This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Hur jag minskade mina symtom av endometrios genom min livsstil

Minska symtom av endometrios genom livsstil

Idag delar vi Elins berättelse om hur hon diagnostiserades med endometrios och hur hon genom livsstilsförändringar kunnat minskat sina symtom som menssmärtor, IBS-problematik och värkande mage. Vi är så glada att få dela Elins berättelse som kan bidra med inspiration, praktiska tips och verktyg för dig som går igenom en liknande resa. Det här är en av de framgångssagor som vi delar med oss av i boken: Womensync - Ett liv i synk med din kvinnliga biologi.

Hur har din resa med endometrios sett ut?

I början av gymnasiet märkte jag att något inte stod rätt till. Jag hade stora besvär med menssmärtor i kombination med klassisk IBS-problematik som uppblåst och värkande mage. Min mens var riklig och jag hade strålande värk i rygg, ben och samlagssmärtor. Under dagarna jag hade mens åkte jag ofta in till sjukhuset på grund av smärtorna. Jag märkte också av symtom vid ägglossning. Läkarna misstänkte IBS (vilket inte är så konstigt eftersom många med endometrios även har magproblematik) men tack vare min fantastiska mamma, som också är diagnostiserad med sjukdomen, förstod hon snabbt att det här inte var ”vanlig mensvärk” som jag annars ofta fick höra. En bra riktlinje är att om menssmärtorna påverkar och begränsar ditt liv, är det något som är fel. Vi fick kontakt med en av Sveriges främsta läkare inom området. Med min symtombild och historik som grund, diagnostiserades och opererades jag för endometrios drygt tre år efter mina första symtom.

Hur såg din hormonbehandling ut med endometrios?

Jag påbörjade en hormonbehandling i form av dubbel dos av minipiller. Under den perioden kände jag inte igen mig själv. Trots att mensen försvann och därmed smärtorna, hade jag fortfarande problem med magen. Jag blev frustrerad över att jag inte kände mig frisk. Det var ju det som var hela poängen med operationen, att jag skulle må bra! Här startade mitt intresse för holistisk hälsa. Läkarna hade gjort allt de kunde för att få mig att må bättre – nu ville jag se vad jag kunde göra för mig. Det var viktigt för mig att bygga upp och stärka kroppen innan jag plockade bort de tillsatta hormonerna. Lite som att ha kvar stödhjulen tills det känns säkert att cykla utan.

Gjorde du några förändringar i din livsstil för att förbättra din endometrios? 

Jag blev rekommenderad gluten- och laktosfri kost. Det var väldigt nytt för mig men jag gav det en chans. Jag minns när jag stod storgråtandes i mataffären och just upptäckt att alla mina favoritprodukter innehöll gluten och laktos. Jösses vad jag fick tänka om! 

Efter en vecka med helt nya matvanor, var min mage så pass mycket bättre att jag kände att jag bara måste fortsätta. Det var en fantastisk känsla att bara genom att välja andra livsmedel kunna förbättra mitt mående så påtagligt. Jag ville se hur bra jag kunde må och blev otroligt fascinerad av Ayurveda, en österländsk läkekonst med en holistisk syn. Jag lärde mig hur magen spelar en central roll i vårt mående och att ens kropp, psyke, känsloliv och själ alla påverkas av varandra. Efter flera år av att ha testat mig fram och slutligen hittat en hållbar livsstil, valde jag att plocka bort min hormonbehandling. Idag har jag varit medicinfri i fem år.

Att bli diagnostiserad med endometrios blev en väckarklocka för mig. Mitt intresse för holistisk hälsa växte när jag förstod vilken skillnad det gjorde när jag började boosta mig själv, både kroppsligt, själsligt och mentalt. Allt gick i etapper men jag började kika på vad som triggade sjukdomen. Jag började yoga, meditera och träna för att kunna slappna av, stressa ner och stärka upp kroppen. Att jag levde under konstant stress innebar också att jag var helt hooked på socker, vilket är komiskt då stress och socker påverkar endometrios negativt. Det var en ond spiral helt enkelt. 

Kost och endometrios 

Det är så otroligt när man börjar nysta i det, hur fint allt hänger ihop. Istället för att småäta började jag äta rikligt med mat, dricka mycket vatten och träna. Jag tar regelbundet D-vitamin och i perioder även C-vitamin, B-vitamin och zink. Idag väljer jag bort gluten, raffinerat socker, rött kött, halvfabrikat och alkohol från kosten, men det är viktigt för mig att inte bli manisk. Självklart gör jag avstickare ibland som ett glas rött vin, bröd och lösgodis. Jag tror att stressen kring mat kan stressa kroppen lika mycket som själva maten.

Livsstil och endometrios 

Med hjälp av meditation, yoga och spirituell praktik, gick stressnivåerna ner, mitt sockersug minskade och därmed också smärtan. Jag fokuserade också på att ha roligt. Det är så underskattat! Jag fokuserade på att umgås mycket med vänner, välja ett jobb som är lustfyllt och lägga tid på det som intresserar mig snarare än prestation, prestige och press.

Det tog tre, fyra år från det att jag började att äta annorlunda, se över mitt beteendemönster och sådant som triggar endometrios till att jag slutade med min hormonbehandling.

Hur livssituation har en påverkan på endometrios 

I skrivande stund har jag precis kommit ur en pressad jobbsituation och kommer på mig själv med hur jag småäter, har ett ökat sockersug medan saker som meditation och träning lätt prioriteras bort. Kroppen säger ifrån och många av de symtom som jag hade innan jag slutade med hormonbehandling känner jag nu av. 

Det är viktigt för mig att inte bli arg på mig själv eller försöka kontrollera sjukdomen. Snarare hitta tillbaka till det som jag kan påverka själv och mår så bra av. Det är en pågående resa och för mig är ett hälsosamt liv både toppar och dalar, som livet självt. Skillnaden nu är att det inte längre handlar om hur länge jag klarar av att vara i balans, utan hur snabbt jag hittar tillbaka till en bra plats igen.  

Att förstå min menscykel och de olika faserna (fysiskt och mentalt) har även hjälpt mig att minska stressen och vara mer accepterande kring mitt humör och energinivå.

Vad skulle du ge för tips till andra med endometrios?

Den viktigaste insikten under min resa är att vi kvinnor har en fantastisk förmåga att kunna hjälpa oss själva att må bra. Våga lita på vad din kropp och intuition säger dig. Att må dåligt och ha ont ska inte vara ett permanent tillstånd.

Är du nyfiken på Elin, kan du följa hennes resa här.

Det här är en personlig berättelse från en person i Womensyncs community. Samma resultat och upplevelse kan inte garanteras, utan är beroende på personens hälsotillstånd, bakgrund, livsstil i övrigt och genetik. Womensync har inte i avsikt att diagnostisera eller behandla sjukdomstillstånd. Rådgör alltid med läkare vid misstänkt sjukdom.

Varukorg

No more products available for purchase