This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Hur jag blev av med PCO och lyckades bli gravid

Hur jag blev av med PCO och lyckades bli gravid

Idag delar vi med oss av Cajsas berättelse om hur hon upptäckte att hon hade PCO och hur hon genom livsstilsförändringar fick tillbaka sin uteblivna ägglossning och mens vilket resulterade i en efterlängtad graviditet 14 månader senare. Du får ta del av konkreta verktyg och tips för hur Cajsas resa började vid 30-års ålder till att hon blev fri från sin PCO och mådde mycket bättre.

Hur började din resa med PCO?

Redan som tonåring levde jag ett intensivt liv med hård träning, högt tempo och mycket stress. Så länge jag kan minnas har jag haft IBS-symptom och problematik med magen. Samtidigt har jag levt med smärtsam mensvärk, mycket PMS-symptom och långa cykler. Mina cykler kunde vara mellan 37-45 dagar. Ibland hade jag en normal blödning och ibland blödde jag knappt alls. Jag förstod dock inte att det här var onormalt förrän jag var 30 år gammal och jag och min sambo bestämde oss för att skaffa barn.

Jag började med att försöka tracka min cykel med hjälp av Natural Cycles där jag tog tempen men fick inget utslag. Då började jag istället testa mig fram genom ägglossningstester som jag redan började ta dag 10 i cykeln för att vara säker på att jag inte missade den. Jag började också tracka min cykel genom appen Preglife för att försöka hitta mönster. Vissa månader fick jag inte ägglossning alls och vissa månader var den väldigt svag. Vi försökte ändå pricka dagarna genom att ha sex runt de dagarna då jag trodde att ägglossningen var på gång och när jag fick ett test som visade att LH var på väg upp och att ägglossning då var på gång.

Redan efter 4 månader lyckades vi få till en graviditet men den var tyvärr inte där för att stanna utan ledde till missfall. Jag kände mig lurad av min egen kropp och tog på mig skulden, men vi fortsatte att försöka.

Här började jag misstänka att något inte stod rätt till med min kropp. Det var framförallt mina långa och oregelbunda cykler och den kraftiga mensvärken jag hade som fick mig att tänka till. Jag misstänkte då att jag hade endometrios och började därför läsa på och se vad jag själv kunde göra. Då hittade jag till Womensync och Jenny Koos på Instagram. Sakta började jag göra små förändringar i min livsstil och kom till insikt kring hur lite jag visste om min egen kropp och det cykliska mönster som jag och alla andra kvinnor går igenom.

Ett år efter att vi började försöka vände jag mig till fertilitetsutredningskliniken Livio i Göteborg som konstaterade att jag hade PCO. Läkarna förklarade för mig att mina ägg inte mognade ordentligt och släppte därför inte från äggstocken. Jag fick också höra att det inte fanns något jag kunde göra åt det men att jag hade större chans att bli gravid i högre ålder på grund av min äggkvantitet.

 

Blev gravid efter 14 månader trots PCO

Under tiden då vi utredde min PCO och ställde oss i kö för att göra IVF så kom det positiva graviditetstestet. Det hade då gått ungefär 14 månader från det att vi började försöka. Samma dag som min mens skulle komma gick jag upp tidigt innan min sambo och gjorde testet med inställningen att det skulle vara negativt. Jag ville få det överstökat, krypa ner i sängen igen och dra täcket över huvudet. Istället visade det positivt och jag bröt ihop av lättnad. All min rädsla för att aldrig bli gravid igen släppte och jag sprang in till min sambo, la testet i hans hand och berättade att vi var gravida. Vi blev så glada men kunde samtidigt inte förstå att det var sant. Kommande dagar tog jag nog 5-6 tester till bara för att vara på säkra sidan och alla visade fortsatt positivt.

I december 2022 kom vår lilla kille som i skrivande stund är 4 månader gammal. Jag är så tacksam varje dag när jag vaknar upp och möts av det där lilla leendet. Det var värt allt illamående och foglossning i världen. Förlossningen är bland det häftigaste jag upplevt. Jag känner mig så stolt över min kropp och är så tacksam över att jag fick uppleva detta mirakel, för det är det verkligen. 

Livsstilsförändringar för att bli av med PCO och bli gravid

Innan jag påbörjade min resa så mådde jag ganska dåligt både fysiskt och psykiskt. När vi började försöka bli gravida studerade jag och var konstant stressad över skolarbeten, uppsatser och jobbansökningar. Min mage var väldigt påverkad av stressen och mina IBS-symtom var extrema. Jag drack mycket kaffe, snusade till och från, drack en del alkohol och löptränade flera gånger i veckan. Min sömn var dålig och jag hade ingen energi. Kroppen gick på högvarv.

