Glutenfritt och näringsrikt vörtbröd

Boostbread är en av våra favoritbröd åt det mer matiga hållet. I boken har vi tre olika varianter beroende på sug, aptit och var du är i din menscykel. Idag delar vi med oss av en julvariant som är perfekt på julbordet. Går hem hos stora som små.

Brödet får dina smaklökar att jubla, håller dig mätt, är fullt av hälsosamma fetter, ägg för A-vitamin, selen och jod för att stötta sköldkörteln och pumpakärnor för järn – det är helt enkelt designat för att ge dig förutsättningar för en balanserad menscykel. Det är saftigt, knaprigt med sötma från fikon och en touch av morot. Det är dessutom glutenfritt, mejerifritt och utan vitt processat socker.

Förberedelser:
För att tillgodogöra dig näringen i nötterna och fröerna på bästa sätt, blötlägg dem gärna innan.

Torra ingredienser
2 dl bovetemjöl
3 dl havregryn/bovetegryn för glutenfritt
2 dl pumpakärnor
2 dl hackade paranötter
0,5 dl linfrön
0,5 dl russin + 2 hackade torkade fikon
1 msk chiafrön
1,5 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk jodberikat havssalt
0,5 påse vörtkryddor

Blöta ingredienser
2 ägg
3 dl osötad mandelmjölk
2 msk smält neutral kokosolja 
1,5 msk svensk flytande honung
1 mellanstor grovt riven morot

Topping
Pumpakärnor

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Hacka nötterna och rör samman med övriga torra ingredienser. Tillsätt mandelmjölk, ägg, kokosolja, honung, riven morot och blanda samman. Om du har en brödform som behöver smörjas, smörj med kokosolja. Häll smeten i formen, strö över pumpakärnor och tryck ned dem något med en blöt sked. Grädda i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Testa brödet med sticka, det ska inte vara kladdigt. Om du klappar på brödet ska det vara stuns i det. Låt sedan brödet få svalna under bakduk innan du skivar upp det. Förvara förslutet i kylskåp för bästa hållbarhet eller frys in skivor till nästa cykel.