This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Hur jag gick från PCOS till en normal menscykel

Från PCOS till normal menscykel

Idag delar vi med oss av Emelies berättelse. Emelie berättar om hur hon åt p-piller från att hon var 15 år fram tills hon var 30 för att "fixa" sin oregelbundna mens. Som 30-åring fick hon diagnosen PCOS och hade utebliven mens. Hon vände sig då till en läkare inom kinesisk medicin och fick tillbaka mensen efter 3 månader. Här delar hon med sig av de tips hon fick av sin läkare och de livsstilsförändringar hon gjorde för att börja läka. 

Så började min resa med PCOS

Första gången jag reflekterade över min oregelbundna mens var när jag var 15 år. Jag gick till ungdomsmottagningen för att kolla upp vad det berodde på. Barnmorskan jag träffade frågade om mina sexvanor och om det fanns blodproppar i släkten, det var allt. Jag klev ut från mottagningen med p-piller som hon menade skulle "fixa till" min menscykel

Under hela mitt liv har jag varit kurvig. Idag är jag otroligt stolt över mina former och skulle aldrig byta kropp med någon annan. Under min ungdom var jag däremot inte alltid stolt över min kurviga kropp. Det ledde till att jag ofta tröståt sötsaker och åt mindre av "riktig mat". Jag tampades med ett konstant sögsug. Jag var egentligen inte hungrig, men jag fick dippar utan dess like och det enda jag stoppade i mig var sötsaker.

Som för många andra uppvuxna på 90-talet kantades vardagen av mellanmål i form av Pan-pizza, mackor, O'boy och juice (med cirka 70 % socker, 10 % frukt och resten e-ämnen). Helgerna bestod ofta av chips, godis, ostbågar och läsk. På den här tiden hade jag ingen aning om att mina enorma blodsockersvängningar och sötsug kunde ha en koppling till min oregelbundna menscykel. 

Slutade med p-piller efter 15 år med PCOS

Snabbspolning till maj 2019. Efter femton år med p-piller tog jag beslutet att sluta. Två månader senare fick jag mens, men efter det kom inte mensen tillbaka. Under hösten samma år hamnade jag i vad jag skulle kalla för en trettioårskris. Många av mina vänner hade precis gift sig, skaffat barn och planerade inför barn nummer två. Jag var såklart lycklig för deras skull samtidigt som jag kände avund över det livet. Jag hade länge haft en stark barnlängtan och på grund av min oregelbundna mens började en oro växa inom mig för om barndrömmen någonsin skulle slå in.

Månaderna gick och i januari 2020 hade jag under en längre period känt mig nere och mensen hade fortfarande inte kommit tillbaka. Jag kände att det var dags att gå till botten med mitt mående. Jag bokade tid hos en gynekolog där de testade mina hormoner och gjorde ett ultraljud. Det konstaterade att jag hade PCOS. "Vad innebär det?" frågade jag. "Att du inte kommer kunna få barn på naturlig väg. Men det finns hjälp att få", svarade hon. Det här var min största mardröm, att vara infertil och aldrig kunna få barn. 

Livsstilsförändringar som minskade PCOS-symptom

Mötet med gynekologen blev startskottet för att jag själv började sätta mig in i fertilitetsförståelse. Jag läste på allt jag kunde på egen hand och läste mig till att många kvinnor med fertilitetsproblem fann hjälp i den österländska medicinläran. Jag sökte mig till en läkare utbildad i kinesisk medicin. Vid det första besöket hos den läkaren tog han min puls och kollade min tunga. "Du har mycket vätska i kroppen och en väldigt låg puls. Hur äter du, hur ofta går du på toa och hur ser det ut i livet i övrigt?", frågade han. "Wow! Äntligen någon som vill hjälpa mig. Han fattar ju", tänkte jag.

Jag fick reda på så mycket under våren jag gick hos honom. Han lärde mig vikten av att äta rätt kost, varva ner, sova gott, utöva meditativa aktiviteter och styrketräna. Att vara i nuet och minimera skärmtid ansåg han vara minst lika viktigt. Jag fick reda på att mycket av min PCOS börjar i andra delar i kroppen än i livmoder och äggstockar. Jag hade varit utbränd 2018, gått upp 10 kilo på ett år sedan jag slutade med p-piller, var gasig i magen, hade svullen mage (såg gravid ut), nästan en kronisk trötthet, dåligt minne och var frusen.

