This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Från PCOS-diagnos till symptomfri

Blev av med symptom på PCOS

Idag delar vi med oss av Julias berättelse. Julia berättar om när hon 27 år gammal slutade med p-piller och möttes av dålig hy och en oregelbunden mens, och fick diagnosen PCOS. Hon tog tag i sin diagnos helt själv och gjorde flera livsstilsförändringar som gjort att hon idag har en bra hy och regelbunden mens. 

Hur min resa till PCOS började

När jag var 15 år gammal bestämde jag mig för att börja äta p-piller. Jag hade inga större problem med min menscykel, vikt eller hy. Mensen kunde emellanåt vara riklig och jag hade lite finnar då och då, precis som de flesta tonåringar har.

Jag hade hört att p-piller kunde ge biverkningar som dålig hy, humörsvängningar och viktuppgång - och var nervös inför det. Eftersom jag var väldigt fysiskt aktiv och ville satsa på handbollen oroade jag mig också över att p-piller skulle ha en negativ inverkan på min prestation. Jag tog upp min oro med min barnmorska och hon rekommenderade mig en sort som specifikt skulle vara bra för att slippa de biverkningar som jag ville undvika. Jag åt dessa p-piller under 12 års tid och som utlovat upplevde jag inga negativa biverkningar och mådde bra både fysiskt och psykiskt. 

27 år gammal bestämde jag mig för att sluta med p-piller för att ta reda på hur min kropp mådde utan dem. Efter bara några veckor utan p-piller började min hy bli dålig. När jag tittade på mig själv i spegeln kände jag mig som en tonåring som precis kommit in i puberteten. Både min självkänsla och mitt självförtroende sjönk helt plötsligt till botten. Dagar kom då jag inte ville visa mig för någon och valde att stanna hemma istället för att träffa vänner och familj. När pandemin kom var jag till och med lite tacksam över att få jobba hemma och inte behöva möta mina kollegor.

Så förstod jag att jag hade PCOS

Några månader senare frågade jag efter tips i en facebookgrupp med temat hudvård. En av medlemmarna i gruppen tipsade mig om att läsa ett inlägg av Vulverinekoos där hon skrev om vad som kan hända när man slutar med just den typen av p-piller jag hade ätit. Från det inlägget lärde jag mig att p-pillrena innehåller anti-androgener, vilka “trycker bort” kroppens egna testosteron. Eftersom en överproduktion av testosteron orsakar akne gjorde dessa att jag (precis som många andra kvinnor) inte hade dålig hy under åren jag åt dem. 

Jag vet idag att många kvinnor tar dessa för att dölja symtom som akne och behåring i ansiktet. Problemet är bara att symptomen kommer tillbaka när man slutar. I mitt fall hade jag inte några symptom innan jag började med p-piller men när jag väl slutade var mina hormoner i obalans vilket visade sig i dålig hy och oregelbunden mens. Det var när jag började få all denna nya förståelse om kvinnokroppen som jag misstänkte att jag hade PCOS. 

Att söka hjälp för PCOS

För mig kändes det viktigt för mig att verkligen reda ut vad det var som hade hänt med min kropp. Jag vände mig till sjukvården och fick verkligen stå på mig för att komma på en undersökning. Mina blodprover visade sig vara normala men läkaren kunde se äggblåsor och konstaterade att jag hade PCOS. Hon sa att det var något man föddes med och att p-piller inte kunde vara orsaken. 

För mig var det märkligt då jag inte hade dessa problem innan jag började med p-piller och symptomen jag hade var enbart äggblåsor och dålig hy. Jag hade tidigare läst att för att få diagnosen PCOS skulle man bocka av minst tre av symtom som exempelvis viktuppgång, grövre och mer behåring i ansiktet, insulinresistens, akne osv. Jag gjorde inte så mycket med läkarens information utan började läsa på mer själv.

