This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Hur KOST OCH NÄRING kan minska endometrios

kost endometrios

Visste du att ca 1 av 10 kvinnor lider av endometrios? Det visste inte vi. Idag delar vi med oss av Stinas resa och hur hon genom livsstilsförändringar och framförallt genom kost och näring kunnat öka sitt välmående och samtidigt minska sina symptom av endometrios.

På vilket sätt har kost och näring en inverkan på endometrios?

I min resa till att läka min endometrios är jag övertygad om att näringen var en stor del av mitt tillfrisknande. Mitt fokus när det kom till kost och näring var att minska på livsmedel som kunde bidra till att skapa inflammation i kroppen. Endometrios är till skillnad från andra mensrelaterade diagnoser inflammationsdriven. Det innebär att desto mer inflammation man har i kroppen, desto vanligare är det att uppleva fler och kraftigare symtom.

Ett kraftfullt verktyg vid endometrios kan därför vara att minska på livsmedel som kan trigga inflammation, vilket i sin tur gör att symptomen kan minska. Utöver det var mitt fokus att ge kroppen den energi den behövde för att läka, dels genom mat men också genom tillskott. I mitt fall var det nödvändigt att tillsätta näringstillskott för att stötta den näringsbrist som skapats av den långvariga stress jag varit utsatt för och efter alla år med inflammation i min kropp.

Hur kan man minska inflammation vid endometrios?

För att minska inflammationen så valde jag att undvika livsmedel såsom vitt socker och gluten helt och hållet. En viktig del för mig har hela tiden varit att lägga mer fokus på vad jag kan lägga till, istället för att fokusera på vad jag ska ta bort. Det förhållningssättet gör allting mycket enklare och mer positivt.

Mat och livsmedel som jag lagt till är näringsrika och högkvalitativa fetter som exempelvis ägg, fet fisk, fetaost, äkta smör, avokado, kokosolja, nötter och frön. Jag fokuserade även på att få i mig fullvärdigt protein och sen tillsätta en individuell anpassad kombo av näringstillskott. Generellt sätt handlar det ofta om att tillsätta tillskott som hjälper till att minska inflammation, öka cirkulation och även minska stress. Sen kan man behöva tillsätta vissa mer specifika näringsämnen som stöttar hormonerna och även vårt immunförsvar.

Upplever du symptom från din endometrios idag?

Idag är jag fri från mina symptom och jobbar som hälsoterapeut för hjälpa andra som också vill må bättre. Tack vare min fortsatta läkningsprocess är det konstaterat att jag inte har några sammanväxningar kvar. Så, sen flera år tillbaka har jag inga symptom av endometrios vid mens. Visst känner jag förändringar i kroppen när jag menstruerar och kan få mensvärk ibland. Men då handlar det om att jag har slarvat med kosten eller stressat för mycket. Kroppen är ju klok och varnar oss när vi inte tar hand om oss själva ordentligt.

Eftersom att jag har lyckats påverka endometriosen så pass att sammanväxningarna är borta upplever jag inga skov. Jag kan däremot som jag nämnde innan ABSOLUT känna att kroppen säger ifrån när jag inte tar hand om mig. Så om jag stressar för mycket, äter och dricker för lite eller tränar för hårt märker jag av det i kroppen. Kroppen blir också extra känslig under och efter en läkningsprocess, så jag har accepterat att jag behöver ta hand om mig själv extra mycket. För då mår jag som allra bäst!

Vill du lära dig mer om hur du kan stötta din kropp vid endometrios?

Den 9 mars startar jag, Stina, en Holistic Circle, som är ett koncept där vi går igenom avgörande kunskap, vanor och verktyg för att påverka endometrios. Jag är utbildat holistisk hälsoterapuet och kinesolog, om du är intresserad kan du skriva till mig på min instagram @stinapersdotter.

Varukorg

No more products available for purchase