This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

MATINSPIRATION och recept för dig MED ENDOMETRIOS

Recept endometrios

Idag delar en av kvinnorna från Womensync-communityn, Stina, med sig av inspiration på vilken typ av mat och näring som hjälpt henne att förbättra hennes endometrios. Du kommer få inspiration på näringsrika alternativ till frukost, lunch och middag som hjälpt Stina att minska hennes symtom som kraftiga menssmärtor och magproblem. Vi vill påminna om att det inte finns ett sätt att äta lika lite som det finns ett arbete som passar alla – du är unik.

Mat vid endometrios

Som vi skrivit om i tidigare inlägg (länk) kan ett kraftfullt verktyg vid endometrios vara att minska på livsmedel som kan trigga inflammation. För att uppnå balanserade hormoner och därmed en stark och frisk menscykel är en viktig del att få i sig tillräckligt och en variation av högkvalitativa fetter, fullvärdigt protein och komplexa kolhydrater.

Vad för typ av mat kan vara bra vid endometrios?

För mig (Stina) har jag under min läkningsprocess lärt mig vad min kropp och endometrios mår som allra bäst av. Vad jag märkt är att jag känner mig som mest balanserad fysiskt, emotionellt och mentalt när jag tillsätter extra mycket av fett och protein på morgon och förmiddag.

En dag i matväg

Exakt vad och hur jag äter varierar såklart beroende på vart jag är i min cykel och hur jag mår, men jag skulle säga att en dag ungefär skulle kunna se ut såhär för mig i matväg:

Frukost: Bovetegröt med en klick smör eller kokosolja i, gärna kokad med både vatten och fet kokosmjölk. Jag toppar gärna med ännu mer kokosmjölk, bär i olika färger, chiafrön och gärna bovetecrunch. Är jag extra hungrig så ser jag till att få i mig ett ekologiskt ägg eller två.

mat för endometrios

Gröt gjord på bovete med smör, toppat med mandelsmör, banan, blåbär, bovetecrunch och kokosmjölk.

Lunch: Min favoritlunch som går att variera i oändlighet och aldrig slår fel är en tallrik med massa grönt, mycket av de goda fetterna och såklart något mättande protein. Om jag får välja så är den fylld med massa gröna blad, rödbetor och avokado (fett), fetaost (protein), en god bit lax (fett och protein), ett strössel av frön (fett) och en god dressing av tahini, olivolja och citron.

kost vid endometrios

Stekt grönkål i äkta smör, ugnsbakade rödbetor och sötpotatis, oliver, valnötter, pumpakärnor och en dressing på olivolja, citron och kryddor.

Middagar: kan det bli alltifrån en ljummen matig sallad till en härlig gryta. Här är jag inte lika noggrann med att tillsatsen av fett och fullvärdigt protein. För mig är det viktigt att också kunna ha en balanserad inställning till mat, och tänker jag för mycket, jag då blir det också för mycket i huvudet för mig. Saker jag dock kan ha i huvudet är att om jag gör en matig sallad, ja då lägger jag till quinoa (för det fullvärdiga proteinet) och gör jag en gryta, ja då ser jag till ha lite extra fett i den.

recept vid endometrios

Linsgryta med råris, stekt broccoli i äkta smör och nötter och frön.

För att få ännu mer koll på högkvalitativa fetter och fullvärdiga proteiner som du kan experimentera med, kolla in följande inlägg (länk). Vad som är viktigt att ha i åtanke när det kommer till kost, näring och menscykel är att det finns en mängd faktorer som spelar in såsom livssituation, bakgrund, allergier samt eventuella sjukdomar och diagnoser. Det finns inte ett sätt att äta som är rätt för alla. Därför är en viktig del att synka näring till din menscykel är att lyssna på vad din kropp signalerar till dig.

Vill du lära dig mer om hur du kan stötta din kropp vid endometrios?

Kolla in Stinas Holistic Circle, som är ett koncept där de går igenom avgörande kunskap, vanor och verktyg för att påverka endometrios. Hon är utbildad kinesiolog. Om du är intresserad skriv till Stina på intagram: @stinapersdotter.

För dig som vill läsa mer om endometrios kan du läsa följande blogginlägg:

  • Vad är endometrios?
  • Kost, näring och endometrios
  • Framgångssagor från communityn om endometrios: Stina berättelse och Elin berättelse.

Varukorg

No more products available for purchase