This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Hur jag fick tillbaka min uteblivna mens genom fokus på emotionell läkning

Hur jag fick tillbaka min uteblivna mens genom fokus på emotionell läkning

Det här är en personlig berättelse från en person i Womensyncs community. Upplevelser och åsikter är skribentens egna. 

Idag delar vi Annas resa med att ha utebliven mens, att förstå att hon hade hypotalamisk amenorre (HA) utan att stämma in på vissa “klassiska HA-egenskaper” och hur hon genom livsstilsförändringar och emotionell läkning av stress och trauman fick tillbaka en regelbunden cykel. Hennes inspirerande berättelse visar hur man genom ett djupt arbete med det inre och den psykiska hälsan i kombination med anpassningar av träning och återhämtning kan få tillbaka sin menscykel. Hon har erfarit vikten av att våga lyssna på kroppen och dess signaler och att våga gå på djupet och bearbeta trauman som tidigare stått i vägen för hennes läkande.

Hur jag upptäckte att min uteblivna mens var hypotalamisk amenorré

Efter att jag slutat med p-piller väntade jag i två år på att min mens skulle komma tillbaka. På ultraljud såg man att mina äggstockar var pyttesmå, och blodproverna visade låg östrogennivå. Den lösning som läkaren erbjöd var att jag skulle gå på preventivmedel igen, eftersom det skulle ”få igång” mensen. Jag minns att min magkänsla sa nej till det här förslaget och att jag också frågade läkaren om det inte fanns någonting annat man kunde göra för att få upp östrogenet. Han sa tvärsäkert "Nej." 

Det blev många besök hos gyn genom åren, och alla undersökningar fortsatte visa samma mönster med inaktiva äggstockar och lågt östrogen. Under alla mina kontakter med sjukvården var det aldrig någon som ställde några frågor om min livssituation. 

Att inte passa in i den “klassiska bilden” av en kvinna med hypotalamisk amenorré (HA)

Det tog lång tid att lista ut att orsaken till min uteblivna mens var HA eftersom att jag på många sätt inte passat in i den ”klassiska bilden” av en kvinna med HA. Jag har alltid varit överviktig enligt BMI, tränade ingenting när mina symtom började, och har aldrig experimenterat med kosten eller legat på ett för lågt kaloriintag, vilket är de faktorer man först tittar på vid HA. Min livssituation vid den här tiden var dock väldigt präglad av stress, både inre och yttre i form av ett stressigt jobb och obearbetade trauman. Jag var också väldigt fokuserad på att det var övervikten som var mitt främsta problem och experimenterade fram och tillbaka med lågkolhydratkost och periodisk fasta i syfte att nå viktnedgång. Jag skrev ovan att jag inte tränade när problemen kom, men jag började träna väldigt mycket efter några år med utebliven mens, vilket förstås bara förvärrade problemet och gjorde processen till läkning mycket längre.

De flesta av oss har ju fått lära oss att träning är bra i alla lägen, mig själv inkluderad, varför jag kämpade på med mina löprundor för att jag trodde jag skulle må bättre av det. Men kroppen blev mer och mer stressad av träningen tillsammans med en ohållbar jobbsituation. Jag började få svårt att återhämta mig efter träningen, fick problem med panikångestattacker, konstant gnagande oro och dålig sömn. 

Hur jag gjorde för att få tillbaka min uteblivna mens

Vägen till förändring började faktiskt med att jag sökte hjälp för min psykiska ohälsa hos en psykolog under 2020, när jag var 31 år gammal. Då hade jag inte kopplat mina trauman och inre stress till utebliven mens, jag hade väl mer eller mindre gett upp om att någonsin få den tillbaka och trodde att jag ”bara var sån”. 

Att bearbeta trauman och ett dysreglerade nervsystem

I samband med terapin började jag dock bli mer lyhörd för min kropps behov. Jag lärde mig att jag hade ett dysreglerade nervsystem på grund av den djupa trauman från barndomen som jag aldrig hade brytt mig om att bearbeta. Jag fick bland annat EMDR-terapi som hjälpte otroligt mycket. Att i terapin få hjälp med att läka mitt inre barn gjorde att jag vågade uttrycka en önskan om att själv få bli mamma. I och med min nyupptäckta barnönskan ville jag ta upp tråden med min uteblivna mens igen, och försöka hitta källor till information utanför konventionell sjukvård. 

Att förstå utebliven mens, kroppens symtom och vilka orsaker som kan ligga bakom

Det tog inte lång tid innan jag hittade Jenny Koos Instagram och idag känner jag stor tacksamhet för att mitt sökande ledde dit och ingen annanstans. Jag läste allt jag kom över om östrogen och utebliven mens, och Jenny förklarade faktorerna bakom på ett sätt jag aldrig hört förut. Specifikt minns jag ett citat från en text hon skrivit om träning och HA: ”I vissa lägen gäller det att inte träna alls på ett tag”. Jag blev så himla provocerad av det där och då!

