This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Del I: Få koll på din MENSCYKEL - sekret

Del I: Få koll på din menscykel - sekret

I det här blogginlägget tänkte vi djupdyka i grunderna för hur du kan få koll på din menscykel. Vi får många frågor om hur man kan få koll på sin cykel för att, ett; veta vilken fas man är i och två; identifiera ägglossning för att veta när man är fertil eller inte. Grunden för att få koll på din cykel handlar om fertilitetsförståelse, dvs att lära känna sin kropp och vad som påverkar den. För att få koll på din menscykel behöver du först tracka din menscykel genom en app, kalender eller dagbok, titta och känna efter sekret, mäta din basala kroppstemperatur och eventuellt kolla din cervix. 

Vi har gjort en miniserie i tre delar och idag börjar vi med del ett, sekret. Att titta efter sekret är en viktig del i fertilitetsförståelse. Närvaron eller frånvaron av sekret kan hjälpa dig att förstå och identifiera vart du är i menscykeln. För det är nämligen så att utan ditt sekret så kan inte spermierna överleva. 

Så, hur lär jag mig förstå mitt sekret?

Vi vet att många kvinnor upplever den här delen, att förstå sina flytningar och sitt sekret, som det mest utmanade steget när det kommer till att lära sig fertilitetsförståelse. Men vi ska göra vårt bästa för att förklara det här på ett enkelt och pedagogiskt sätt. 

När det kommer till att förstå ditt sekret handlar det dels om känslan. Ett sätt att börja notera ditt fertila sekret handlar om att identifiera det och observera det, och då handlar det inte bara om det som har hamnat i trosan utan vad som hamnar på toalettpappret varje gång du går på toan. Känslan handlar om känslan du får när du torkar dig med toapappret. 

Du gör såhär: Ta en bit toapapper, vik det så att det blir platt och torka dig från början av din vulva till slutet. Observera noggrant hur det känns när du torkar toapappret på ditt perineum (delen mellan din vaginala öppning och ditt anus). Du kommer märka en torr, slät eller vattning/halkig känsla. Att förstå känslan gör det mycket enklare för dig själv att förstå skillnaden mellan dina “torra” dagar och dina "sekret" dagar (dagar då du närmar dig ägglossning). På dina torra dagar kommer du få en känsla av att det känns mer torrt eller slätt när du torkar dig. När du kollar på toalettpappret finns det inga spår av sekret. Sekret som kan plockas upp eller som genererar en halkig känsla indikerar oftast att du närmar dig ägglossning.

Det är nämligen så att innan ägglossning ökar östrogenet. Sekretet brukar bli mer genomskinligt, halkigt och tänjbart desto högre östrogenet är och ju närmare ägglossning vi är. Efter ägglossning så går dina progesteronnivåer upp vilket gör att det inte produceras lika mycket sekret och du “torkar upp”.

Nyckeln för att förstå ditt fertila sekret är att få koll på följande: 

  • Känn till skillnaderna mellan en “torrdag” och en “sekretdag”
  • Titta efter fertilt sekret genom dagen och skriv ned vad du ser. 

Nu tänkte vi djupdyka i varje del så att du får full koll på ditt sekret!

1. Skillnaden mellan en torr-dag och en sekret-dag

En torrdag = är en dag där du antingen känner en torr känsla eller slät känsla när du torkar dig OCH det inte finns något på toapappret som du kan plocka upp.

En sekretdag = är en dag där du kan känna en mer halkig/vattning känsla när du torkar dig OCH/ELLER att du ser sekret på ditt toalettpapper som du kan plocka upp. När det kommer till vad du kan plocka upp kan det antingen vara en klick på fingret eller att du exempelvis kan stretcha det mellan dina fingrar. Det är inte alla kvinnor som kan observera en stor mängd av klart och stretchigt sekret på deras sekretdagar, men det räcker att du känner den halkiga känslan när du torkar dig (enbart) för att det ska vara en ”sekretdag”.

Viktigt påminnelse är att det inte finns något sekret som är mer eller mindre fertilt, spermier kan överleva ca 5 dygn om det finns sekret. Så allt sekret som kan plockas upp eller som genererar en halkig känsla är fertilt.

sekret under menscykeln

2. Titta efter sekret under dagen

Som med allt annat behöver vi göra en sak om och om igen för att det ska bli en vana och något som kommer naturligt till oss. Så när du väl fått in vanan att kolla efter fertilt sekret så kommer det snart gå av ren rutin. En av de enklaste sätten för att få till en ny vana är att addera den på en redan befintlig vana. Och vi alla går ju på toa, visst? Så med det i tanken så börja torka dig medvetet, både innan och efter du gått på toa – och tada! Där har du fått in din nya rutin.

3. Skriv ned vad du ser!

Fertilitetsförståelse handlar om att du dagligen ska göra observationer för att du ska bli mer medveten om din kropp och hur den fungerar, för att sedan skriva ned dem. Det räcker inte med att du observerar sekretet om du vill ha en helt tillförlitlig preventivmetod. För att ge ett exempel, kommer du ihåg vad du åt till middag förra onsdagen? Många av oss kommer inte ihåg det. 

Det går absolut att använda appar (och alltså inte ta hänsyn till sekret), men det finns problem i att bara förlita sig på apparna. Detta då många av fertilitetsappar baseras på en algoritm som förutspår dina fertila dagar baserat på dina föregående menscykler. Våra kroppar är inga maskiner utan ägglossning kan komma tidigare eller senare på grund av en mängd faktorer som livsstilsförändringar, ökad stress, överträning, sjukdom etc. Därför är det viktigt att även ha koll på ditt fertila sekret som ger dig information om var du är i din cykel just nu. Om du inte tycker om appar går det lika bra att ha en form av kalender för att tracka din menscykel dag för dag. 

Hur identifierar jag ägglossning genom sekret? 

Innan ägglossning producerar kroppen sekret som ett resultat av det ökade östrogenetEfter ägglossning så går dina progesteronnivåer upp som gör att det inte produceras sekret och du “torkar upp”. För att veta när du haft ägglossning behöver du dels identifiera din peak day = sista dagen på din cykel du kunde identifiera klart, stretchigt och eller halkigt sekret. För att vara helt säker så vänta tre dagar efter din peak-dag för att säkerställa att ditt sekret har torkat upp. Skiftet från att ha haft mycket sekret till att ha torra-dagar kommer att bekräfta ägglossning i kombination med att din kroppstemperatur går upp.

Viktigt att notera här är att sekretet som sagt inte alltid behöver bekräfta att ägglossning skett, utan indikerar att ägglossning är påväg att ske. För många kan det vara ett tydligt tecken som stämmer med ägglossningen, men för vissa med ex PCOS kan sekretet vara en indikation men att det inte leder hela vägen fram till ägglossning. Därför är det viktigt att tracka basal kroppstemperatur för att få det bekräftat, särskilt för dig med oregelbunden mens och diagnoser som PCOS. 

Här kan du läsa om del II i att förstå din menscykel - tracka kroppstemperatur och del III - lär känna din cervix. 

Varukorg

No more products available for purchase