This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt (inom Sverige).

Vad är en doula och hur kan de stötta under förlossningen?

Vad är en doula och hur kan de stötta under förlossningen?

Intresset för att föda med en doula har ökat i Sverige under de senaste åren. Men vad är egentligen en doula, och hur kan de stötta under förlossningen?

Hanna Pauser, grundare av Doulabyn, är en erfaren doula som är verksam i Stockholm, Södertälje och Uppsala. I det här inlägget går hon igenom allt du behöver veta om vad en doula är och hur de arbetar.

Vad är en doula?

En doula är en professionell stödperson som arbetar med att stötta föräldrar inför, under och efter förlossningen. Doulan är inte medicinskt utbildad, utan är istället specialiserad på att ge emotionellt och fysiskt stöd. De flesta doulor har gått en privat doulautbildning och det är även vanligt att ha olika typer av vidareutbildningar, så som till exempel gravidmassage, hypnobirthing eller akupressur.

Under förlossningen använder doulan sin kunskap och erfarenhet för att bidra till en trygg och positiv upplevelse av förlossningen, både för dig som föder och för din partner eller andra anhöriga som är med som stödpersoner.

Doula-effekten

Forskning visar att kontinuerligt stöd av en doula under förlossningen kan bidra till att minska behovet av medicinsk smärtlindring och öka mammans tillfredsställelse efter förlossningen (1)(2). Studier har även visat på ett samband med en minskad risk för kejsarsnitt (1)(3) samt en minskad risk för behov av instrumentell förlossning (sugklocka) och värkstimulerande dropp (2)(4). Effekterna syns även vid kontinuerligt stöd av andra stödpersoner, men effekten har visats vara störst när stödet har kommit från en doula (4)(5).

Hur funkar det rent praktiskt att ha en doula?

Vanligtvis träffar man doulan två till tre gånger under graviditeten. Församtalen brukar vara runt 2 timmar långa och är en möjlighet att lära känna varandra och att prata igenom tankar, känslor och önskemål. Ofta inkluderar församtalen även utbildande moment som till exempel en genomgång av förlossningens faser, förlossningsställningar, tekniker för att stötta och olika copingmetoder.

De flesta doulor arbetar även med en back-up doula som man också får träffa och lära känna. Back-up doulan finns sedan där för att kunna hoppa in och stötta under förlossningen om huvuddoulan skulle bli sjuk eller för att kunna byta av vid ett långt förlopp. Både doulan och back-up doulan har sedan jour från ca sju till tio dagar innan BF. När förlossningen startar kontaktas doulan och kommer sedan och stöttar aktivt på plats fram tills bebisen har fötts. 

Efter förlossningen erbjuder de flesta doulor även ett avslutande samtal för att gå igenom och integrera upplevelsen. Vissa doulor är också specialiserade på att ge stöd i hemmet efter förlossningen, så kallade postpartum-doulor.

Hur stöttar doulan under förlossningen?

Under förlossningen ger doulan kontinuerligt och aktivt stöd till dig som föder, tillsammans med partnern eller andra anhöriga som är med som stödpersoner, med utgångspunkt i sin kunskap och erfarenhet.

Stödet kan till exempel bestå i att guida dig som föder till lugn andning och avslappning genom värkarna. Det kan också bestå i att att hjälpa dig som föder att hitta bekväma ställningar och rörelser och att stötta med olika tekniker för naturlig smärtlindring, som till exempel olika former av tryck som öppnar bäckenet, TENS (elektrisk nervstimulering), massagetekniker och akupressur.

Doulan är även ett stöd för partnern för att de ska känna sig trygga i sin roll och hjälper även till i kommunikationen med sjukvården. 

Hur fungerar det med doulan och partnerns roll?

Doulan och partnern har olika, men har kompletterande roller. Partnern är alltid den viktigaste stödpersonen eftersom de känner den födande bäst och erbjuder trygghet och kärlek. De är vanligtvis den som är fysiskt närmast under förlossningen och erbjuder närhet och ömhet—ofta precis det stöd många gravida önskar från sin partner.

Doulan å andra sidan har utbildning och erfarenhet i att stötta vid förlossningar och kan använda sin kunskap för att guida och använda tekniker som ökar tryggheten, underlättar värkarbetet och lindrar smärta.

Kan partnern känna sig ersatt av doulan?

Många partners oroar sig för att bli ersatta eller känna sig överflödiga när en doula är med under förlossningen. Denna oro minskar ofta efter första intro-mötet, när de bättre förstår doulan och partnerns roll. Forskning visar faktiskt att relationen med partnern statistiskt sett är bättre efter förlossningen och att mamman är mer attraherad av sin partner när en doula har närvarat under förlossningen.

Doulan stöttar även partnern genom att dela sin erfarenhet, underlätta för mamman, och ta hand om praktiska saker, vilket gör det enklare för partnern att vara närvarande och få möjlighet att ta pauser vid behov.

Vad tycker barnmorskorna om att en doula är med?

De flesta barnmorskor är positivt inställda till doulor, och samarbetet brukar fungera fint. En doula underlättar oftast också för barnmorskans arbete. I ovanliga fall händer det dock att barnmorskor som är ovana vid att arbeta med doulor, känna sig osäkra eller hotade, men vi doulor strävar alltid efter att skapa goda relationer. Oftast brukar en bra stämning infinna sig relativt snabbt.

Eftersom vi är fristående från vården och står på föräldrarnas sida, säger vi dock alltid ifrån om du som föder inte blir lyssnad på eller behandlas på ett sätt som inte är acceptabelt. 

Vad kostar det att anlita en doula?

Kostnaden för att anlita en doula varierar mellan 0 och cirka 25 000 kronor. Erfarna doulor tar ofta mellan 16 000 och 20 000 kronor, vilket vanligtvis inkluderar 2-3 församtal, kontinuerlig kontakt under graviditeten, tillgång till och möte med en backup-doula, jour, stöd under förlossningen och ett efterföljande samtal samt alla övriga omkostnader.

Doulor med ytterligare kvalifikationer, såsom utbildning som barnmorska eller läkare, kan ibland kosta lite mer, cirka 22 000 till 25 000 kronor.

Nyutbildade doulor, som ofta söker erfarenhet, kan ta mellan 4 000 och 9 000 kronor eller erbjuda sig att ta sina första uppdrag pro bono eller mot en symbolisk summa.

Skrivet av Hanna Pauser, doula verksam i Stockholm, Södertälje och Uppsala genom sitt företag Doulabyn. Hanna är även skribent inom kvinnohälsa och föräldraskap, bland annat i appen Napper.

Referenser:

  1. Gruber KJ., Cupito SH., Dobson CF. Impact of Doulas on Healthy Birth Outcomes. J Perinat Educ. 2013 Spring;22(1):49-58.
  2. Campbell DA., Lake MF., Falk M., Backstrand JR. A randomized control trial of continuous support in labor by a lay doula. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2006 Jul-Aug;35(4):456-64.
  3. Sauls DJ. Effects of labor support on mothers, babies, and birth outcomes. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2002 Nov-Dec;31(6):733-41.
  4. Rosen P. Supporting women in labor: analysis of different types of caregivers. J Midwifery Womens Health. 2004 Jan-Feb;49(1):24-31.
  5. Meyer B., Arnold J., Pascali-Bonaro D. Social support by doulas during labor and the early postpartum period. Hospital Physician. 2001;37(9):57-65.

 

Varukorg

No more products available for purchase