This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Hur jag gick från PCO till graviditet

Gravid med PCO

Idag delar vi med oss av Majas berättelse. Maja berättar hur hon gått från att ha fått en PCO-diagnos med utebliven ägglossning till att hon lyckades få tillbaka en regelbunden ägglossning genom livsstilsförändringar. Hon delar med sig om hur hon lyckades bli gravid efter tre månader men gick igenom ett missfall och hur hon tog sig igenom det och vidare till en lyckad graviditet kort därefter. I skrivande stund (december 2022) är Maja i v.20 av sin graviditet. Hon delar öppet och sårbart med sig av konkreta verktyg och tips på vilka förändringar i hennes livsstil som hjälpt henne under sin resa med PCO och i att gå igenom ett missfall. En kraftfull och inspirerande resa. 

Hur PCO ledde till utebliven ägglossning 

Som 17-åring började jag äta p-piller och ungefär 10 år senare valde jag att sluta med dem då några av mina vänner pratat om vilka konsekvenser det kan ha på kroppen. Jag var nyfiken på att förstå min kropp och ville se hur den fungerade naturligt utan några hormonella preventivmedel.

Ett par månader efter att jag slutat med p-piller fick jag tyvärr enorma problem med akne. Efter ungefär ett år med en akne som inte försvann orkade jag inte mer och satte då istället in en p-ring. I slutet av den följande sommaren, 2020, beslutade jag och min sambo att jag inte skulle förnya receptet på p-ring när det skulle gå ut i november, utan att vi aktivt skulle börja försöka bilda familj under den kommande våren, 2021. Jag tog ut p-ringen i november och fick tillbaka mensen relativt snabbt. I juni 2021 var mensen sen, så jag tog ett graviditetstest. Graviditetstestet visade negativt och när mensen fortsatte att lysa med sin frånvaro började jag oroa mig för vad som pågick i min kropp.

Tidig höst 2021 besökte jag en gynekolog som konstaterade att jag hade PCO. Hon lugnade mig och sa att det är vanligt efter att man slutat med hormonella preventivmedel och att det inte var något jag kunde göra åt det. Om jag inte fick tillbaka mensen kunde jag komma tillbaka för att få ett preparat utskrivet för att stimulera och framkalla ägglossning för att vi skulle kunna bli gravida. Inom mig kände jag att jag inte kunde acceptera detta, utan för mig var det viktigt att förstå och hitta grundorsaken till varför min kropp inte ville ägglossa.  

Min livsstil när jag hade PCO

Vid tidpunkten när jag fick diagnosen PCO hade jag sedan sex år tillbaka haft ett jobb med mycket stress och press. Delvis självupplevd baserad på höga krav inom mig men också av faktiska krav från arbetsgivaren. I efterhand kan jag se att jag levde ett hektiskt liv som jag tror kan ha påverkat PCO och utebliven ägglossning. Detta då jag bland annat:
– Inte prioriterade egentid eller återhämtning
– Tränade mycket och ofta högintensiv träning
– Sov dåligt. Både för lite men hade också generellt svårt att sova
– Drack mycket koffein i form av energidryck och senare kaffe
– Fastade och åt inte frukost utan gjorde en variant av periodisk fasta, med 16h fasta och 8h av att äta
– Dialogen med mig själv var ofta negativ och jag tänkte sällan snälla tankar om mig själv

Vid den här tidpunkten, ramlade jag av en slump över Womensyncs Instagramkonto. Kunskapen de förmedlade resonerade starkt med mig och jag förstod att sättet som jag levde på kunde ha en påverkan på min uteblivna ägglossning. Jag kände igen mig mycket i vad de skrev om och föll för deras filosofi kopplad till kvinnorkroppen och hälsa. 

Hur jag fick tillbaka mensen (ägglossningen) och blev gravid

I samband med att jag hittade Womensyncs konto fick jag mer kunskap om kvinnokroppen och vad som kan påverka den. Utifrån kunskapen jag samlat på mig bestämde jag mig för att göra flera förändringar i min livsstil för att försöka få tillbaka min uteblivna ägglossning på ett naturligt sätt. Några av de förändringar jag gjorde som jag är övertygad har haft en stor inverkan på min PCO och att få tillbaka en regelbunden ägglossning var:
– Jag började äta frukost då jag i många år hade hoppat över frukost
– Följde Womensyncs näringsfilosofi vilket innebär att äta näringsrik varierad mat med fokus på mer bra fetter och protein. Jag jobbade även med att balansera mitt blodsocker vilket jag exempelvis gjorde genom att innan/under frukost dricka ett glas med vatten med en matsked äppelcidervinäger i, inledde måltiderna med fibrer, fett och protein och åt eventuella sötsaker direkt efter måltid. Jag la även till Womensync Collagen som tillskott i min kost.
– Slutade med koffein. Chicca Roast blev och är för mig ett fantastiskt alternativ som passade min kropp väldigt bra.
– Tränade mindre högintensivt.
– Inledde min spirituella resa för att jobba med mitt inre; yoga, meditation, affirmationer och manifestation som tillsammans byggde en grund för mer självkärlek. 

När menscykeln äntligen kom tillbaka

Effekterna av mina livsstilsförändringar kom ganska snabbt och var tydliga. Bara någon vecka efter att jag slutat med koffein vaknade jag en morgon och insåg att jag inte mindes att jag somnat. Det för mig betyder att jag somnat enkelt. Och det fortsatte så, natt efter natt. Jag var helt lyrisk! Sakta men säkert försvann ångesten kring att gå och lägga sig.

