Vietnamesiska sommarrullar är en av de godaste sakerna som finns i matväg. Vi älskar att fylla dem med grönsaker i regnbågens färger, kelpnudlar, räkor och goda dressingar. Den fungerar som både vardagsmat men kan även serveras till lyxigare tillfällen med fler tillbehör.
Så gör du dom bästa vietnamesiska sommarrullarna
Det bästa med vietnamesiska sommarrullar är att du kan variera i oändlighet beroende på vad du är sugen på eller har hemma. Om du inte tycker om att pilla med rispapper går det lika bra att göra receptet till en pokebowl. Många av såserna till vietnamesiska sommarrullar innehåller socker men vi har gjort justerat våra dressingar för att dem ska vara socker, gluten och mejerifria.
I flera av våra recept har vi valt att använda coconut aminos som är ett alternativ till traditionell soja. Den utvinns från kokosblomman, är obehandlad, fermenterad, har ett lågt GI och är naturligt fri från både gluten och soja. Vi använder den på samma sätt som traditionell soja i olika dressingar, grytor, såser och marinader. Det går att utesluta denna i recepten om du inte vill ha det eller använda andra alternativ som tamarisoja som är fermenterad soja eller vanlig soja om du föredrar det.
Ingredienser
Vi fyller våra sommarrullar med:
Lax eller kyckling stekt i tamarisoja, lökpulver, pressad vitlök, salt, lite chiliflakes och sesamfrön eller färska räkor
Vietnamesiska rispapper
Kokta risnudlar eller kelpnudlar
Färska grönsaker:
Purjolök i tunna strimlor
Morötter i tunna stavar
Gurka i tunna stavar
Strimlad vitkål
Böngroddar
Koriander
Sojasås med chili:
0,5 dl soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära (alternativt bara saften)
0,5 hackad röd chili
Limesaft från 1 pressad lime
Världens godaste tahinisås:
1 dl tahini
1 dl kokosmjölk
1/2 pressad citron eller lime
1 vitlöksklyfta
Kryddor som chiliflakes och salt
Ev lite tamarisoja
Gör såhär:
Hacka och strimla alla grönsaker och förbered valfritt protein. Rör ihop soja, vitlök, ingefära, chilli och lime till en sås.Gör tahinisåsen genom att blanda tahini, kokosmjölk och vatten till önskad konsistens. Det kommer att se ut som såsen skär sig till en början med fortsätt röra med sked tills den går ihop, addera vatten allt eftersom tills du fått den konsistens du vill ha. I med vitlök, pressad citron/lime och kryddor. Koka upp vatten i en stor kastrull och doppa rispappret i vattnet någon sekund. Fyll rispappret med grönsaker, protein och sås. Rulla ihop till en vårrulle och njut!
Gillar du detta recept?
Testa gärna vårt fantastiska recept med asiatisk köttfärs med ris och kimchi.