I dagens inlägg kommer du lära dig hur du kan använda vinäger för att stabilisera ditt blodsocker. Känner du igen dig i ett blodsocker som åker berg- och dalbana, svårt att kliva upp på morgonen, PCOS, infertilitet, humörsvängningar, sötsug mellan måltider och hungrig trots att du precis ätit? Då kommer du älska det här inlägget. Blodsocker kan nämligen vara kopplat till dessa symtom.
Vad är vinäger?
Innan vi djupdyker i vad vinäger är ett tips att läsa Stabilisera ditt blodsocker för att optimera ägglossning och fertilitet för att förstå vad vi refererar till när vi skriver glukos, kolhydrater och socker. Dagens inlägg är baserat från boken Glucos Revolution. Om du vill djupdyka i förståelse mellan blodsocker och kost rekommenderar vi starkt att läsa boken där du få ta del av enkla tips som du kan använda dig av i din vardag som kan göra stor skillnad på ditt blodsocker.
Vi tänker att vi börjar med grunden och enkelt förklarat är vinäger alkohol som har fermenteras till ättiksyra. Om du exempelvis lämnar ett glas vin framme i några veckor kommer det ha omvandlats till vinäger vilket sker genom att alkoholen förenas med luft och bakterier. Det är ättikssyra som bidrar till den sura smaken.
Vilken vinäger ska jag välja?
Det finns olika typer av vinäger som exempelvis äppelcidervinäger, risvinäger, kokosvinäger och vitvinsvinäger. Den goda nyheten är att du nästintill kan välja vilken vinäger som helst då alla innehåller ättiksyra som hjälper till att jämna ut glukosnivåerna. De du ska undvika är balsamvinäger eller olika vinägretter som innehåller tillsatt socker. I boken rekommenderas äppelcidervinäger, framförallt då smaken är bättre än andra vinäger när man blandar ut det i ett glas vatten.
Vi föredrar äppelcidervinäger då den även visat sig kunna ha flera andra positiva fördelar på hälsan som exempelvis:
- Innehåller den näringsämnen som magnesium, antioxidanter och aminosyror
- Kan påverka matsmältning positivt och minska svullnad
- Innehåller probiotika som kan hjälpa till att stärka immunförsvaret
Hur påverkar vinäger blodsocker och vad händer i kroppen?
Som vi nämnde tidigare innehåller vinäger ättiksyra. När vi exempelvis äter bröd omvandlas brödet du äter till glukos (socker) i munnen tack vare ett enzym som kallas alpha-amylase. Forskare har sett att ättiksyra temporärt inaktiverar alpha-amylase vilket innebär att socker och stärkelse omvandlas långsammare till glukos vilket gör att du kommer få en mjukare och jämnare topp i blodsockret.
En annan anledning till att vinäger kan påverka blodsockret positivt är att när ättiksyra når blodomloppet tränger det sig in i våra muskler, där den uppmuntrar våra muskler att producera glykogen snabbare än vad den brukar göra vilket i sin tur leder till att kroppen kan ta upp glukos mer effektivt.
De här två delarna: Att glukos släpps ut långsammare i kroppen och att våra muskler tar upp glukos snabbare innebär helt enkelt att det finns mindre glukos som cirkulerar fritt i blodomloppet vilket gör att blodsockret inte höjs i samma utsträckning.
Forskningen bakom blodsocker och vinäger
De positiva effekterna med att konsumera vinäger är många. Vinäger har visat sig ha en positiv effekt genom att minska glukosnivåerna i blodet och därmed stabilisera blodsockret. Ett stabilt och balanserat blodsocker kan vara avgörande när det kommer till hormoner och fertilitet. Att addera vinäger i sin kost har visat sig fungera både hos personer som inte har diabetes eller problem med insulinkänslighet och för dem som har diabetes: både typ 1 och 2. Obs: Om du tar insulinsprutor är det viktigt att tala med din läkare innan du gör några livsstilsförändringar för att kunna anpassa mängd insulin utifrån det.
Det man kunnat se i studier är att när deltagarna drack ett glas vatten blandat med vinäger innan en kolhydratrik måltid minskade glukos-toppen (det vill säga hur mycket blodsockret går upp) mellan 8-30 procent. För att förstå hur det här kommer sig finns en viktig poäng vi inte får missa, nämligen att mängden insulin också minskar när vinäger konsumeras innan vi äter (i en studie upp till 20%). Det här innebär att när vi dricker vinäger innan en måltid kan det bidra till att glukoskurvan jämnas ut samtidigt som mängden insulin i kroppen inte ökar.
PCOS, blodsocker och vinäger
En intressant (men liten studie) på sju kvinnor som hade PCOS visade att intag av vinäger minskade deras PCOS-symptom. Kvinnorna intog 15 g av äppelcidervinäger dagligen i 90-110 dagar. Parametrar som mättes i studien var luteiniserande hormon (LH), follikelstimulerande hormon (FSH), testosteron, ägglossning och längd på menscykel innan och efter intag av vinäger.
Det studien visade var att:
- Insulinnivåerna minskade hos sex av sju patienter
- Förhållandet mellan LH och FSH minskade hos fem av sju patienter
- Ägglossning kom inom 40 dagar hos fyra av sju patienter
Slutsatsen från studien är att det kan finnas ett positivt samband mellan vinäger och att kunna driva igenom ägglossning hos PCOS-patienter genom en förbättrad insulinkänsligheten.
I vilka lägen ska jag inta vinäger?
