Boostbread är en av våra favoritbröd åt det mer matiga hållet. I boken har vi tre olika varianter beroende på sug, aptit och var du är i din menscykel. Idag delar vi med oss av en julvariant som är perfekt på julbordet. Går hem hos stora som små.
Brödet som får dina smaklökar att jubla
Det håller dig mätt, är fullt av hälsosamma fetter, ägg för A-vitamin, selen och jod för att stötta sköldkörteln och pumpakärnor för järn – det är helt enkelt designat för att ge dig förutsättningar för en balanserad menscykel. Det är saftigt, knaprigt med sötma från fikon och en touch av morot. Det är dessutom glutenfritt, mejerifritt och utan vitt processat socker.
Förberedelser:
För att tillgodogöra dig näringen i nötterna och fröerna på bästa sätt, blötlägg dem gärna innan.
Du behöver
Torra ingredienser
2 dl bovetemjöl
3 dl havregryn/bovetegryn för glutenfritt
2 dl pumpakärnor
2 dl hackade paranötter
0,5 dl linfrön
0,5 dl russin + 2 hackade torkade fikon
1 msk chiafrön
1,5 msk fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk jodberikat havssalt
0,5 påse vörtkryddor
Blöta ingredienser
2 ägg
3 dl osötad mandelmjölk
2 msk smält neutral kokosolja
1,5 msk svensk flytande honung
1 mellanstor grovt riven morot
Topping
Pumpakärnor
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Hacka nötterna och rör samman med övriga torra ingredienser. Tillsätt mandelmjölk, ägg, kokosolja, honung, riven morot och blanda samman. Om du har en brödform som behöver smörjas, smörj med kokosolja. Häll smeten i formen, strö över pumpakärnor och tryck ned dem något med en blöt sked. Grädda i mitten av ugnen i cirka 50 minuter. Testa brödet med sticka, det ska inte vara kladdigt. Om du klappar på brödet ska det vara stuns i det. Låt sedan brödet få svalna under bakduk innan du skivar upp det. Förvara förslutet i kylskåp för bästa hållbarhet eller frys in skivor till nästa cykel.
Gillade du detta recept?
Vörtkryddan kopplas ofta till Julafton och vinterhalvåret. Fler recept som är perfekt vid jul är vår Pepparkakskladdkaka eller varför inte Raw Saffranscheesecake?