This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Saras resa till GRAVIDITET

Saras resa till graviditet

Resan till en graviditet kan se väldigt olika ut, och det lyfts sällan hur vägen dit sett ut. I det här inlägget kommer jag, Sara, att dela hur min Trimester 0 såg ut, det vill säga tiden inför graviditeten, och vilka kosttillskott och livsstilsförändringar jag gjorde under den tiden för att skapa bra förutsättningar för mig själv både fysiskt och mentalt inför att börja försöka för barn. Vi hade tur och det tog bara fyra månader innan jag blev gravid i början av december 2022. Detta var inget jag räknat med och jag har enorm respekt för att det kan ta betydligt längre tid, vilket också är helt normalt. 

Vi har i Womensync djupdykt i temat Trimester 0 under de senaste åren. Det har varit så mycket ögonöppnande och viktig kunskap och verktyg jag tagit med mig. Myter har slagits hål på, som exempelvis att äggkvalitét inte skulle gå att påverka eller att det inte skulle vara normalt att det tar tid att bli gravid. Längst ned i inlägget länkar jag till poddarna där vi har samlat all den kunskapen för dig som vill få en djupare förståelse.

Förberedelser inför graviditet

I Trimester 0 kan man jobba med förutsättningar både fysiskt och mentalt. Det är lätt att ha föreställningar om hur vägen till en graviditet ska se ut, så att lyfta och diskutera vad man har för förväntningar med sin partner (om man är två), hur man tänker kring tidshorisont och att båda parter är införstådda i varandras tankar och har en gemensam bild av resan framåt kan vara ett bra första steg. 

Mentala förberedelser inför graviditet

Innan vi började försöka hade jag och Dan pratat om tidshorisonten vid flera tillfällen. En av de största insikterna i kunskapen vi tagit del av om Trimester 0 och att försöka bli gravid är att det kan ta tid, och att det är helt normalt. Det är normalt att det tar upp till ett år, därefter rekommenderas att man tar kontakt med vården för att reda ut om det finns några eventuella aspekter som kan försvåra. 

Normalisera att det kan ta tid att bli gravid
För att vara förberedda pratade vi om hur det är helt normalt att det tar runt ett år att bli gravid och att det även kan ta längre tid än så. Vi diskuterade olika scenarion och hur det skulle utspela sig i våra liv, i förhållande till våra förväntningar, våra jobbsituationer och boendesituation. Det tar inte alltid tid att bli gravid utan det kan också gå väldigt snabbt, så det viktiga för oss var att nyansera och att båda var införstådda i det. 

Sätta en lång tidshorisont
Vi gav oss själva en lång horisont och började egentligen försöka “innan vi hade tänkt oss” för att det inte skulle kännas som en stor grej med press eller nedräkning. När vi pratade om när det “optimala” skulle vara tidsmässigt för oss så landade vi i att det var under våren 2023, men skulle vi bli gravida tidigare eller senare så skulle det även fungera med våra liv och vara så välkommet.

För mig var det viktigt att sätta en lång tidshorisont och vara medvetna om att det kan ta lång tid då det hjälpte mig att inte känna mig mentalt stressad. Jag var också medveten om att IBS och näringsbrister skulle kunna stå i vägen (det behöver dock inte göra det) vilket var delar jag börjat jobba med att balansera upp. I och med att min förväntan var att det skulle ta tid började vi “flowa” i början av hösten, det vill säga vi skyddade oss inte men började inte heller aktivt försöka pricka varje fertil dag de första månaderna. Efter de första två månaderna var vi mer medvetna och prickade in någon dag eller flera som borde vara fertila.

