This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Hur jag fick tillbaka min uteblivna mens (HA) genom livsstilsförändringar

Få tillbaka utebliven mens

Idag delar vi Louise resa. Louise berättar hur hon gått från att ha utebliven mens (hypotalamisk amenorré) till att få tillbaka sin mens genom livsstilsförändringar. Det är en inspirerande berättelse som visar hur du kan använda livsstil i form av kost, träning och återhämtning för att få tillbaka utebliven mens och leva i synk med din menscykel.

Vad orsakade din uteblivna mens?

Det hela började i gymnasiet, när jag som sjuttonåring bestämde mig för att sluta på gymnastiken som jag i stort sett hade ägnat hela mitt liv åt. Jag gick från att ha tränat 5-6 gånger i veckan till ingenting, vilket helt klart var en stor omställning som resulterade i att jag hamnade i obalans med kropp och sinne. Jag har alltid varit en person som satt höga krav på mig själv vilket i många situationer varit till min fördel, men här någonstans började det gå över styr. Utan att jag egentligen förstod det själv hade jag hamnat på en plats där jag aldrig trodde jag skulle hamna. Jag hade hört om tjejer i min närhet, sett dokumentärer och läst om unga tjejer som ägnade sina liv åt att svälta sig själva, och utsatte nu mig själv för precis det. Från att ha varit fylld av glädje och energi, började jag långsamt vända mig alltmer inåt och slutade träffa vänner. Allt kom till att kretsa kring mat och träning och hur jag skulle kunna undvika sociala sammanhang för att inte behöva hamna i jobbiga situationer.

Efter några månader av kraftig viktnedgång och en totalt förändrad livsstil, kände knappt varken min familj eller mina vänner igen mig längre. Här någonstans förlorade jag min mens som tidigare varit mig trogen och kommit varje månad. Samtidigt utvecklades en acne jag tidigare aldrig haft. Min mamma tog med mig till gynekologen som satte mig på p-piller för att “få tillbaka mensen” och bli av med acnen. Tack vare min älskade mamma (som jag under den här tiden tyckte var min största fiende) kom jag relativt snabbt i kontakt med Stockholms Center för Ätstörningar. Trots att de diagnostiserade mig med Anorexia kunde jag fortfarande varken tro på det eller erkänna för mig själv att jag hade blivit sjuk. Månader gick och det var inte förrän min kloka vän sa till mig “men du som vill vara så hälsosam är ju egentligen den mest ohälsosamma av oss alla när du undernär dig själv”, som jag insåg vad jag egentligen höll på med.

Hur gjorde du för att få tillbaka din uteblivna mens?

Vägen tillbaka var inte lätt men efter att jag började förstå vad jag hade utsatt min kropp för och hur mycket mer livet är än den lilla värld som jag själv hade stängt in mig i, bestämde jag mig för att skapa förändring. När jag lärde mig att p-piller inte framkallade riktig mens utan endast en blödning började jag sätta mig in i vad som egentligen händer när man börjar med p-piller. Det blev tydligt för mig att preventivmedel inte alls var det jag behövde för att lösa mitt egentliga problem, utan endast lindrade de symtom som orsakades av min hormonella obalans.

Jag bestämde mig för att sluta med p-pillren. Trots att jag hade uppnått vad som klassades vara en “normalvikt” fortsatte mensen att vara frånvarande och acnen mer närvarande än någonsin. Jag träffade otaliga gynekologer som sa till mig att vad jag än gjorde skulle jag inte sluta äta p-pillren eftersom “det var så viktigt att få en blödning”. Det var inte förrän jag hittade min kinesiska akupunktör som jag äntligen kände att jag kommit rätt. Genom att göra en helhetsbedömning av både mitt dåvarande tillstånd samt min historia, påbörjade vi tillsammans en läkningsprocess som skulle innebära både behandlingar och örtmedicin.

Gjorde du några förändringar i din livsstil för att få tillbaka din uteblivna mens? 

Ja, det är viktigt att påminna dig själv om vad som faktiskt är viktigt i livet och våga släppa alla dumma tankar som du innerst inne vet inte är sanna. Ge kroppen den energi och vila den behöver för att orka vara fertil. Du är den viktigaste personen i ditt liv och du är tillräcklig, precis som du är – låt dig aldrig luras av något annat! Det kanske låter klyschigt, men jag älskar verkligen uttrycket “One year from now, you’re gonna wish you started today”. Ta kontroll över ditt liv och behandla din kropp med respekt, psykiskt såväl som fysiskt. Your body is your temple och den förtjänar all underhållning och kärlek den kan få.

Om du är nyfiken på Louise, kan du följa henne här. Om du gillade detta inlägg är tips att läsa: Jag har utebliven mens - är det HA? Och få tillbaka menscykel och ägglossning vid utebliven mens. 

 

Det här är en personlig berättelse från en person i Womensyncs community. Samma resultat och upplevelse kan inte garanteras, utan är beroende på personens hälsotillstånd, bakgrund, livsstil i övrigt och genetik. Womensync har inte i avsikt att diagnostisera eller behandla sjukdomstillstånd. Rådgör alltid med läkare vid misstänkt sjukdom.

Varukorg

No more products available for purchase