Vi hade aldrig reflekterat över att menscykeln kunde vara en reflektion av vår livsstil. Att stress, oro om pengar, tighta deadlines, att träna för hårt eller inte träna alls, att äta för lite eller för näringsfattigt kunde ha en effekt på menscykeln. Det var något vi inte hade en aning om. Förrän nu.
Vi förstod inte att stress, oavsett om den var mental och fysisk, kunde ha samma negativa inverkan på vår menscykel och hälsa. Vi förstod inte att det som skedde inom oss, att tankar och känslor och oro kunde påverka utfallet på menscykeln likväl som sömnbrist, näringsfattig kost eller kemikalier i vardagsprodukter vi använder.
Går det att påverka hur vår menscykel blir?
Verktygen som behövs för att påverka utfallet på vår menscykel finns i vår livsstil, i vår vardag. För enkelhetens skull har vi delat in livsstil i fyra kategorier; näring, fysisk aktivitet, återhämtning och miljö.
När vi pratar om näring så handlar det om att synka sin kost till sin menscykel och fasen man är i. Detta utifrån att man kan behöva olika näringsämnen beroende på vilken fas man är i. Det är också vanligt och helt naturligt att aptit och sug förändras under månadens gång beroende på fas. Genom att stötta kroppen med rätt näring kan man minska mensrelaterade besvär, öka sitt välmående, energi och närvaro. Näring är ett alltså ett helt fantastiskt verktyg!
Vår cykel påverkar också hur vi upplever fysisk aktivitet och hur kroppen känns och hur starka och energiska vi är. Genom att anpassa träningen efter cykeln kan man undvika och minska sina mensrelaterade besvär men man kan också anpassa och optimera sin träning beroende på vilken fas man befinner sig i.
Återhämtning är avgörande för att man ska kunna fungera som man är ämnad att göra. Vilken typ och hur mycket återhämtning är individuellt, men beror också på vart man är i sin cykel. Vågar du lyssna till dina inre signaler och ge dig själv återhämtningen du behöver? Ett bra tips är att planera in tid för återhämtning i kalendern och fundera över vad just du upplever som återhämtande.
Vad får vi ut av att synka livsstil och menscykel?
Att synka livsstil till menscykel kan både förebygga och minska mensrelaterade utmaningar och besvär och det kan också användas som ett kraftfullt verktyg för att förstå dig själv bättre. Det i sin tur kan hjälpa dig att nå ytterligare en dimension i din personliga utveckling och förstå dig själv på djupet. Det finns otrolig kraft i att arbeta med dina cykliska förändringar och anpassa aktiviteter utifrån där du befinner dig.
Hur kan man anpassa livet efter sin cykel och vilka verktyg behöver man då?
Det största och viktigaste steget är att skapa medvetenhet om vår kvinnliga biologi och hur vi därmed är cykliska. Att vara cyklisk innebär att våra hormoner förändras enligt en månatlig cykel. Männens hormoner å andra sidan följer en dygnscykel vilket gör det mer naturligt för dem att äta, träna, sova och känna på liknande sätt varje dag. För oss kvinnor skiftar könshormonerna under månadens gång vilket gör det mer naturligt att äta, träna, sova och känna olika beroende på var vi är i vår menscykel och vad vår kropp behöver just då.
Den kvinnliga biologi behöver ett annat sätt att leva på, en annan typ av livsstil än den manliga. En livsstil som tar hänsyn till våra cykliska förändringar och hur de påverkar oss. Verktygen finns till stor del i vår vardag = näring, fysisk aktivitet, återhämtning och miljö, så vi har chans att själva påverka!