Redan i december 2021 kom min mens tillbaka efter sex månader, om än väldigt oregelbundet. Jag trodde jag aldrig skulle säga det, men lyckan jag kände av den lite molande mensvärken i magen är bland de bästa känslor jag känt hittills i mitt liv! Jag hade ju vid det här laget, tack vare Womensync, förstått att menscykeln är en av kvinnans viktigaste hälsotecken, och hälsa har alltid varit viktigt för mig.

Efter 3 månader blev vi gravida men fick missfall

Jag hann få mens (och ägglossning) tre gånger, sedan uteblev den. Till min stora förvåning berodde den uteblivna mensen den här gången på att jag var gravid – vi plussade! Vi blev såklart överlyckliga.

Tyvärr slutade denna graviditet i ett uteblivet missfall kring vecka 9, som vi såg först på det första ultraljudet när KUB-testet skulle ha genomförts. Det var ett enormt bakslag och vi blev oerhört ledsna.

Resan jag gjort det senaste året hjälpte både mig och oss att hantera situationen lugnt. Vi fokuserade på att vi nu visste att vi kan bli gravida vilket är magiskt. Min nyfunna kunskap om kvinnokroppen tillsammans med min spirituella resa fick mig att inse att det bara inte var tid nu. Vår tid skulle komma.

Bara några dagar efter att jag sa upp mig blev jag gravid igen

Under sommarsemestern insåg jag att jag behövde göra en större förändring jag ännu inte kommit mig för att göra. Jag hade i perioder funderat på att söka annat jobb men inte hittat något som lockade tillräckligt mycket. Nu, när så många pusselbitar börjat falla på plats, hittade jag en spännande tjänst, sökte och fick jobbet! Bara några dagar efter att jag signerade kontraktet och sa upp mig från mitt dåvarande jobb (september 2022) plussade vi på nytt.

I skrivande stund (december 2022) är jag i vecka 20 och trivs bra på mitt nya jobb med lägre tempo och mindre press. Vi har precis gjort rutinultraljudet där allt ser bra ut än så länge. Det känns magiskt men fortfarande otroligt läskigt, men vi har tillit till processen och att det som sker ska ske.

Oavsett om du och din partner har som mål att bli gravida eller om du "bara" vill må så bra som möjligt så är den kunskap och det stöd som Womensync bidrar med något som alla kvinnor (och män för den delen!) bör få ta del av. Jag önskar att jag lärt mig allt detta i skolan.

De viktigaste pusselbitarna som hjälpte mig bli av med PCO och bli gravid:

För att sammanfatta allt jag lärt mig sedan jag hittade till detta community är det:
– Att kunskap om hur kvinnokroppen fungerar och vilka behov den kan ha är grundläggande
– Att vi alla är vi olika men Womensyncs råd har väglett mig till att hitta det som just jag mår bra av
– Att jag vet själv bäst vad jag behöver. Inga trender eller krav från samhället ska få mig att förändra hur jag ska se ut, vara eller göra.
– Att allt börjar inifrån. När jag älskar mig själv tar jag hand om mig själv och kan då sprida mer kärlek omkring mig.
– Att jag aldrig kommer gå tillbaka till att dricka koffein på samma sätt som tidigare då vinsterna utan är långt större än när jag drack koffein.
– Att kvinnokroppen är fantastisk!

Jag rekommenderar alla kvinnor jag träffar om Womensync och lär mig nya saker tack vare detta community i princip varje dag. Jag är så otroligt glad och tacksam för att jag hittade "hit" <3

Några andra verktyg som hjälpt mig på min resa är:

Här är några böcker, podcast och instagramkonton som varit viktiga för mig för att förstå min kropp bättre och varit en viktig del i min inre resa. 

Böcker

"Womensync - Ett liv i synk med din kvinnliga biologi" av Susanna Moen & Sara Norrbom. En bibel för kvinnor! Denna önskar jag att jag läst som tonåring. Borde vara en självklar del i skolundervisningen, både för killar och tjejer. 

"Self Love" av Louise Strömberg. Magisk bok för självutveckling. 

"Hormonstark" av Martina Johansson. Pedagogisk faktabok om hur våra hormoner fungerar och vad som kan hjälpa en att bli just hormonstark.

"Nyckeln till din hälsa" och "Hormonell harmoni" av Doctor Diamantis. Jag tror starkt på att en kombination av västerländsk och kinesisk medicin kan hjälpa människor förbättra sin hälsa och livskvalitet på ett holistiskt sätt, och Diamantis filosofi är så inspirerande och varm. 

Podcast

Womensync podcast
Så in i själen (Agneta Sjödin)
Soul Care (Oh La Moon)
Hälsa kommer inifrån (Holistic) 

Instagramkonton

@womensync
@ohlamoon.se
@josefindahlberg.se
@emanera.se
@amholistisklivsstil
@fysio_johanna
@asabea
@nathsliesteffner
@danamercer
@morotsliv

Meditation och andningsövningar

I övrigt har nog två av de viktigaste verktygen för mig varit yoga och meditation/andningsövningar. Yogan hjälper mig inte bara att öka min flexibilitet, den gör mig mer närvarande. Andningsövningarna både inom yogan och genom meditation hjälper även de mig att vara närvarande, och jag känner hur stressen ökat både fysiskt och mentalt. Jag kan använda det jag lärt min inom dessa områden i vardagen – att ta några djupa andetag eller göra några rörelser kan göra under för mitt direkta mående. 

 

Det här är en personlig berättelse från en person i Womensyncs community. Samma resultat och upplevelse kan inte garanteras, utan är beroende på personens hälsotillstånd, bakgrund, livsstil i övrigt och genetik. Womensync har inte i avsikt att diagnostisera eller behandla sjukdomstillstånd. Rådgör alltid med läkare vid misstänkt sjukdom.

Varukorg

No more products available for purchase