This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

HORMONELL AKNE - Hur påverkar kost och livsstil och hur kan man läka?

Hormonell akne: Hur påverkar kost och livsstil och hur kan man läka?

Upplever du akne och undrar varför den plötsligt blossar upp - särskilt på hakan, käken eller ryggen? Finns det en koppling mellan dina hormoner och din menstruationscykel? Idag ska vi utforska ämnet och ta reda på de möjliga orsakerna till din hormonella akne samt hur du kan hantera dem.

Detta är ett gästinlägg av en av Womensyncs experter, Maria Sären. 

Varför får man hormonell akne och hur blir man av med den?

Kanske vet du exakt när din mens är på väg för att det dyker upp plitor några dagar innan, eller kanske till och med ett par veckor innan! Eller så har du konstant akne på käklinje och haka. Du har provat all hudvård i världen men ingenting hjälper. Kanske blir din hud slät som ett barn så fort du äter hormonella preventivmedel eller så har du varit gravid och märkt att huden både förvärrats eller blivit jättebra. Men du kanske inte vill lösa dina hudproblem genom att stå på hormonella preventivmedel eller lägga pengar på dyr hudvård som ändå inte ger dig det resultat du önskar. Finns det någonting annat du kan göra i din kost och livsstil för att minska aknebenägen hud, eller är det bara så det ska vara? Akne är ett symptom, som så mycket annat. Så ja, du kan påverka din hud och förbättra eller helt bli av med din akne. Men du behöver arbeta med grundorsaken till varför det uppstår. Att försöka nå det “utifrån” med behandlingar och krämer fungerar kanske i bästa fall tillfälligt. Ofta kommer dock aknen tillbaka när du slutar med behandling. 

De underliggande orsakerna till akne

Våra könshormoner varierar med vår cykel och vi har både toppar och dalar i östrogen, testosteron och progesteron. Men det är inte bara nivån av hormoner, det är också vad vi gör med dessa hormoner. Hur bryts de ned i kroppen och hur svarar cellerna på dem? Detta i kombination med andra faktorer bidrar till varför vissa personer får akne medan andra inte får det. Man kan väl säga att det nästan alltid är en kombination av faktorer och därför finns det heller inget tillskott eller ett enda enkelt ”gör så” som fungerar för alla som har akne. 

Hormonell akne - varför hormonerna spelar roll

Flera faktorer som bidrar är bland annat manliga könshormoner, blodsockersvängningar, näringsbrister och vissa livsmedel. Eftersom kroppen behöver kunna hantera både nivåer av hormoner, nedbrytning och svar i cellerna så behöver man ofta arbeta på flera saker för att ge kroppen rätt förutsättningar och verktyg för att kunna fungera på rätt sätt. Detta betyder dock inte att du behöver känna till alla steg för att kunna göra skillnad. Längre ned kommer tips så att du kan komma igång. 

Andra vanliga orsaker till akne 

Utöver hormonella faktorer kan akne också kopplas till tarmbiota, vilket ibland kan behandlas med antibiotika. Stress i sig orsakar inte akne, men det kan förvärra akne hos personer som är benägna att drabbas. Vissa hormonella preventivmedel, innehållande specifika typer av gestagen (syntetiskt progesteron), kan också ge upphov till akne. Andra hormonella preventivmedel, såsom kombinationspreparat med en annan form av gestagen och östrogen, kan användas för att behandla akne.

Olika typer av hormonell akne 

Akne kan vara cyklisk och dyka upp inför ägglossning, några dagar före eller till och med under menstruationen. Det är då dina hormoner varierar som mest. Upplever du däremot att den inte är cyklisk så kan det snarare vara tecken andra faktorer som tarmhälsa, näringsbrister, blodsocker eller PCOS. Det är inte bara manliga könshormoner som kan ge akne, även nivåerna av progesteron i relation till östrogen kan påverka hos vissa personer. 

Finnar och plitor under menscykeln 

Om du upplever att din akne är cyklisk så finns det ett par saker att börja med och det är framför allt att få koll på sitt blodsocker och näringsintag. Denna typen av akne brukar dyka upp runt munnen men förekommer också på andra ställen. Ofta handlar det om plitor och finnar, så kallade papler och pustler. Dessa är små, rödrosa upphöjda plitor och kan vara fyllda med var. Även om aknen påverkas av hormoner så är grundorsaken inte hormonerna i sig. Därför upplever många också att den här typen av akne förvärras om man stressar eller äter socker eller processad mat som chips, pommes eller mjölkchoklad. Men som sagt inverkar också näringsbrister, så en person som undviker skräpmat kan ändå få akne om maten inte täcker näringsbehovet. 

Akne på käklinje - typiskt för PCOS 

Om du har PCOS så har du troligen akne runt käklinje vilket beror på androgener, dvs manliga könshormoner. Alla med PCOS har inte akne så om du får det eller inte beror på hur just din kropp svarar på hormonerna. För att komma tillrätta med din akne behöver du arbeta med din PCOS, se tidigare inlägg om det - inbound länk till blogginlägg här. 

Tips för att komma tillrätta med hormonell akne 

Marias erfarenhet är att akne i de allra flesta fall handlar om näringsbrister, blodsockerhantering och tarmhälsa. Här är några tips för att börja arbeta med aknebenägen hud: 

Blodsockerkontroll

Förbättra din blodsockerkontroll och ta hjälp med provtagning och andra verktyg om du känner dig osäker. Exempel är CGM, continous glucose monitor som mäter ditt blodsocker kontinuerligt under dagen. Du kan också titta på blodmarkörerna insulin och långtidsblodsocker. Det som du ska sträva efter är att ha ett så stabilt blodsocker som möjligt med få svängningar. Det ska alltså varken gå upp för högt eller hamna för lågt. Tänk på att ett lågt blodsocker är effekten av att tidigare haft en “topp”. Du vill också ha en bra insulinkänslighet. Insulin är hormonet som gör att cellerna kan ta upp blodsocker från blodbanan, när detta inte fungerar optimalt så är blodsocker förhöjt under en längre tid. Om detta pågår under lång tid finns det risk för att utveckla diabetes, men det kan ge andra negativa effekter långt innan det. Du stöttar blodsocker genom att minska socker och snabba kolhydrater och istället satsar på att äta fibrer, långsamma kolhydrater, protein och fett. Att träna och röra på sig är också effektivt liksom att sova bra. En enda natt dålig sömn påverkar faktiskt blodsockerhanteringen negativt i kroppen. 

Näringsstatus

Se över din näringsstatus och se till att få i dig allt du behöver. Både provtagning och en kostdagbok kan hjälpa dig få en bild av läget. Här vill du kika på både makro- och mikronutrienter, dvs proteiner, fetter och kolhydrater samt vitaminer och mineraler. Näringsbrister av vitamin A, zink, omega 3 och vitamin E är särskilt kopplat till akne. 

Mag- och tarmhälsa

Om du lider av IBS eller andra mag- och tarmproblem är det viktigt att ta itu med din mag- och tarmhälsa. Det finns många åtgärder du kan vidta för att förbättra den, se tidigare inlägg om det - IBS - symptom, orsaker & behandling

Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.

Varukorg

No more products available for purchase