This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

HUR PÅVERKAR STRESS, resande och olika tidszoner fertilitet och MENSCYKEL med Maria Särén

Hur påverkar stress, resande och olika tidszoner fertilitet och menscykel med Maria Särén

Detta är ett transkriberat utdrag ur Womensync Podcast, avsnitt #4 Mat som ett kraftfullt verktyg för en menscykel och hälsa i balans med Maria Särén. Vissa anpassningar av texten har gjorts. För att lyssna på poddavsnittet med Maria klicka här.  

I avsnittet med Maria Sären går vi in på allt som har med mat och menscykel att göra. Vi pratar om blodsocker och hur det har en koppling till menscykeln, vi pratar om periodisk fasta, koffein och vilken typ av mat som kan vara gynnsamt för hormoner i balans. Vi pratar även om IBS och olika mensrelaterade utmaningar och vad i vår livsstil som faktiskt påverkar vår menscykel. 

Vad skulle du säga är ditt mission just nu? 

Om jag skulle sammanfatta det i ett ord är det kvinnohälsa. Mer specifikt skulle jag säga att det handlar om att få kvinnor att må bra och göra vad de tycker är roligt. Just nu är det kost och träning som inspirerar mig. 

Vad var anledningen till att du kom in på just kvinnohälsa, menscykel och hormoner? 

Anledningen till att jag själv kom in på kvinnohälsa och att hjälpa just kvinnor var att jag själv var sjuk. Jag kände att jag drogs till något annat än det jag arbetade med då och började att reflektera över vad jag gjorde för sökningar på fritiden, vad det är jag brinner för, och jag insåg att det var kvinnohälsa. Vid den här tiden reste jag mycket i mitt jobb och utanför jobbet och för första gången sedan tonåren började min mens att bli oregelbunden och utebli och jag började fundera på vad detta kunde bero på. Jag reste mycket bland annat till Kina, USA och Australien, så varannan månad var jag borta minst två veckor. Det här innebar att jag väldigt ofta bytte tidszoner med allt vad det medför i form av förändring av dygnsrytm, färre timmar sömn, mat vid andra tider, samtidigt som jag skulle prestera på jobbet. 

Vad gjorde du för att få din menscykel regelbunden igen?

Vid det här laget började jag fundera på vad jag kunde förändra i min livsstil för att få min ägglossning och menscykel att bli regelbunden igen. Jag tyckte att jag levde väldigt bra när det kom till exempelvis kost men blev uppmärksam på hur andra faktorer också påverkar menscykeln och hur man utifrån de aspekterna kan “tweaka” det. Något som är viktigt att tillägga är att jag inte upplevde mig stressad när jag reste utan det tyckte jag bara var roligt, men min kropp kände tydligen annorlunda eftersom min ägglossning blev oregelbunden och uteblev till slut. Utöver det var jag förskonad och upplevde inte många andra symtom kopplat till humör eller mående, förmodligen för att jag stod stadigt i kostdelen. Jag har en bakgrund med reumatism och har varit inriktad på att läka den och hade inte vid det här tillfället inte någon värk eller problem. Men i och med symtomen i min menscykel började jag undersöka det alltmer. Det ledde till slut till att behövde göra en förändring och även om jag älskar att resa så behövde jag landa lite. Parallellt så drog önskan i mig om att få arbeta med det som tog upp en större del av min tid och mitt intresse, nämligen kvinnohälsa. 

Vad var det med resandet som påverkade menscykeln mer specifikt? 

Dels att byta tidszoner och dygnsrytm, det är något många av oss är känsliga för vare sig vi vet om det eller inte. Rutiner i vardagen gör ju att vi får mer utrymme för att sväva ut ibland och nu hade jag inte riktigt de rutinerna. Jag kan dessutom ha ganska svårt för att slappna av vilket gjorde att jag insåg att jag inte sov ikapp utan fortsatte bara dygnet där jag var. Adderat på det så tränade jag och levde på som vanligt vilket inte fungerade. Någonstans behöver man hämta hem den tappade energin. Det kunde gå allt mellan 70-80 dagar mellan mina menscykler vilket helt enkelt var kopplat till hur jag reste. Utöver det hade jag en ganska speciell kosthållning med tanke på min reumatism vilket gjorde att jag kunde skippa att äta på flyget om det inte fanns några bra alternativ vilket blev som en fasta som i sig också kan bli en stress för kroppen. Det var inte optimalt för att ha en stabil och fungerande menscykel. 

Så för att sammanfatta det du precis berättade så skulle man kunna säga att resandet och fastandet blev en stress för kroppen vilket i sin tur påverkade din menscykel? 

Ja, och det var ingenting som jag var medveten om. Jag upplevde mig som sagt inte stressad utan det var bara roligt tyckte jag. Det är just det här som är det luriga med stress, man upplever sig inte alltid stressad men kroppen kan göra det och därmed signalera i form av exempelvis oregelbunden och utebliven ägglossning. 

Precis gällande det du säger kan det vara en skillnad mellan den kvinnliga och manliga biologin. Vi som kvinnor är mer känsliga för stress oavsett om det handlar om näringsbrister, för mycket träning eller resande eftersom vi är designade för att kunna bära ett barn vilket gör att små saker i vår livsstil kan bidra till stress som i sin tur påverkar menscykeln på olika sätt. 

Precis, naturen vill inte riskera varken ditt liv som kvinna att bära ett barn i en miljö som upplevs som otrygg och vill inte heller sätta ett barn till världen om det inte verkar så stabilt där. Sen tror jag män påverkas också men de har inget “kvitto” på det som vi har med en cykel. 

–––––

Maria Särén jobbar utifrån ett funktionsmedicinskt förhållningssätt och är utbildad  på Kresser Institute, är certifierad ICF coach och driver kvinnokliniken Liva parallellt med sin egen praktik Emanera. Marias mission är att hjälpa så många kvinnor som möjligt att må bra och leva i synk med sin biologi. Läs mer om Maria här och följ henne på Instagram för mer inspiration och kunskap. 

Varukorg

No more products available for purchase