Världens godaste fiskgryta med saffran

Idag delar vi ett recept på världens godaste och enklaste fiskgryta. Det är den perfekta grytan nu till hösten. Den passar lika bra som vardagsrätt som till en lyxigare middag. Den är dessutom helt glutenfri, sockerfri och går att göra mjölkfri om du vill det genom att använda kokosmjölk som bas istället för grädde.

Recept på den perfekta fiskgrytan

Tänk dig en värmande gryta med smaker som saffran och kokosmjölk – där har vi den. Den är fylld med näring och innehåller en blandning av fett, protein och kolhydrater som balanserar dina hormoner. Om du ex har PCOS kan du utesluta potatis och istället ta rotfrukter eller fylla på med mer protein genom att tillsätta mer fisk och skaldjur! Äter du mer LCHF eller keto kan basen göras på kokosmjölk eller kokosgrädde där du sedan byter ut rotfrukter och potatis mot exempelvis blomkål och broccoli. 

Vi älskar att addera saffran för extra boost och fantastisk smak. Visste ni att saffran har visat sig kunna påverka vårt välbefinnande genom att minska ångest och oro? Win-win för smak och effekt! Om det är så att du inte tycker om saffran går det lika bra utan. Vi brukar servera grytan tillsammans med hembakat fröknäcke. 

Här kommer receptet på den här magiska saffransfiskgrytan:
500 g valfri fisk (ex. lax och torsk)
2 palsternackor
2 morötter 
3 potatisar (går att utesluta vid ex PCOS)
1 fänkål
½ purjolök
½ hg färsk dill
2 vitlöksklyftor

Vätska:
7 dl vatten
2 dl kokosmjölk/grädde av eget val
½ dl hummerfond
1 dl vitt vin (brukar utesluta denna)

Kryddor:
1 grönsaksbuljong
1 påse saffran
Salt, peppar, cayennepeppar
Räkor att toppa med

Gör såhär: Skär grönsakerna i bitar och lägg dem i en kastrull. Vänta med att lägga i purjolöken och dillen. Häll sedan i vatten, buljongtärning, saffran, vin och fond. Koka upp och sänk värmen något, låt sedan puttra i ca 15-20 min. Skär fisken i bitar och lägg dem i soppan tillsammans med grädde, purjolök och dill. Låt allt koka i ytterligare 10 min. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar och lägg till sist i räkorna. Ät & njuuut!

Vi kan inte ta på oss credden för det här magiska receptet, utan det går till Marja Moen <3