Redan efter tre sessioner hos min läkare i kinesisk medicin fick jag tillbaka min mens. Med hjälp av akupunktur, kosttillskott, kinesiska örter (utskrivna av honom) och förändring i kosten började jag komma till rätta med min problematik. Jag svävade på moln. Jag upplevde ingen smärta och min mens var precis som den ska vara, utan klumpar och mer ljusröd i tonen. Jag berättade genast för min läkare i kinesisk medicin om resultaten och han sa till mig att "när kroppen är i balans så kommer ägglossningen och mensen att kännas smärtfri". Precis så var det. Jag hade hittat rätt.

Att tampas med PCOS och övervikt

Precis som så många andra med PCOS tampas jag med en lättare övervikt, blodsockerproblematik och oregelbundna cykler. I min situation är det lätt att falla i någon form av diettänkande då mycket av lösningen bottnar i att reglera kosten. Enligt min läkare handlar det dock inte om att räkna kalorier och skippa kolhydrater helt och hållet. Det handlar om att äta rätt. 

Vi hade tio sessioner tillsammans under tre månader. Under den här perioden hade jag två menstruationer. Vid sista sessionen frågade jag "när blir jag helt läkt?". Han svarade "Emelie, du är en person som vill fort fram och jag hör att du spenderar mycket av din tid till att hitta lösningar på ditt problem. Du kommer att hitta dit, men när du jagar och får ett maniskt tänkande kring detta stressar du kroppen ännu mer. Kroppen måste få återhämta sig och ta allt i sin egen takt, Du kommer läka". Han hade rätt.

Under min relativt korta resa har jag varit väldigt öppen med mina besvär och har idag upptäckt att fyra personer i min närhet också har PCOS. Ett flertal av mina vänner har något som strular med sin menscykel, alltifrån endometrios till PCOS, PCO, kort fas tre och flera missfall. Jag jobbar fortfarande med min PCOS och det får ta den tid det tar att läka. Min filosofi är att äta regelbundet, dricka mer vatten, äta mycket fett och protein, ta kosttillskott så som magnesium, zink, fiskleverolja och andra tillskott som är bra för fertiliteten, inte dricka koffein och minimera intag av gluten (jag har nästan uteslutit det helt nu för att min mage mår bäst av det).

Hur jag mår idag

Varje dag avsätter jag minst trettio minuter åt meditaion, jag tränar på gym ungefär tre gånger i veckan och är ute och promenerar varje dag. Det är kul att kunna vara en av de starkaste tjejerna på gymmet och det tackar jag PCOS och testosteronet för. Jag går och lägger mig idag när jag är trött, vilket är vid 22.00 (istället för 00:30 som det var förr). Jag ser till att varva ner och läsa en bok istället för att kolla på tv eller instagram.

Idag mår jag bra och fokuserar inte längre på min vikt, det viktigaste är att börja läkandet inifrån. Jag vet att jag en vacker dag kommer att bli mamma vilket är min största längtan. 

Jag vet att jag kommer behöva hjälpa mig kropp extra för att komma dit. Idag har jag tillit till mig själv, min magkänsla och min kropp. Den är ju så magisk och signalerar tydligt när den mår bra och inte - lyssna på den! Tack till min kropp för allt du ger mig, jag älskar dig.
/Emelie

Mina bästa tips till andra med PCOS

  • Ät ordentligt så orkar du mer under dagen.
  • Räkna inte kalorier.
  • Ät fett! Det kommer hjälpa dina hormoner att komma i balans. 
  • Dra ner på vitt raffinerat socker.
  • Testa att byta ut gluten mot kokosmjöl, mandelmjöl, kikärtsmjöl (för mig gjorde det skillnad).
  • Testa att byta ut eller dra ner på traditionell mjölk.
  • Uteslut kaffe (stor uppoffring, men stor skillnad för mig).
  • Minska på stress, både psykisk och fysisk.
  • Sov tillräckligt.
  • Prata med vänner och familj och jag lovar dig att fler kommer våga öppna upp sig. Du är aldrig ensam. 

Det här är en personlig berättelse från en person i Womensyncs community. Samma resultat och upplevelse kan inte garanteras, utan är beroende på personens hälsotillstånd, bakgrund, livsstil i övrigt och genetik. Womensync har inte i avsikt att diagnostisera eller behandla sjukdomstillstånd. Rådgör alltid med läkare vid misstänkt sjukdom.

Varukorg

No more products available for purchase