Att förstå sin menscykel och identifiera sitt fertila fönster
Jag har alltid haft en regelbunden cykel vilket bidragit till att jag varit medveten om min cykel och dess mönster under många år. De senaste åren har cykeln generellt varierat i längd med 1-3 dagar från månad till månad förutom under två månader förra året då jag hade en längre cykel på grund av olika anledningar i min livsstil. Jag har alltså haft bra koll på när mitt fertila fönster infaller plus/minus några dagar. Jag trackade min cykel via en app och genom förändringar i sekret men har aldrig använt kroppstemperatur då cykeln alltid varit så regelbunden. För dig som inte har en lika regelbunden cykel kan daglig mätning av din basala kroppstemperatur vara ett väldigt bra verktyg för att identifiera när det fertila fönstret infaller. Det fertila fönstret är 5-6 dagar per månad, det vill säga de dagar du kan bli gravid och de infaller inför och dygnet för ägglossning.

Fysiska förberedelser inför graviditet

Jag har under de senaste åren haft problem med IBS. Under våren och sommaren 2022 började jag extra medvetet försöka ta itu med det inför planerna att börja försöka för graviditet det kommande året. 

Stabilisera IBS

IBS är en bred “diagnos” och kan orsakas av olika saker och ge sig uttryck i olika sorters symtom. Vad som fungerar för just dig kan därför variera. Nedan är de saker jag gjorde för att hantera min IBS som gav bra resultat för just mig. 

Äta en protein- och fiberrik frukost varje dag
Jag började vara noggrannare med att äta en bra frukost med fokus på protein och fibrer/grönsaker. Mina favoriter som jag varvade mellan var äggröra med grönsaker till, Womensyncs bananpannkakor eller turkisk yoghurt med Womensync Collagen med bär och nötter.

Utesluta koffein
Under den här perioden började jag utesluta kaffet helt. Jag har gått från ett enormt kaffeberoende för några år sedan till max en kopp per dag, vilket varit möjligt tack vare Chicca Roast. Under den här tiden uteslöt jag dock kaffet helt. 

Ta kosttillskott
Jag började med vissa kosttillskott, framför allt coQ10, Omega 3, magnesium (vi har tagit in alla tre i shoppen nu) samt B-vitamin.

Minska alkohol
Jag började undvika alkohol i högre grad då min kropp reagerade fruktansvärt på alkohol de sista två åren, troligtvis för att min tarm inte mått helt hundra. Under sommaren valde jag därför mer varsamt när och hur mycket alkohol jag drack. 

Hantera stress
Jag började jobba mer mentalt med att hantera stress. Stress har varit den troligtvis största bakomliggande faktorn för min IBS som började under tiden jag pluggade. Fokus blev att prioritera att ta hand om mig själv, framför att alltid lägga jobb som första prioritet. Saker som att ta mig tid att göra en bra frukost, ta mig ut för en promenad och liknande var viktiga för mig att verkligen ge utrymme till. 

Sova 8h per natt 
Jag började även fokusera på att ge mig själv ordentligt med sömn med minst 8h per natt som mål. Att låta kroppen få sova ordentligt är viktigt av många anledningar, bland annat för hormonproduktion och att göra sig av med slaggprodukter.

De här förändringarna gjorde att jag började se en helt ny balans på IBS-fronten.

Hälsotest för att se eventuella näringsbrister

I början av hösten 2022 gjorde jag ett hälsotest, främst för att se om jag hade några näringsbrister med tanke på att det är vanligt när man har IBS och tarmen inte alltid kan tillgodogöra sig näringen i det vi äter. Hälsotestet kollade även på saker som blodsocker, kolesterol, sköldkörtel m.fl vilka såg bra ut. Resultaten visade däremot att jag låg lågt på järn och B-vitamin, två viktiga näringsämnen för graviditet, vilket också förklarar varför jag varit så trött under en väldigt lång tid. Tröttheten minskade när järnnivåerna ökade. 

Adderade mer kvalitativt kött samt järntillskott pga järn- och b-vitaminbrist
Jag började addera mer kvalitativt kött i kosten och la till järn som kosttillskott där jag varvade blutsaft och tabletter (många blir hårda i magen av järntillskott vilket kan vara bra att ha i åtanke för att testa vad som passar en). 

