This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt (inom Sverige).

Hur vi förbereder oss inför FÖRLOSSNING

bästa förberedelserna inför förlossning

Vi har fått många nyfikna frågor kring hur vi förbereder oss inför våra förlossningar. Därför har vi sammanfattat några av de förlossningsförberedande saker vi har valt att göra från v.37 (36+0) fram tills att det är dags. De här förberedelserna är främst baserade på kvinnors och barnmorskors erfarenheter kopplade till förlossning då det som med mycket annat kopplat till kvinnohälsa finns begränsat med forskning.

För vår del tycker vi det är viktigt att lyfta in både kvinnors egna upplevelser och vad barnmorskor sett effekt av, i kombination med forskning. Utifrån det vi själva läst på och de många upplevelser vi tagit del av känner vi oss inspirerade att testa dessa saker!

Nattljusolja för att mjuka upp cervix 

Första gången vi kom i kontakt med nattljusolja var för över 3 år sedan när vi var på ett event om förlossning och förlossningsförberedelser med barnmorskan Sepideh Ghasemi som driver instagramkontot @akutbarnmorskestod. Hennes upplevelse som hembarnmorska är att intag av nattljusolja gör att modernunnen, som även kallas cervix, blir “mjuk som smör” hos födande som intagit det. Det nattljusoljan verkar göra är att mjuka upp cervix vilket i sin tur gör att när bebisen trycks ned mot cervix i värkarbetet öppnar man sig snabbare och med mindre smärtan då den är mjuk och eftergivlig. Enligt Sepideh och många andra barnmorskor kan man som barnmorska märka stor skillnad på de kvinnor som intagit nattljusolja och de som inte gjort det.

Så vad är egentligen nattljusolja?

Nattljusolja framställs genom att pressa frön från nattljusblommor. Nattljusolja innehåller fleromättade Omega-6 fettsyror och är extra rik på gammalinolensyra, GLA som är en essentiell fettsyra vilket innebär att kroppen själv inte kan producera det utan vi behöver få i oss det via kosten. GLA har stor betydelse för huden och för andra viktiga funktioner i kroppen som exempelvis att GLA kan omvandlas till arakidonsyra som är en av de vanligaste Omega-6 fettsyrorna i hjärnan. Utöver det är nattljusolja rikt på vitamin E som kan bidra till att skydda cellerna mot oxidativ stress. 

När ska man börja äta nattljusolja?

Vi kommer att utgå från Sepidehs rekommendationer och inta följande:
Vecka 37 (36+0-36+6): 1 kapsel morgon och kväll 
Vecka 38 (37+0-37+6): 2 kapslar morgon och kväll
Vecka 39 (38+0-38+6): 3 kapslar morgon och kväll och 1 kapsel vaginalt

Vissa kan uppleva att man blir dålig i magen vid intag av nattljusolja, om det händer är rekommendationen att minska dosen. Det här är ingen dosrekommendation från oss utan vi delar bara hur vi själva valt att göra. Tips är att göra egen research och kolla in @akutbarnmorskestod highlights på instagram på ämnet eller rådfråga din barnmorska eller läkare innan intag. 

Vid graviditet använd inte nattljusolja:

- 1:a och 2:a trimestern samt 1:a halvan av 3:e trimestern i en graviditet
- Om du har haft en kort/snabb förlossning tidigare
- Om du har placenta previa bör du inte använda nattljusolja eftersom att örten eventuellt kan hjälpa till att starta förlossningen

Det finns inte mycket forskning på nattljusolja och därmed kan man inte dra några evidensbaserade slutsatser. Däremot finns en del erfarenhetsbaserad kunskap från hembarnmorskor, då många som föder hemma intar nattljusolja. Denna randomiserade studie som undersökte effekten av nattljusolja där 71 gravida deltog visade att gruppen som intog nattljusolja hade en mognare cervix vid förlossningsstart, däremot såg man ingen skillnad i graviditetslängd. En annan studie som mätte effektiviteten av nattljusolja på graviditetens och förlossningens längd såg ingen skillnad vid intag eller inte. Så sammanfattningsvis finns det få eller små studier som gör att man inte kan dra några slutsatser om nattljusolja och graviditet i nuläget. För vår del har kvinnors och barnmorskors upplevelser en stor betydelse och utifrån de många erfarenheter vi tagit del av både från barnmorskor och kvinnor som själva upplevt intag av nattljusolja som effektfullt känner vi oss inspirerade att testa.

Dricka hallonbladste

Anledningen till att vi valt att dricka Hallonbladste dagligen de sista veckorna av graviditerna är med förhoppning att det ska hjälpa till att stärka musklerna i livmodern inför förlossning, minska smärtan i eftervärkar och minska postpartum blödning. Det sägs även att Hallonblad kan hjälpa till att lindra mensvärk vid intag i fas 3, vilket många av er i communityn vittnat om. 

Så vad är egentligen hallonbladste kanske ni undrar?

