This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Del III: Få koll på din MENSCYKEL - Cervix

Del III: Få koll på din menscykel - Cervix

Idag fortsätter vi på vår tredelade miniserie där vi går igenom grunderna för att få koll på vår menscykel. I del I gick vi in på allt du behöver veta om ditt fertila sekret och hur du kan använda det som ett verktyg i din menscykel. I del II gick vi in på allt du behöver veta om din basala kroppstemperatur och vad som påverkar den. Idag är det dags för del tre och nu ska vi introducera dig för ditt cervix (livmodertapp) och hur du kan använda den som ett hjälpmedel för att förstå var i din menscykel du befinner dig. 

Vad är cervix?

Cervix är den nedre delen av din livmoder och är din livmodertapp. Det är ditt cervix som vidgas under en förlossning och som gör att bebisen kan komma ut (hur coolt?!). Det är även cervix som gör att mens och fertilt sekret kommer ut men också att spermierna kan komma in! Man skulle kunna se det som en port som bestämmer vad som får komma in och ut

Att känna på din cervix kan vara ett komplement för att få koll på din menscykel och när du är fertil eller inte. För det är nämligen så att din cervix position och struktur (hur den känns) förändras beroende på var du är i din menscykel. Innan ägglossning så producerar vi mer östrogen (här kan du läsa mer om menscykeln och dess faser) vilket gör att ditt cervix blir mjukare, mer öppet och rör sig mot en högre position i din vagina, medans progesteronet som dominerar efter ägglossning gör att cervix sänks, känns mer fast och stängd. 

Hur kollar jag min cervix?

För att du ska få koll på hur just din cervix förändras under månadens gång är ett tips att känna på den minst en gång varje dag under en hel cykel för att kunna identifiera förändringar. 

Såhär gör du: för in ditt långfinger i din vagina och känn på ditt cervix för att se hur det känns. Ett bra tillfälle är exempelvis att känna på ditt cervix när du duschar då du både är naken och har rena händer. Om det är så att du har svårt att känna ditt cervix kan du testa att sitta på huk då det blir enklare att nå den. 

Det är inte säkert att du kommer känna supertydliga förändringar förrän du når ägglossning. Många har svårt att känna någon skillnad och ger därför upp efter några dagar, men var konsekvent och ha tålamod. Vid ägglossning kan du helt enkelt känna att något förändras, den sitter högre upp, är mjukare och mer öppen. Efter du ägglossat kommer du känna ett skifte i att den sitter längre ned, känns hårdare och stängd. När du har lärt dig att känna den här förändringen har du ytterligare ett verktyg som du kan använda dig av för att ha koll på när du är fertil eller inte under cykeln.


Viktiga saker att ha i åtanke när det kommer till att börja tracka din menscykel!

Vi är alla unika vilket innebär att alla komponenter varierar, som hur lång vår menscykel är, hur mycket fertilt sekret vi har, vilken basal kroppstemperatur vi har och hur vår cervix förändras under månadens gång. Det är helt naturligt. När det kommer till fertilitetsförståelse så handlar det om att du ska lära känna din kropp och vad som påverkar den för att du sedan ska kunna avgöra när du är fertil och inte.

Något som många av oss missar idag och framförallt när vi använder appar som preventivmetod är att våra kroppar inte är maskiner. Vår menscykel är inte separerad från vår hälsa, utan när det händer olika saker i vårt vardagliga liv så kommer det påverka vår kropp och menscykel på olika sätt. Exakt hur och på vilket sätt vi påverkas bottnar i en mängd faktorer som genetik, bakgrund, livsstil och ålder. Vissa kvinnor får utebliven ägglossning och mens, för någon annan kan det vara en autoimmun sjukdom, för någon annan PMS eller PCOS. 

När det kommer till fertilitetsförståelse är det viktigt att släppa taget om bilden att din menscykel alltid kommer att vara regelbunden och förutsägbar, för det kommer den med stor sannolikhet inte vara under alla dina fertila år. Du kommer kunna identifiera ett mönster för hur just din cykel är vilket gör det lättare att notera när något avviker. Även om du har en regelbunden cykel länge är det viktigt att inte förlita sig blint på att din ägglossning kommer att ske på exakt samma dag varje månad utan vara medveten om att det kan förändras. Att använda dig av fertilitetsförståelse som en preventivmetod är ett kraftfullt verktyg för att lära känna kroppen och bli medveten om hur olika faktorer i din vardag påverkar just din menscykel. Genom att kombinera att tracka din cykel, mäta din basala kroppstemperatur, titta efter fertilt sekret och eventuellt känna på cervix så kommer du att få en säker preventivmetod och djupare förståelse för din kropp.

Här kan du läsa om del I i att förstå din menscykel, fertilt sekret och del II mäta kroppstemperatur. 

Varukorg

No more products available for purchase