This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt (inom Sverige).

Blöder vid ÄGGLOSSNING - vad händer?

Blöder vid ägglossning - vad pågår?

Blöder du utan anledning mitt i cykeln? Då kan det vara så att du har fått en ägglossningsblödning. I dagens blogginlägg ska vi djupdyka i blödning under ägglossning - varför det händer och vad vi kan göra åt det. 

Vad är ägglossning och när sker den? 

Vad som sker vid ägglossning är precis som det låter, att ett ägg frigörs från äggstocken för att sedan åka vidare till äggledaren för att befruktas av en spermie, vilket då leder till graviditet. Alternativt att ägget inte befruktas, vilket då leder till att du får en menstruationsblödning, mens. För att ha “riktig” mens behöver du ha haft ägglossning, annars är det en så kallad bortfallsblödning. Nu kanske du undrar, hur vet jag om jag har haft ägglossning eller inte? Det vet du på bästa sätt genom att mäta och bekräfta en temperaturhöjning av din basala kroppstemperatur. Här kan du läsa allt du behöver för att få koll på hur du mäter din kroppstemperatur på bästa sätt, vilken termometer du kan använda dig av och mycket mer!  

Ägglossningen brukar ske runt dag 14 i en 28-dagars cykel (väldigt få kvinnor som har en 28-dagars cykel). Har du exempelvis en 32-dagars cykel kan ägglossningen ske runt dag 18-20, har du däremot en kortare cykel på 26-dagar kan ägglossning exempelvis ske runt dag 12-14. Så exakt när du har din ägglossning sker beror på hur lång din menscykel är. Om du exempelvis har ägglossningsproblem som PCO eller PCOS kan din cykel vara längre vilket gör att din ägglossning kommer att ske senare. Om du har en stark och frisk ägglossning kommer din nästa mens komma cirka 12-16 dagar efter din ägglossning. Har du en kort lutealfas (kortare än 12 dagar) kan det vara ett tecken på en svag ägglossning

Kom ihåg att skydda dig om du inte vill bli gravid dagarna fram till och under ägglossning, det är nämligen under dessa dagar som du är fertil (och därmed kan bli gravid). Tecken på att du närmar dig ägglossning kan exempelvis vara ökning av sekret (du har mer flytningar än innan och du känner dig mer “juicy” där nere), cervix är mer öppen samt ökad sexlust.  

Varför blöder jag under ägglossning? 

Att blöda vid ägglossning kan bero på flera olika faktorer. Oftast är blödningen ett resultat av de snabba förändringar som uppstår i dina hormoner under ägglossning. Vissa studier har visat att de som blöder under ägglossning kan ha högre nivåer av lutealt progesteron och luteiniserande hormoner vid just denna tid på månaden. Inför ägglossning stiger vårt östrogen för att sedan sjunka efter att ägget har släppts från äggstocken då vårt kära progesteron istället tar täten och ökar. Just den här förändringen mellan östrogen och progesteron kan orsaka den här typen av blödningar. Det är ofta dippen i östrogen som orsakar ägglossningsblödningen innan östrogen och progesteron stiger igen. 

Hur vet jag att det är just ägglossningsblödning?

Det kan vara svårt att identifiera vad som räknas som en ägglossningsblödning. Varje lätt blödning som inträffar utöver din vanliga mens anses vara en spotting (eller genombrottsblödning som det också kallas). Den här typen av blödning är lättare än själva mensen. Ett annat tecken på att det kan vara en ägglossningsblödning är färgen på blodet. Vid  ägglossningsblödning är färgen ofta ljusrosa eller ljusröd. Den ljusa färgen beror på att den blandat sig med livmoderhalsvätskan som ökar i samband med att ägglossning sker. 

Så, om det är så att du upplever en blödning cirka 12-16 dagar innan din beräknade mens och att blödningen är ljus eller rosa till färgen kan det med stor sannolikhet vara en ägglossningsblödning du fått.

Behöver jag oroa mig? 

När det kommer till just ägglossningsblödning är det ca 3 % av alla kvinnor som upplever det varje månad. Om så är fallet för dig är det förmodligen ingenting du behöver oroa dig för då det är en del av de snabba förändringarna i dina hormoner. 

Om du istället börjar få återkommande blödningar i din menscykel (som inte är din mens) helt utan förklaring rekommenderar vi dig att kolla upp det för att säkerställa att allt står rätt till. Det är inget ovanligt att ha spottings (och inget du förmodligen behöver oroa dig för) men börjar det komma återkommande från “ingenstans” är det viktigt att kolla upp det så du kan känna dig helt lugn.

Upplever du även andra förändringar i ditt vanliga blödningsmönster bör du kontakta sjukvårdspersonal. Det kan vara förändringar i blodmängden att de blir tyngre eller lättare, överdriven blödning, smärtsamma menstruationer, bäckensmärta eller andra symptom. Känner du behov av att kontrolleras av en läkare så tveka inte på att höra av dig. 

Påverkar ägglossningsblödning min fertilitet? 

Det finns inga bevis på att de som har ägglossningsblödning har en ökad risk för problem kopplat till sin fertilitet. De som har högre nivåer av luteiniserande hormon och lutealt progesteron är mer troliga att uppleva ägglossningsblödning. Men kopplingen att ha högre eller lägre nivåer av dessa hormoner har inte visat sig göra en person mer eller mindre benägen att kunna bli gravid. 

Vad kan jag göra åt ägglossningsblödning? 

För att säkerställa att det är just ägglossningsblödning som du upplever kan det vara bra att tracka symptomen du upplever. Ta hjälp av en kalender, dagbok eller app. Det kommer hjälpa dig se ditt allmänna blödningsmönster och om du väljer att besöka en läkare är det bra information att kunna ge dem. Det kommer även hjälpa dig vara mer förberedd inför kommande blödningar varje månad. 

Ägglossningsblödning kan hanteras liknande en vanlig mens. Om du endast upplever en liten mängd blod kanske du inte vill använda tampong då den kan torka ut slidan om det finns för lite mängd blod att suga åt sig. Fördelaktigt är då att välja en binda eller trosskydd för att undvika fläckar i underkläderna. Annars är det bara att gå vidare och njuta av din månad som vanligt! 

Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.. 

Andra inlägg som kan vara relevanta:

Spottings - vad är det och varför händer det?
Därför vill du ha ägglossning (här lär du dig allt om ägglossning)
Hur ser en normal menscykel ut?

Referenser

Dasharathy S, et. al. (2012). Menstrual bleeding patterns among regularly menstruating women. DOI:
10.1093/aje/kwr356

Cleveland Clinic Staff: Women’s Health Team. (2016). How to decode your vaginal discharge — and when to worry.
health.clevelandclinic.org/2016/07/vaginal-discharge-mean/

Mayo Clinic Staff. (2018). Vaginal bleeding.
mayoclinic.org/symptoms/vaginal-bleeding/basics/definition/sym-20050756

Wehn D. (2018). Bleeding between periods: How to
tell if it’s a problem. health.clevelandclinic.org/when-should-you-worry-about-spotting-between-periods/

Varukorg

No more products available for purchase