This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt (inom Sverige).

SPOTTINGS: vad är det och varför HÄNDER DET?

Spottings: Vad är det och varför händer det?

Ups. Det här var menat att vara en vecka utan mens men nu har mina vita trosor utan förvarning blivit offer för spottings. Oroa dig inte, det är sådant som händer. Men frågan är varför? Var kommer egentligen det mystiska blodet ifrån? Är det något jag ska kolla upp? Precis det här djupdyker vi i idag. 

Vad betyder “spottings”?

En spotting skiljer sig från en “vanlig” mens. Det är fortfarande blod som kommer från vaginan, men det kommer utöver din “vanliga” menstruation och normalt sätt är det även en mindre mängd blod. Ofta beror spottings på fluktuationer i hormoner. Att få spottings någon gång ibland är inget onormalt eller något man behöver stressa upp sig för. Är det däremot något som återkommer rekommenderar vi dig att kolla upp det för att säkerställa att allt är som det ska där nere! 

Hur skiljer sig en spotting från mens? 

Spottings är en lättare blödning än själva mensen och är oftast rosa- eller brunaktig. Många gånger är den så liten att du inte ens märker av det i trosorna utan bara när du går på toaletten och torkar dig. En spotting är i många fall så pass liten att en tampong inte är nödvändig (då det istället torkar ut vaginan). Tricket brukar istället vara att använda ett trosskydd. Färgen på en spotting är som sagt ofta mer åt det rosa- eller brunaktiga hållet till skillnad från mens som ofta är mörkare röd. 

Det fina med menscykeln är att den ofta följer ett regelbundet mönster utifrån en månadscykel (läs här för hur en normal menscykel ser ut) som vi kan förutse. En spotting å andra sidan är inte förutsägbar utan kan dyka upp mer slumpmässigt under menscykelns gång. 

Varför har vi spottings (mellanblödningar)?

Det finns olika orsaker till varför spottings uppstår. Vissa är helt normala och inget vi behöver oroa oss för medans andra är bra att ha extra uppsyn på och lyfta med en gynekolog. Känner du dig orolig ska du alltid kolla upp det! Här är några av de vanligaste orsakerna till att vi upplever spottings under månadens gång: 

Fluktuationer i hormoner 

Många gånger bottnar spottings i att det sker snabba fluktuationer i hormoner, dvs att det sker snabba förändringar i dina hormoner som gör att det uppstår en blödning. 

Ägglossning

Om du har ägglossning kan du vara en av de 3 % av kvinnor som upplever en liten blödning vid ägglossning. När vi ägglossar släpps släpps ett ägg från äggstocken vilket gör att det kan uppstå en liten blödning. Det här är inget du behöver oroa dig för och är helt normalt. 

Spottings och hormonellt preventivmedel 

Tar du någon form av hormonellt preventivmedel är sannolikheten större att du upplever spottings mellan dina bortfallsblödningar (när vi går på preventivmedel har vi ingen riktig mens utan något som kallas bortfallsblödning). Det är även vanligt att uppleva när du börjar på eller byter preventivmedel. Ibland kan du även få spottings om du missat att ta dina dina p-piller, är sjuk, kräkts eller upplever diarre då det kan göra vissa hormonella preventivmedel ineffektiva. Om du har p-plåster eller p-ring och upplever spottings kan du behöva kolla upp dina spottings hos en läkare för att säkerställa att allt ser bra ut. 

Tidig graviditet eller nidblödning 

Våra hormoner och kroppar påverkas på många sätt vid en graviditet, ett sätt du kan märka det på är ljusa spottings under din första trimester som gravid. Det här är något som kan kännas oroande för många men cirka 15-25 % av alla gravida kvinnor upplever detta - och det behöver inte betyda att något är fel. Om du fortfarande känner en oro för det, lyft det med din barnmorska eller gynekolog så du kan känna dig lugn. 

Ett annat tillfälle som du kan märka av en spotting eller liten blödning är precis i början av en graviditet. Detta kallas även implantationsblödning eller nidblödning, det uppstår när det befruktade ägget fäster i livmodern. Det här brukar ske 10-14 dagar efter ägget har befruktats, så runt vecka 2 eller 3 i en graviditet. Det är normalt och inget du behöver vara orolig för. Med tanke på att den här blödningen sker ungefär vid samma tidpunkt som du skulle fått din mens är det lätt att förväxla det med din mens. 

