Detta är ett transkriberat utdrag ur Womensync Podcast, avsnitt #4 Mat som ett kraftfullt verktyg för en menscykel och hälsa i balans med Maria Särén. Vissa anpassningar av texten har gjorts. För att lyssna på poddavsnittet med Maria klicka här.
Du pratade tidigare i avsnittet om att du reste mycket och nämnde att fasta påverkade dig i form av en stress för kroppen som påverkade din menscykel. Idag pratas det mycket om periodisk fasta och att de är hälsosamt med många fördelar. Vad är dina tankar om periodisk fasta och menscykel?
Många kvinnor har många bollar i luften och då kanske det inte är optimalt med en periodisk fasta också. Om du däremot lever ett lugnt liv där du äter bra, sover tillräckligt och är någorlunda fri från stor negativ stress i form av arbete, trivsel och relationer, då kanske fasta fungerar bra. Idag lever inte många av oss på det sättet utan istället blir fastan en ytterligare stress för kroppen.
Fasta kan ha flera fördelar, dock utgår mycket av forskningen från män. Det jag kunnat se hos kvinnor som fastar är att de ofta hoppar över frukost. Utöver det kanske de dricker flera koppar kaffe för att ha tillräckligt med energi och ork samtidigt som de kanske tränar på morgonen. Vad ger det här för signaler till kroppen? Jo, att vi först måste ut och springa och jaga innan vi får den vilket i sin tur signalerar att det kanske inte är ett optimalt tillfälle att producera en bebis. För att få ägglossning och kunna få barn behöver det finnas tillräckligt med resurser. Då är det mer rimligt att gå ut och samla sin mat i lugn och ro.
Periodisk fasta kan exempelvis fungera bättre för kvinnor när de passerat klimakteriet. Däremot kan det vara gynnsamt att få in en längre vila eller en form av fasta på natten på exempelvis 12 timmar istället för 16 timmar som anses “standard” för periodisk fasta. Det innebär att du äter dina tre mål under dagen men med ett kortare tidsintervall. Jag har också sett bättre effekt av att tidigarelägga middagen än att skippa frukost.
Du nämnde tidigare att många använder koffein för att undvika hunger. Vad händer i kroppen när vi dricker koffein och vad är kopplingen till menscykeln?
Koffein är en stimulans för kroppen som påverkar känslor av vakenhet eller hur stressade vi kan känna oss. Koffein kan både ha positiva och negativa effekter beroende på hur väl vi tål det och kan bryta ned det. Mycket handlar även om hur vi dricker vårt koffein och antalet koppar. Sitter du ner och njuter av en kopp eller kastar du i dig den samtidigt som du gör något annat. Har vi många bollar i luften kanske inte koffeinet behövs också?
Finns det någon koppling mellan IBS och kaffe?
Kaffe kan irritera tarmslemhinnan vilket kan göra att många får diarier av just kaffe. Om du upplever sådana symtom reagerar kroppen på det som ett hot och det behöver inte vara kaffe utan för någon annan kan det handla om exempelvis gluten eller andra saker som man upplever känslighet mot.
Hur vet man om man påverkas av koffein eller inte?
Testa att vara utan det. Desto mer vi vill ha något, desto mindre av det behöver vi egentligen – även om suget kan vara stort. Får du symptom som trötthet, huvudvärk och så vidare så ska du definitivt vara utan det ett tag.
––––
Maria Särén jobbar utifrån ett funktionsmedicinskt förhållningssätt och är utbildad på Kresser Institute, är certifierad ICF coach och driver kvinnokliniken Liva parallellt med sin egen praktik Emanera. Marias mission är att hjälpa så många kvinnor som möjligt att må bra och leva i synk med sin biologi. Läs mer om Maria här och följ henne på Instagram för mer inspiration och kunskap.