This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Vad är PCOS?

Vad är PCOS?

Runt 5-10 % av kvinnor i fertil ålder har utmaningar med PCOS. PCOS står för Polycystiskt ovariesyndrom.

Ett vanligt problem för kvinnor med PCOS är att man inte har ägglossning vilket innebär oregelbunden eller utebliven mens, vilket är något som brukar vara anledning till att man börjar misstänka att man har PCOS. Viktigt att känna till är att utebliven eller oregelbunden ägglossning/mens även kan bero på andra saker än PCOS.

Symtom vid PCOS

En vanlig indikation till PCOS (men inte ett måste) är att du har förhöjda nivåer av androgener (manliga könshormoner som testosteron och Dehydroepiandrosteron DHEA). En annan vanlig indikation på PCOS är att ha omogna äggblåsor (cystor) på äggstockarna, men cystor är inte ett krav för diagnos då de kan komma och gå, samt oregelbunden/utebliven ägglossning. 

Andra symtom på PCOS innefattar: acne, insulinresistens (blodsockerproblem), fetma kring midjan, trötthet, depression och ångest, humörsvängningar, minskad sexlust, svårt att bli gravid och sömnproblem. Höga androgener kan också ge uttryck i fysiska symtom som hårväxt enligt ett manligt mönster på hakan, överläppen eller bröstet eller att tappa hår i mönster som liknar mäns (exempelvis i vikarna eller mitt på huvudet).

För att diagnostiseras med PCOS ska du uppfylla två av tre kriterier:
– förhöjda androgener
– cystor på äggstockarna
– utebliven/oregelbunden ägglossning/mens

Orsaker till PCOS

Orsakerna till PCOS kan innefatta insulinresistens, höga nivåer av insulin på grund av högt sockerintag, näringsbrister och/eller stress samt vissa ärftliga faktorer. 

Kan jag påverka PCOS genom livsstil?

Det kraftfulla vi vill skicka med till dig som har eller misstänker att du har PCOS är att det verkligen i stor utsträckning går att påverka PCOS positivt vilket vi sett många kvinnor i communityn göra. Läs vår bok för att ta del av livsstilstips och vår näringsfilosofi. Du kan även ta del av Emelie, en tjej i communityns, resa till att balansera PCOS genom livsstil

Varukorg

No more products available for purchase