Klimakteriet och förklimakteriet 

Under förklimakteriet märker du ofta att din mens blir mer oregelbunden och det är inte ovanligt att du upplever spottings - vilket är normalt. Fortsätter du däremot att uppleva spottings när du kommit in i klimakteriet bör du kontakta en gynekolog för att se att allt ser bra ut. 

PCOS 

PCOS är ett tillstånd som påverkar frisättningen av ägg från dina äggstockar. På grund av snabba förändringar och obalanserade hormoner kan kvinnor med PCOS uppleva oregelbunden ägglossning (och därmed menscykel), utebliven mens och som du kanske kunde gissat, spottings. 

Endometrios 

Endometrios är ett tillstånd där vävnad från insidan av livmodern växer utanför livmodern vilket kan komma till uttryck i en rad olika oönskade symptom. Spottings är ett av dem. Även om spotting i sig ofta inte är smärtsamt är många andra symtom kopplat till endometrios det. Om du misstänker att du har endometrios – kontakta en gynekolog för få hjälp. Är du osäker på om du har endometrios rekommenderar vi dig att läsa följande blogginlägg. Vet du med dig att du har endometrios får du inte missa den här inspirerande framgångssagan på hur en av kvinnorna i vårt community minskat sina symtom av endometrios genom livsstilsförändringar. 

Sexuellt överförda infektioner - STI

Könssjukdomar som exempelvis klamydia och gonorré kan ibland orsaka spottings under cykelns gång eller efter sex. Upplever du andra symtom relaterade till STI som smärtsam urinering, klåda, flytningar eller bäckensmärta bör du kontakta gynekolog för att säkerställa att allt är okej där nere. 

Huden spricker 

Om du haft sex när du inte varit tillräckligt våt (eller är torr överlag) kan det göra att huden (blodkärl som spricker) spricker. Ibland kan det göra att du får en liten blödning som liknar spottings. Oftast läker det av sig själv, men om du upplever obehag eller känner dig orolig för att det är mer blod än det ska vara, tveka inte att prata med en gynekolog. 

Cellförändringar

Vid cellförändringar i livmodern kan man ibland uppleva en liten blödning eller en spotting. Cellförändringar beror oftast på en infektion (HPV = humant papillomvirus). Många cellförändringar är lätta och de läker av sig själv, men i vissa fall kan du behöva få behandling för att de inte ska utvecklas till cancer. Vi uppmanar dig till att alltid gå på dina regelbundna cellprov som regionen skickar ut! 

Om vi skulle sammanfatta det vi gått igenom (repetition is key) så är de vanligaste orsakerna till att du kan uppleva spottings: 

  • Blödning i samband med ägglossning
  • Tidig graviditet (nidblödning: befruktade ägget fäster)
  • Du börjar eller byter p-piller
  • Olika infektioner i vaginan som exempelvis gonorré eller klamydia
  • Du är i början av puberteten och din menscykel inte kommit igång ännu
  • Att du har kommit in i förklimakteriet 

Sammanfattning

anledningarna till att vi får spottings kan skilja sig åt. Att få spottings någon gång då och då händer. Det beror i de flesta fall inte på att något är fel, däremot är det viktigt att vara uppmärksam på detta då det kan vara ett symptom på en infektion, hormonförändring eller ägglossning. Är det så att du helt plötsligt får spottings och att det fortsätter komma kan det vara bra att kolla upp för säkerhets skull för att se att allt är tipptopp där nere! 

Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert. Vi arbetar tätt tillsammans med Livakliniken som drivs av en av Womensyncs externa experter, Maria Särén dit du kan vända dig om du söker rådgivning. Uppge “Womensync” vid din bokning.

Andra inlägg som kan vara relevanta:
Blöder vid ägglossning - vad pågår?
Därför vill du ha ägglossning (här lär du dig allt om ägglossning)
Hur ser en normal menscykel ut?

Referenser

Dasharathy S, et. al. (2012). Menstrual bleeding patterns among regularly menstruating women. DOI:
10.1093/aje/kwr356

Cleveland Clinic Staff: Women’s Health Team. (2016). How to decode your vaginal discharge — and when to worry.
health.clevelandclinic.org/2016/07/vaginal-discharge-mean/

Mayo Clinic Staff. (2018). Vaginal bleeding.
mayoclinic.org/symptoms/vaginal-bleeding/basics/definition/sym-20050756

Wehn D. (2018). Bleeding between periods: How to
tell if it’s a problem. health.clevelandclinic.org/when-should-you-worry-about-spotting-between-periods/

Varukorg

No more products available for purchase