Så tog jag själv tag i min PCOS

Det dröjde inte långt efter att jag hade hittat Vulverinekoos som jag också hittade till Womensync. Jag upplevde att informationen som Womensync spred var lik Vulverines men med ett annat sätt att kommunicera. För mig gav dessa två konton mig bästa möjliga kunskap och förståelse kring min egen kropp. När jag sen fick den fina Womensyncboken i födelsedagspresent grottade jag ner mig ännu mer i fakta kring kvinnokroppen. 

Min absolut största insikt jag fick under denna tid var att kvinnokroppen inte är gjord för att uppleva så mycket stress. För mig var det fascinerande att ägglossning är bland det första som prioriteras bort och ibland stängs ner om kroppen lever med för mycket stress. Om vi förr i tiden blev jagade på savannen så var det ändå ingen idé att kunna bli gravid.

För mig var det också helt ny information att både träning och koffein utsöndrar stresshormonet kortisol. För mycket av dessa kan därför göra att hjärnan uppfattar att vi lever under press och press. Som med allt annat som jag hade lärt mig så kändes det väldigt rimligt och naturligt.

Förändringar jag gjorde för att bli av med PCOS

Med mycket research och ny information började jag göra stora förändringar i min livsstil för att minska mina symtom på PCOS. Framförallt började jag utesluta sånt som jag lärt mig kunna ha en negativ påverkan på våra hormoner. 

Saker jag uteslöt för att bli av med min PCOS
– Gluten
– Socker
– Mjölk
Kaffe
– Högintensiv träning

När jag började utesluta mjölk, gluten och socker märkte jag en viss förbättring på min hy.  Jag hade svårt att utesluta mjölk helt så jag tillät mig att ha kvar det i min diet och uteslöt sen bara gluten och socker.

Jag slutade med högintensiv träning och koffein och sakta men säkert började min mens bli regelbunden igen. Efter nästan 2 år valde jag att i en försiktig takt börja med högintensiv träning igen men undvek det innan och under ägglossning. Detta passade mig och min kropp bra och påverkade inte min menscykel.

Tre år efter att jag slutade med p-piller

Idag har det gått nästan exakt tre år sedan jag slutade med p-piller. Min hy blev under den första tiden värre och värre för att sedan vara bra i perioder. Det märktes tydligt på min hy om jag hade “slarvat” med kosten. 

Sedan ungefär ett halvår tillbaka (alltså 2,5 år efter att jag slutade med p-piller) så vill jag påstå att min hy är bra. Det kan dyka upp någon finne här och där om jag äter extra mycket godis på helgen eller har ägglossning men det är ingenting som påverkar mitt välmående. Menscykeln har i princip varit helt regelbunden sedan ett år tillbaka, min senaste cykel blev något längre, men då var jag också sjuk precis när jag skulle få ägglossning. Jag märker att min kropp är lite extra känslig men jag tvivlar på att en läkare skulle ge mig diagnosen PCOS om jag sökte vård idag.

Jag anpassar fortfarande min högintensiva träning efter menscykeln, undviker kaffe (kan ta någon kopp ibland) och undviker gluten (äter det dock ibland också). Utöver det lever jag på som vanligt och det funkar för mig. Istället för hormonella preventivmedel så trackar jag idag min cykel genom Natural Cycles och Oura istället vilket fungerar väldigt bra för mig.

Jag är så tacksam för Womensync och Vulverinekoos som har gett mig otroligt mycket kunskap och information om min egen kropp som jag inte hade någon aning om innan. Jag kan idag tre år efter att jag slutat med p-piller säga att jag mår bra och har en väl fungerande kropp.

Det här är en personlig berättelse från en person i Womensyncs community. Samma resultat och upplevelse kan inte garanteras, utan är beroende på personens hälsotillstånd, bakgrund, livsstil i övrigt och genetik. Womensync har inte i avsikt att diagnostisera eller behandla sjukdomstillstånd. Rådgör alltid med läkare vid misstänkt sjukdom.

Varukorg

No more products available for purchase