This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

UGNSBAKAD LAX med fetaost och ugnsrostad sötpotatis, potatis och broccoli

mat för hormoner och menscykel

Idag delar vi med oss av en middag som inte kan gå fel: ugnsbakad lax med fetaost och sötpotatis, potatis och grönsaker. Det här är en måltid som innehåller en blandning av fett som är avgörande för en fungerande menscykel. Kolhydrater som bidrar med både energi och fibrer samt protein som håller oss mätta och bygger upp kroppen. En pangmåltid som innehåller allt som behövs för att balansera våra hormoner så att vi kan må så bra som möjligt, oavsett dag på menscykeln. 

Måltidsinspiration för hormoner i balans

Att äta utifrån menscykeln handlar om att skapa medvetenhet om hur du som kvinna är cyklisk och hur din hunger, ditt sug och näringsbehov kan skifta beroende på vart du är i din menscykeln. Alla livsmedel vi tipsar om går självklart att variera utifrån vad du har för preferenser och gillar, exempelvis kan du byta ut lax mot någon annan proteinkälla som du föredrar, tillsätta avokado i salladen om du känner dig extra hungrig eller tillsätta rotsaksfrukter om det är något du älskar.

Kolhydrater och PCOS

Ett tips till dig som har problem med insulinkänslighet som vid exempelvis PCOS är att låta potatisen kallna innan du äter den. När du äter potatis, sötpotatis eller rotfrukter kallt omvandlas sockret till resistent stärkelse som är en är en form av fibrer. Fibrer gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå samtidigt som det bidrar med mättnad. Ett enkelt litet trick som kan göra stor skillnad för dig med PCOS.

Recept på en enkel lunch/middag med ugnsbakad lax, potatis, sötpotatis och grönsaker

Till den ugnsbakade laxen serverar vi en god sallad gjord på spenat, tomtat, morot och avokado blandat med en magisk basilikadressing gjord på fryst basilika, vitlök, pumpakärnor och salt. 

Recept för ca 4 portioner 
4 laxfiléer
1 paket fetaost
ca 8 potatisar
1 medelstor sötpotatis
1 broccoli
Kryddor efter smak

Sallad
Spenat
Romansallad
Tomat
Paprika
Avokado
Morot

Dressing
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
0,5 dl frystbasilika 
1 vitlöksklyfta
2 msk pumpakärnor
Salt
Peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka sötpotatis och potatisen, lägg dem på en plåt och häll på kryddor som du tycker om. Sätt in i ugnen i ca 10-15 minuter.

Efter ca 15 minuter ta ut plåten och lägg på broccolin och laxen. Toppa laxen med smulad fetaost, salt och peppar, det gör att den smälter och blir krispigt god på laxen. Ställ in plåten igen i ca 20 minuter i ugnen tills laxen är klar.  Medans allt blir klart i ugnen är  hacka grönsakerna och salladen och lägg i en skål.

Vi måste även tipsa om denna enkla basilikadressing som är klar på några minuter: Mixa pumpafrön, vitlök, basilika, salt, lika delar vatten och olivolja. Den är också magisk god att toppa laxen och potatisen med! För att göra såsen ännu godare kan du rosta pumpafrön i en torr panna tills de fått lite färg. 

En perfekt måltid som håller både dig och dina hormoner grundade under dagen, oavsett dag på månaden. Recept och bild kommer från fina Alva.

Gillade du detta recept? 

Ännu ett recept som har tips till dig med PCOS är vår Örtbakade lax där det står rekommendationer kring hur du kan bidra. Är du ute efter ett snabbare recept rekommenderar vi Rårakan, den går även att variera i oändlighet! 

Varukorg

No more products available for purchase