Är det så att du har problem med ex insulinkänslighet, typ 2-diabetes, PCOS, svårt att gå ned i vikt eller klimakteriebesvär eller andra vanlig symtom kopplat till ett obalanserat blodsocker som humörsvängningar, PMS, hjärndimma, trötthet eller sötsug kan du ha användning för det här tipset. Vet du exempelvis med dig att du ska äta en måltid, en efterrätt eller ett snacks som innehåller mycket socker eller stärkelse som pasta, vitt ris, bakverk, dadlar, godis eller något annat högt i kolhydrater kan du helt enkelt dricka ett glas vinäger innan för att kunna minska effekten på blodsockret.
En påminnelse att ta med dig är att kroppen är fullt kapabel till att klara av svängningar i blodsocker i form av en efterrätt, en glass, en påse godis eller en croissant till frukost, det är när vi gör saker över tid som det kommer ha negativ effekt (sen kan man många gånger känna av dipparna rejält om man inte är van vid stora svängningar). Genom bland annat det här enkla verktyget kan du äta saker du älskar utan att det har en lika stor effekt på ditt blodsocker. I våra ögon är detta ett vinnande koncept!
En parentes är att du kan inte vinägra dig ur en dålig kosthållning, vinäger hjälper till att balansera blodsocker-toppar men de raderar inte ut dem.
Så, hur dricker jag vinägern?
Du dricker helt enkelt ett glas vatten som du blandat 1 msk vinäger i innan din måltid. Om du tycker det smakar starkt kan du börja med en tsk och successivt öka mängden för att vänja dig vid smaken. Ett tips är att alltid dricka din vinäger med ett sugrör då det är en syra som kan påverka emaljen på tänderna (för att vara på säkra sidan).
Det optimala är att dricka vinägern 1-20 minuter innan din måltid. Det fungerar också att dricka under och upp till 20 minuter efter att du har ätit (det fungera nästan lika bra). Ett annat sätt om du inte vill dricka vinäger att äta det i en sallad som en förrätt innan din måltid.
Tips på enkla sätt att få in vinäger i din kost:
- Blanda den i ett stort glas vatten eller smaksätt med citron, gurka eller te
- Ringla äppelcidervinäger på din sallad
- Gör olika dressingar med äppelcidervinäger, ex i kombination med olivolja, örter och kryddor
Finns det några negativa effekter av att dricka vinäger?
Du borde inte uppleva några negativa effekter eller bieffekter om du väljer vinäger som går att dricka (5 % syra). Vinäger som du kan städa med innehåller ex 6 % syra. I boken beskriver hon att det inte är att rekommendera att dricka vinäger för de som magbesvär även om det bara är en säkerhetsåtgärd då det inte finns några studier på just detta. Vinäger borde inte skada magslemhinnan då den faktiskt är mindre sur än magsaft, citronjuice och Coca Cola. Detta är dock något du kan vara uppmärksam på.
Nu kanske du undrar om det finns en begränsning för hur mycket vinäger du kan dricka? I boken Glucos Revolution ges ett exempel på en kvinna som druckit 16 msk vinäger om dagen i 6 år som fick åka till sjukhuset då hon hade låga nivåer av näringsämnena kalium och natrium. Så gör inte det, det är alldeles för mycket.
Kan jag dricka vinäger när jag är gravid eller ammar?
De flesta vinäger är pastöriserade och säkra att dricka. Äppelcidervinäger å andra sidan är opastöriserad vilket kan vara en risk vid graviditet. Dubbelkolla med din barnmorska för att vara på säkra sidan.
Jag har redan ätit något som får mitt blodsocker att skjuta i höjden, är det försent?
Det är inte konstigt att ibland när sötsuget slår till så går det så fort att man helt glömmer bort att ta den där drinken, men det är inga problem, det går super att dricka det upp till 20 minuter efter du ätit något sött eller stärkelserikt.
Sammanfattningsvis
Så summan av allt är att addera vinäger i din kost genom att dricka det eller som en salladsdressing kan hjälpa till att balansera ditt blodsocker. Det här blir möjligt då vinägern gör att glukos släpps ut långsammare i kroppen och våra muskler tar upp glukos snabbare.
Om du vill djupdyka ytterligare i blodsocker rekommenderar vi dig att läsa följande inlägg: Stabilisera ditt blodsocker för att optimera ägglossning och fertilitet, i det inlägget går vi igenom grunderna med blodsocker: vad det är, hur det fungerar, varför ett balanserat blodsocker är viktigt, vanliga symtom på att blodsockret är i obalans och vilka typer av kolhydrater som kan vara fördelaktigt att äta.
Om du gillar det här inlägget kan vi tipsa om vårt blogginlägg Tips för att balansera ditt blodsocker där vi delar med oss av åtta konkreta tips för hur du kan balanserar dina glukosnivåer (och därmed blodsocker) rekommenderar vi dig att börja där. Vinäger-tipset är nämligen ett av tipsen som finns med där. Dagens inlägg utgår återigen från boken Glucose Revolution.
Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert. Vi arbetar tätt tillsammans med Livakliniken som drivs av en av Womensyncs externa experter, Maria Särén dit du kan vända dig om du söker rådgivning. Uppge “Womensync” vid din bokning.
Referenser
Inchauspé, J., 2022. Glucose revolution. Melbourne, VIC: Penguin Life.
Santos, H., de Moraes, W., da Silva, G., Prestes, J. and Schoenfeld, B., 2019. Vinegar (acetic acid) intake on glucose metabolism: A narrative review. Clinical Nutrition ESPEN, 32, pp.1-7. Available at: <https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2019.05.008>
Wu, D., Kimura, F., Takashima, A., Shimizu, Y., Takebayashi, A., Kita, N., Zhang, G. and Murakami, T., 2013. Intake of Vinegar Beverage Is Associated with Restoration of Ovulatory Function in Women with Polycystic Ovary Syndrome. The Tohoku Journal of Experimental Medicine, 230(1), pp.17-23. Available at: <https://doi.org/10.1620/tjem.230.17>