En av de största förändringarna jag gjorde var att sluta med högintensiv träning. Jag älskade löpning innan men bytte nästan helt ut det mot promenader, yoga eller en kväll på soffan. Koffein slutade jag med helt och hållet och ersatte det med Chicca Roast som jag till och med tycker är godare än kaffe. Jag förändrade min kost genom att addera mer fett och protein vilket gjorde att jag fick ett stabilare blodsocker. Det var viktigt för mig att äta mig ordentligt mätt och inte låta blodsockret dippa under dagen. Jag slutade också att snusa och drack mindre alkohol.

Att också dra ned på sånt som stressade mig var en viktig pusselbit. Något som tidigare bidrog med mycket stress var att göra saker för andras skull istället för att lyssna på vad jag ville och orkade. Jag fyllde inte längre schemat med massa aktiviteter utan började lyssna på kroppen och vilade när jag behövde. Mina mornar började med meditation i 10-15 minuter för en lugn start på dagen.

För att stötta min kropp tillförde jag kollagen dagligen till min kost, vilket gjorde att min tarm mådde mycket bättre och mina IBS-symtom minskade. Jag la även till andra kosttillskott som magnesium, järn, D-vitamin, fiskleverolja och folsyra. Något som jag verkligen tog till mig var D-vitaminets påverkan på fertiliteten, där har Jenny Koos en grym föreläsning att se och lyssna på. Precis innan ägglossningen där jag blev gravid testade jag att ta en större dos av just D-vitamin.

En sammanfattning av de förändringar jag gjorde:

  • Slutade med högintensiv träning
  • Tog bort koffein
  • Åt mer fett och protein
  • Balanserade blodsockret
  • Drog ned på stress
  • Stöttade kroppen med kosttillskott
  • Slutade med snus

Hur mina livsstilsförändringar påverkade mitt mående

Ganska snabbt efter att jag började förändra min livsstil märkte jag att kroppen mådde bättre och visade tydliga tecken på ägglossning. Jag fick ned min cykel till ca 30-32 dagar och hade inte alls lika mycket PMS och mensvärk som innan. Nu kunde jag mycket enklare följa min cykel och fick koll på när jag hade fertilt sekret.

Minskad stress, bättre kost, träning anpassad efter min cykel och en mer balanserad tarm gav många positiva hälsoeffekter. Idag mår jag väldigt mycket bättre än vad jag gjorde då. Den största förändringen upplevde jag när jag tog bort kaffe och snus och ändrade träningsform. Det gjorde att min kropp inte alls var lika stressad som innan. Jag tror att stress var den största boven från början. Jag tror dock att det var helhetsförändringen som gjorde att jag till slut blev gravid. 

Vad skulle du ge för tips till andra med PCO?

Det jag skulle vilja skicka med till andra är att det går att både skydda sig från att bli gravid och skaffa barn utan preventivmedel. För mig var det A och O att förstå min cykel, både för min fertilitet och mitt välmående. Kom ihåg att förändring tar tid så ha tålamod och lyssna på kroppen. 

Ett viktigt motto som jag bär med mig är att “hälsa behöver inte vara en vältränad kropp, utan hellre en kropp som fungerar som den ska.” Jag har lyssnat på alla poddavsnitt från Womensync flera gånger och läst deras bok, Womensync - För ett liv i synk med din kvinnliga biologi som är helt magisk. Jag har också lyssnat och läst flera poddar och böcker med Jenny Koos.

Gällande maghälsan så kan jag varmt rekommendera att lyssna på 4Health med Anna Sparre, som verkligen djupdyker i många magrelaterade problem. Jag önskar verkligen att alla kvinnor där ute fick ta del av den kunskap som jag har fått. Idag känner jag min kropp och vet hur den fungerar, vad som triggar min IBS och vad som påverkar min fertilitet. Utan er hade jag aldrig suttit med lilla E i famnen idag, kommer vara er evigt tacksam för det och all den kunskap ni sprider här på Womensync.

Den kunskap som har hjälpt mig allra mest är att förstå min menscykel och anpassa mig efter vilken fas i min menscykel jag är i. Att veta vad som är fertilt sekret gjorde också att jag lärde känna min kropp mer och kunde pricka ägglossning för att bli gravid. Att äta en rejäl frukost och inte låta blodsockret dippa har hjälpt mig att optimera min fertilitet då PCO kan triggas av ett ojämnt blodsocker. Att stötta och fokusera på att ha en välmående tarm har också varit väldigt värdefullt för mig då en inflammerad tarm kan ha stor inverkan på fertiliteten. 

Jag är så otroligt tacksam att jag hittade Womensync och även Jenny Koos som lär ut om fertilitetsförståelse. Tack vare dessa människor så har jag lärt mig så himla mycket om mig själv och min kropp.

 

Det här är en personlig berättelse från en person i Womensyncs community. Samma resultat och upplevelse kan inte garanteras, utan är beroende på personens hälsotillstånd, bakgrund, livsstil i övrigt och genetik. Womensync har inte i avsikt att diagnostisera eller behandla sjukdomstillstånd. Rådgör alltid med läkare vid misstänkt sjukdom.

Varukorg

No more products available for purchase