Vad är PCOS?

PCOS står för Polycystiskt ovariesyndrom, där S:et på slutet står för syndrom. För att uppfylla kriterierna för en PCOS-diagnos krävs förhöjda nivåer av androgener (manliga könshormoner som testosteron och Dehydroepiandrosteron (DHEA). Många kvinnor med PCOS har även övermogna äggblåsor (cystor) på äggstockarna. Att ha cystor är inte ett krav för diagnos då cystorna kan komma och gå. Ett vanligt problem för kvinnor med PCOS är förmågan att ägglossa, vilket kan resultera i oregelbundna eller uteblivna menstruationer.

Symtom vid PCOS

Höga androgener kan ge uttryck i fysiska symtom som hårväxt enligt ett manligt mönster: på hakan, överläppen eller bröstet eller att tappa hår i mönster som liknar mäns. Andra symtom innefattar acne, oregelbunden eller utebliven ägglossning, cystor på äggstockarna, insulinresistens, fetma kring midjan, trötthet, depression och ångest, humörsvängningar och sömnproblem.

Orsaker till PCOS

Orsakerna bakom PCOS kan handla om ärftliga faktorer, insulinresistens, höga nivåer av insulin på grund av högt sockerintag, näringsbrister och/eller stress.

Kan jag påverka PCOS genom livsstil?

Många kvinnor med PCOS har kunnat minska sina symtom med hjälp av verktyg i livsstilen som kost, träning och återhämtning. Framöver kommer det flera inlägg med framgångssagor från kvinnor i communityn som ger dig med PCOS inspiration och praktiska tips.