skriver du in det i appen (eller din dagbok/kalender) och då registreras det automatiskt som början på en ny menscykel. Sista dagen på “en cykel” blir helt enkelt dagen innan du får din nästa mens. 

Beroende på vad du själv har för behov så kan du registrera olika många aspekter i din app eller i din kalender. Du kan exempelvis skriva ned hur du mår, hur kroppen känns, sexlust, energinivå, sekret, humör eller om du upplever andra symptom som ömma bröst eller värk. Genom att skriva ned eller registrera sådana saker kan du lätt gå tillbaka för att sedan hitta mönster vilket kan hjälpa till att förutspå kommande cykler. 

För att lära dig mer om menscykelns faser, hur du vet vilken fas du är i och hur du kan stötta respektive fas rekommenderar vi dig att läsa Womensync - för ett liv i synk med din kvinnliga biologi.

Mät din basala kroppstemperatur

Den andra delen för att få koll på din menscykel handlar om att mäta din basala kroppstemperatur. Beroende på var du är i din menscykel så kommer den basala kroppstemperaturen att förändras. När du har ägglossat stiger kroppstemperaturen med mellan 0.2-0.4 grader, där temperaturhöjningen håller i sig minst tre dagar (men gärna hela fas 3 vilket är ett tecken på att du producerar tillräckligt med progesteron).

Genom att mäta din basala kroppstemperatur kan du:

  • Bekräfta när du har haft ägglossning
  • Förutspå när din nästa mens ska komma
  • Ha koll på vilken fas du befinner dig (när du går från fas 2 till 3)

För att mäta din basala kroppstemperatur på rätt sätt behöver du först en termometer som mäter två decimaler till skillnad från en vanlig som endast visar en decimal. Din nästa fråga kanske då blir, men var köper jag en sådan termometer? Det går att köpa på vanliga apotek eller på Natural Cycles hemsida. 

För att mätningen ska bli så korrekt som möjligt är det viktigt att tänka på följande saker:

  1. Ta din temperatur det första du gör på morgonen innan du har gått ur sängen
  2. Låt termometern vara i minst 5 minuter innan du trycker på knappen
  3. Ta din temperatur ungefär samma tid varje morgon

Om du vill djupdyka så läs det här inlägget, där går vi in på djupet på om, hur och varför du ska mäta din basala kroppstemperatur. 

Lär känna ditt sekret 

Den tredje delen för att förstå din menscykel handlar om är att börja lära känna och förstå ditt cervixsekret. Det pratas sällan öppet om vårt kvinnliga fertila sekret, men det är en viktig indikator på var vi befinner oss i vår menscykel och hur fertila vi är. Vi vet att många kvinnor kan känna att det här är det “svåraste” steget när det kommer till att lära känna sin kropp och cykel men det är lättare än det först kan verka. Du behöver vara nyfiken, konsekvent och ha tålamod. Att lära känna kroppens signaler när vi dessutom aldrig fått kunskap om vad de betyder kan ta lite tid. I Naturalcycles tar man exempelvis inte hänsyn till sekret utan där trackar man bara menscykeln genom appen och att mäta den basala kroppstemperaturen varje dag. Men genom att addera ytterligare en dimension, frånvaron, närvaron och konsistensen på ditt sekret, så får du en säkrare preventivmetod.

Nyckeln för att förstå ditt sekret handlar om att känna skillnad på en “torrdag” och en “sekretdag” och sedan skriva ned det. Torrdag är en dag där du har en torr eller slät känsla när du torkar dig samt att det inte finns något på toapappret som går att “plocka upp”. En sekretdag är en dag där du kan känna en mer halkig/vattning känsla när du torkar dig och/eller att du ser sekret på ditt toapapper som du kan “plocka upp” och stretcha mellan fingrarna. Alla kan inte plocka upp en mängd av klart och stretchigt sekret, men det räcker att du känner känslan för att det ska vara en “sekretdag” = en dag du kan vara fertil på. 

Vi rekommenderar dig att läsa följande blogginlägg för att få full koll på hur det här fungerar alternativt ta hjälp av en expert för att exempelvis lära dig Jussticemetoden (fertilitetsförståelse). 

Hur kan jag stötta kroppen efter att jag slutat med p-piller? 

Öka återhämtning och minska stress

Återhämtning är en av de viktigaste delarna för vår fertilitet och menscykel. Idag lever många med lågintensiv stress, ibland högintensiv, under långa perioder vilket kan ge många negativa konsekvenser på vår fertilitet och menscykel. Vid långvarig stress prioriterar kroppen att producera kortisol istället för könshormoner – överlevnad före reproduktion. För att kroppen ska må så bra som möjligt och känna sig trygg nog att ge rum för vår fertilitet behöver vi prioritera återhämtning i vår vardag. 

Ät tillräckligt och ät varierat

Näring behövs för att ge kroppen förutsättningar för en regelbunden och symtomfri menscykel. Om kroppen inte får den mängd mat den behöver så bortprioriterar den att skapa våra könshormoner vilket kan leda hormonella obalanser eller leda till utebliven ägglossning och mens. Vi behöver ge kroppen trygghet, och att äta tillräckligt signalerar att kroppen befinner sig i en trygg miljö. Genom att kombinera fett, protein och kolhydrater i våra måltider håller vi oss mätta länge, det hjälper oss stabilisera blodsockret samt ger oss byggstenarna för att kunna producera våra könshormoner. 

Läs mer om hur du kan ge kroppen förutsättningar för hormoner i balans och för en regelbunden cykel här och här


För att lära dig mer om fertilitetsförståelse rekommenderar vi dig att läsa följande inlägg: 

Del I - Få koll på din menscykel - sekret

Del II - Förstå din menscykel - tracka kroppstemperatur

Del III - Förstå din menscykel - cervix

Varukorg

No more products available for purchase