This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Vad finns det för koppling mellan IBS, HORMONER och FERTILITET med Maria Särén

Vad finns det för koppling mellan IBS, hormoner och fertilitet med Maria Särén

Detta är ett transkriberat utdrag ur Womensync Podcast, avsnitt #4 Mat som ett kraftfullt verktyg för en menscykel och hälsa i balans med Maria Särén. Vissa anpassningar av texten har gjorts. För att lyssna på poddavsnittet med Maria klicka här.  

Du började 2014 med inriktningen mot kvinnohälsa och har sen dess träffat väldigt många kvinnor. Vad skulle du säga är de vanligaste utmaningarna som kvinnor kommer med till dig? 

Det är väldigt olika men om vi ska se grundstommen är det ofta många olika ägglossningsproblem; antingen att man inte ägglossar alls eller att det blir för täta okvalitativa ägglossningar. Det här kan bero på olika saker. IBS är något som har en stor påverkan och många vet nog inte hur mycket det påverkar ägglossningen att ha inflammation och gaser. För har man exempelvis gaser och problem med sura uppstötningar, diarréer eller förstoppning kommer det att påverka ägglossning och detta är något jag tror att väldigt få är medvetna om. 

På vilket sätt kan IBS påverka ägglossning?

Går du runt med exempelvis diarré kan det utgöra en väldig stress på kroppen samt att du då inte tar upp så mycket näring. Det är viktigt att komma ihåg att mag- och tarmsystemet är en av våra viktigaste informationskanaler. Om vi äter saker vi inte tål, vad skickar det för signaler till kroppen? Eller att exempelvis gå runt med förstoppning som dels är negativt i sig men också beror på någonting som inte bara ger en lokal effekt i tarmen. Även om IBS många gånger inte är diagnostiserat upplever många att de har problem med mage och tarm. 

I Womensync upplever vi också att många har utmaningar kopplat till just IBS. Om klienter kommer till dig har IBS, hur jobbar du med att läka just de symptomen? Vad kan man göra själv?

Jag börjar alltid med kosten och utgår från en enklare form utav eliminationsdiet vilket innebär att vi tar bort de vanligaste sakerna som kan irritera tarmen (detta är individuellt) som exempelvis gluten, mjölkprotein eller baljväxter beroende på vad personen i fråga äter mycket av. Om en kvinna exempelvis äter stora mängder frön, nötter eller bönor justerar vid där, både vad och hur. Just vid IBS brukar vi enkelt förklarat fokusera på livsmedel som är enklare att ta upp och smälta och minska på sådant som kan vara svårsmält. Är det så att någon äter mycket rå mat, brukar jag rekommendera henne att tillaga maten då det är lättare för magen att smälta. Andra delar som spelar in är att inte äta hela tiden, det är något som många kan bli upprörda över att det inte behöver vara optimalt att äta varannan timme. Likaså brukar jag också titta på utbrändhet och trötthet, även om det inte är diagnostiserat kan det påverka. Gällande maten så är det inte för alltid utan en form av behandlingsmetod för att ge kroppen en chans att hämta sig och läka. 

Vad tror du det är som gör att så många kvinnor har utmaningar kopplat till menscykeln just idag?

Jag tror att i dagens samhälle finns det stora krav på oss kvinnor och att vi ska vara “duktiga”, rädda världen och alla runt omkring oss. Har du barn ska du vara den bästa mamman eller den bästa partnern. Om det är så att du inte har barn ska det istället planeras för barn och gärna kunna sätta ett exakt datum där allt ska passa in med boende, jobb, lön, kunskap om kroppen och hälsa och allt möjligt annat. Jag tror att en nyckel till att läka många mensrelaterade besvär handlar om att vi ska sänka kraven, backa lite och inte läsa på om allt. Istället blir det viktigt att tänka på oss själva och vad vi behöver. Det finns en risk med att läsa på om allt och det är att vi fastnar i det. Jag har själv varit där, speciellt med reumatismen, där det förespråkades och var tydligt i vad man ska äta och inte, exempelvis ät inte rött kött, ät mycket grönsaker och fibrer osv. Men för min del fungerade inte det, min kropp blev bara sämre av att äta måltider till stor del baserade på fullkorn och grönsaker. Det kan absolut vara bra livsmedel men det handlar om hur och vad vi äter till. Jag tror att många av oss kvinnor fastnar i att vara “duktiga” vilket påverkar vårt mående och därmed vår fertilitet. 

Det är intressant när det kommer till utmaningar kopplat till menscykeln i och med att det handlar om frågor som inte har lyfts så mycket. Många upplever att det är personliga utmaningar som man inte vill eller vågar söka hjälp för eller att man inte får den hjälp man behöver när man faktiskt söker hjälp. Det leder många gånger till att kvinnor får ta saken i egna händer eller undviker att ta itu med det. Det är lätt att hamna i en svår situation där det hamnar mycket press på en själv. 

Många kvinnor tror även att det är normalt att ha olika symptom kopplade till menscykeln som PMS, IBS, oregelbunden menscykel eller utebliven mens då ens tjejkompisar upplever samma saker. Det gör att symptomen på ett sätt normaliseras även om det är något som visar på att kroppen inte mår så bra som den borde göra. Som kvinnor är vi cykliska varelser och ska kanske inte förvänta oss samma sak av oss själva varje dag hela månaden. När tappade vi detta med att man får ha en trött dag till exempel? 

Det här är en viktig del som vi lyfter i Womensync, att vi som kvinnor är cykliska vilket innebär att våra behov kommer att förändras beroende på var vi är i menscykeln och stadie i livet. När vi är i 20-30-årsåldern kommer vi kanske behöva något annat än när vi är 40. Vi förändras hela tiden men många gånger idag vill man hitta ett sätt att leva och fortsätta så, men vad vi behöver inse när det kommer till hälsa är att det ständigt förändras. Vi förändras, världen förändras och omgivningen förändras – frågan är hur vi kan anpassa oss utifrån det. 

Det är så sant. Det är lätt att fastna i sina träningsrutiner, mat och sömn exempelvis “jag har alltid ätit såhär och det har fungerat”. Och ja, det kanske har fungerat men nu gör det kanske inte det då du är i en annan period i livet och behöver något helt annat. Jag själv är i en stressig period med småbarn och jobb. Det innebär att det kommer krävas mer av vissa näringsämnen då det går åt mer nu än vad det gjorde för ett halvår sen (vid stress förbrukas vissa näringsämnen snabbare, som exempelvis magnesium). I den här perioden i livet blir det viktigt att kanske inte träna lika intensivt som annars utan jag behöver prioritera mer sömn och återhämtning i relation till alla de stressorer som finns. När det kommer till hälsa så handlar det om att vara flexibel och kunna parera det som sker, för livet kommer ju att hända omkring oss. 

–––––

Maria Särén jobbar utifrån ett funktionsmedicinskt förhållningssätt och är utbildad  på Kresser Institute, är certifierad ICF coach och driver kvinnokliniken Liva parallellt med sin egen praktik Emanera. Marias mission är att hjälpa så många kvinnor som möjligt att må bra och leva i synk med sin biologi. Läs mer om Maria här och följ henne på Instagram för mer inspiration och kunskap.

Varukorg

No more products available for purchase