Förutom att läsa på själv så anlitade jag 2021 också en Holistic Reproductive Health Practitioner (HRHP) för att få handledning i att lära mig Justissemetoden. Den innebär att kartlägga temperatur, livmoderhalssekret och ibland även livmodertappens läge för att identifiera den fertila perioden under menscykeln. Utöver att kartlägga mina cykler fick jag också baserat på just mina blodprovsvar råd om ett par kosttillskott att prova, men i övrigt gjorde vi inga interventioner kring mina kostvanor. 

Att släppa taget om träning för att utesluta fysiska stressorer

I samråd med den HRHP person jag anlitande bestämde jag mig för att lägga träningen på hyllan. Kartläggningen enligt Justissemetoden bekräftade också att det var utifrån läkning av HA vi behövde jobba, det fanns inget fertilt sekret och min kroppstemperatur var väldigt låg vilka båda också är symtom vid HA.

Kroppens tecken på att jag gjorde rätt saker

Det tog ungefär tre-fyra månader innan jag började notera mitt första fertilt sekret och att ett hormonellt skifte började ta form. Jag fick humörsvängningar, ömma bröst, fertilt sekret veckor i sträck och kände mig som om jag gick igenom puberteten en gång till. Vilket jag på sätt och vis ändå gjorde efter så många år med utebliven mens. Cyklerna blev absolut inte regelbundna på en gång, ägglossningen tog god tid på sig första halvåret och jag hade mensblödningar bara lite här och där. Det var först efter nio månader cyklerna stabiliserade sig och jag kunde räkna med att få mens varje månad. 

Här vill jag lägga till att jag fortsatte gå i terapi hos psykolog under hela den här perioden. Jag bestämde mig också för att lämna mitt heltidsjobb och börja plugga istället, vilket hjälpte enormt med stressen. En annan viktig pusselbit var att jag gick på zonterapi regelbundet. Jag kan varmt rekommendera zonterapi, och då specifikt Kairon Metoden, om du har problem med menscykeln eller om du bara känner dig obalanserad överlag.  

Hur min livsstil ser ut idag för att behålla en fungerande cykel

Idag skulle jag säga att min cykel är regelbunden men lättstörd. Det kan räcka med små obalanser för att ägglossningen skjuts upp. Ett bra exempel är från förra sommaren, när jag skulle börja ett sommarvikariat på en ny arbetsplats. Förutom stressen det innebär med nytt jobb så började jag cykla till och från jobbet varje dag för att få in lite motion. Det resulterade i ägglossning först kring dag 25, två månader på raken. 

Att hitta till träning som passar just min kropp

Jag har inte kunnat lägga till någon konditionsträning utan att det stör menscykeln, men styrketräning går bra. Styrketräningen var dock någonting jag började med först efter att ha haft regelbunden ägglossning i cirka ett år. Innan dess var det bara promenader och lugnare former av yoga som gällde. Idag, när jag har övervunnit HA, ligger fokus lite mer på att följa med min cykel och reflektera över hur de val jag gör kring saker som träning och stresshantering kan påverka. Ibland har jag till exempel PMS-känningar eller spottings i lutealfasen, men istället för att vara frustrerad över det kan jag välja att lyssna inåt och fråga min kropp vad den behöver. 

Att prioritera min mentala hälsa

Jag går inte i terapi längre, men ett viktigt verktyg för min mentala hälsa som jag alltid kommer använda mig av är yoga. En lugn och stillsam form av yoga. Tidigare har yoga bara varit ett träningspass, något man kan göra för att det är fysiskt krävande. Numera handlar yoga för mig om att känna in mitt medvetande, mina innersta behov. 

Trauma Informed Yoga

Om du har upplevt trauma kan jag inte nog rekommendera en yogaform som kallas trauma informed yoga, eller traumaanpassad yoga på svenska. Jag rekommenderar faktiskt det till alla som behöver slappna av. Klasserna är långsamma, mjuka och väldigt tillåtande. En resurs som finns gratis på Youtube är Hannah Uiri, lärare i traumaanpassad yoga som har massor med bra kurser och informationsvideor. 

Mina bästa råd till de kvinnor som känner igen sig i min situation

Det sista jag vill skicka med till dig som läser är att inte underskatta vad som kan ligga på ett emotionellt plan. Att försöka fixa allting med yttre faktorer som kosttillskott och liknande kan, inte alltid men ibland, göra att vi fastnar på vägen till läkning. Det kanske låter flummigt, men för mig var det viktigt att fokusera på emotionell läkning – och det kan vara precis vad någon annan också behöver. 

Det här är en personlig berättelse från en person i Womensyncs community. Samma resultat och upplevelse kan inte garanteras, utan är beroende på personens hälsotillstånd, bakgrund, livsstil i övrigt och genetik. Womensync har inte i avsikt att diagnostisera eller behandla sjukdomstillstånd. Rådgör alltid med läkare vid misstänkt sjukdom.

Tips på inlägg:


Om du gillade detta inlägg är tips att läsa: Hur jag fick tillbaka min uteblivna mens (HA) genom livsstilsförändringar by Louise Appelgren. 

Podcast avsnitt: Utebliven mens, livsstilsförändringar, och holistisk hälsa med Susanna Moen.

 

 

 

Varukorg

No more products available for purchase