Tog Prenatal tillskott 
Under hösten började jag även äta Thorne Prenatal som vi också har i webbshopen nu. Vi gjorde grundlig research efter ett bra prenatal och denna innehåller en bra uppsättning vitaminer och mineraler inför och under en graviditet, som folat, järn, b-vitamin m.fl. Denna åt jag hela hösten och även nu under hela graviditeten.

För mig var kosttillskott en viktig del, men det är givetvis bara en del och den riktiga maten man äter är alltid viktigast. Jag har tidigare i livet varit skeptisk till kosttillskott men efter att jag började äta dessa (utvalda utifrån mig och vad jag behövde, detta är inte nödvändigtvis vad som passar någon annan) så upplevde jag stor skillnad. Det visade sig också svart på vitt att det gjorde skillnad då blodprovet hos barnmorskan i v.12 visade att mitt järnvärde (p-ferritin) hade ökat från 16 i början av oktober till 55 i början av februari.

Minskade exponering för hormonstörande ämnen

De senaste åren har jag också successivt börjat byta ut produkter i hemmet som kan innehålla hormonstörande eller hälsoskadliga ämnen. De här ämnena kan nämligen ha en negativ effekt på både ägg- och spermiekvalitet.

Bytte till Womensyncs Body lotion och Body Wash
Dessa tog vi fram då mycket hudvård innehåller tveksamma ingredienser. Womensync Body Lotion & Body Wash innehåller inte ämnen som PFAS, ftalater, parfym eller färgämnen och dessa har jag även använt under hela graviditeten. Jag har även rensat ut badrumsskåpet på produkter generellt och har bytt hudvården till ansiktet och deo till parfymfria alternativ med bra innehåll. 

Bytte ut köksprodukter i plast och teflon
Har bytt ut så mycket köksprodukter som möjligt från plast till glas, rostfritt stål eller trä samt bytt teflonstekpannor till rostfritt stål eller gjutjärn. 

Det är inte bara kvinnans hälsa som är viktig 

En viktig påminnelse i resan mot graviditet är att fertilitet inte bara handlar om kvinnans kropp. Både äggkvalitet och spermiekvalitet kan påverkas av livsstilsfaktorer som kost, träning, exponering för gifter i vardagsmiljön osv. Detta var min kille införstådd i och när jag exempelvis började äta kosttillskott gjorde även min kille det. Samtidigt ska man också komma ihåg att det inte är något måste att göra några förändringar alls, det är många som blir gravida ändå.

Vi hade tur att det bara tog fyra månader, och även om jag var väldigt lugn i att inte förvänta mig att bli gravid snabbt kunde jag efter några månader ändå känna en känsla av besvikelse att det inte gick “den här gången heller”. Trots att jag försökte fokusera tillbaka tankarna till att det är helt normalt att det tar tid och det inte är någons “fel” eller något att ta på sig ansvar för. Jag har enorm respekt för de som får vänta betydligt längre och alla de känslor man kan brottas med om det inte blir inom den horisont man önskat. Vi vet också att det är många som gör “alla rätt”, har testat alla möjliga livsstilsjusteringar, men ändå inte blir gravida, vilket vi har enorm respekt för. Ibland finns det inte en tydlig anledning och jag känner så mycket med er som behöver gå igenom den väntan.

Kom ihåg att ovan bygger på mina egna upplevelser och är inte rekommendationer för vad som nödvändigtvis passar för någon annan, men kanske kan något vara till användning för dig som känner igen dig i liknande förutsättningar med exempelvis IBS eller näringsbrist. För dig som är på en resa mot graviditet skickar jag massor av kärlek, pepp och hejarop! 


Djupdyk i Trimester 0 och hur du kan skapa bra förutsättningar inför graviditet: 
Womensync Podcast #27 Trimester 0 - att stötta kroppen inför graviditet
Womensync Podcast #28 Q&A Trimester 0

Boken It Starts With The Egg av Rebecca Fett

Varukorg

No more products available for purchase