Hallonbladste är ett örtte som består av 100 % torkade blad från hallonbusken. Det har traditionellt använts i tusentals år som naturläkemedel och man brukar prata om den som en “female tonic herb” som kan hjälpa till att stärka livmodern framförallt inför menstruation, graviditet och förlossning. Det smakar inte hallon utan har en mer “jordig” smak. Näringsmässigt är hallonblad rik på mineraler som C-vitamin, B-vitaminer och flavonoider.

När ska man börja dricka hallonbladste?

De generella rekommendationerna är att man kan börja med hallonblad de sista 4 veckorna av en graviditet, det vill säga från vecka 37 (36+0). Susanna har druckit 1 kopp om dagen från vecka 32 utifrån egen research om örten för att öka upp till 2-3 koppar om dagen sista veckorna av graviditeten. För de allra flesta verkar det vara säkert att dricka 1-3 koppar per dag, men tidigare i graviditet maximalt en kopp. Om du har förvärkar, blödningar eller har haft en kort/snabb förlossning tidigare bör du undvika att dricka teet. Hallonblad är en örtprodukt så rådfråga din barnmorska, en naturläkare eller örtspecialist om du känner dig osäker.

Det finns inte mycket forskning på hallonblad, men denna studie visar att det finns substanser i hallonblad som skulle kunna hjälpa till att stärka musklerna i livmodern och att det därmed skulle kunna leda till en “enklare” förlossning och minska risken för blödning efter förlossning. Annan forskning menar att effektiviteten av hallonblad inte är dokumenterad mer än att det traditionellt sett använts i örtterapi och rekommenderas av vissa barnmorskor. Mer forskning behövs innan man kan dra några stora slutsatser vilket bland annat lyfts i denna studie om hallonbladste, dess effekter och säkerhet. Även om forskning är begränsad och det inte går att dra några konkreta slutsatser av dess effekter känner vi att det oavsett bidrar med en mineral- och antioxidantrik dryck som även hjälper till att återfukta oss vilket sägs vara viktigt under graviditet och inför förlossning. Utifrån alla erfarenheter vi tagit del om från kvinnor som upplevt fina effekter är vi peppade på att testa! 

Smörja perineum med mandelolja

Från vecka 37 (36+0) fram till förlossning kommer vi att smörja perineum (mellangården) som är området från vaginalöppning till anus för att mjuka upp vävnaden i hopp om att minska risk för bristningar men också för att ”bekanta” sig med området. Detta är något vi har fått rekommenderat både av doulor i vår omgivning och i de förlossningsförberedande kurser som vi tagit del av. Själva syftet med massagen är att mjuka upp och töja ut vävnaderna men också att lära känna hur det känns när det töjs. Det blir som en mental och fysisk förberedelse inför vad som komma skall. Att öva sig i att slappna av när huvudet ska ut kan hjälpa till att minska risken för bristningar.

Anledningen till att vi valt just mandelolja är för att den är rik på E-vitamin som sägs kunna förbättra hudens elasticitet. Vi vet att många även använder sig av kokosolja vilket också verkar fungera bra.

Hur gör jag perineum-massage rent praktiskt? 

Det finns olika sätt att göra massagen på och det viktiga är att hitta ett sätt som man känner sig bekväm med. Ett alternativ är att göra det i duschen alternativt göra det när man är nyduschad. Så här går det till rent praktiskt: 

  • Värm oljan mellan nytvättade händer och applicera den runt vaginan med mjuka rörelser. Du kan antingen sätta dig på huk eller i en annan ställning som känns bekväm. Använd helst tummarna, som vid det här laget är oljade för att försiktigt töja den nedre delen av slidmynningen nedåt, mot analen.
  •  Börja mjukt med att trycka nedåt tills du känner en svagt brännande känsla, håll sedan kvar ett tag för att släppa efter. Ett tips är att samtidigt koppla på andningen för att se om det blir någon skillnad på den brännande känslan och öva dig i att slappna av även om det kan kännas obehagligt.
  • Låt tummarna massera och stretcha den nedre delen av slidöppningen, tänk dig ett U. Du låter tummarna glida ned och upp längs sidorna. Du kan även ta tag i mellangården genom att ha tummen i slidan och pekfingret utanför så att du kan “knåda” mellangården för att öka elasticiteten.
  • Det är viktigt att det inte gör ont eller är smärtsamt, då gör du för hårt, utan lyssna på kroppen och använd lätta, mjuka rörelser.

Du kan göra massagen några minuter varje dag eller ett par gånger i veckan under graviditetens sista veckor. Viktigt är som sagt att du har nytvättade händer (och ingen smuts under naglarna) för att minimera risk för infektioner, därav är duschen ett bra alternativ, och använd en naturlig olja. 

Precis som med mycket annat när det kommer till graviditet och kvinnohälsa finns det begränsad forskning på ämnet. Denna studie från 2013 studerar hur massage av perineum kan minska risken för episiotomi (vilket innebär ett operativt snitt i den bakre slidväggen och mellangården för att underlätta förlossning och förhindra vävnadsskador. I studien deltog 2497 kvinnor som fick massera perineum 1-2 gånger i veckan från vecka 35. Det man kunde se, framförallt hos förstföderskor, var att de som masserade perineum hade minskad risk för  episiotomi och smärta efter förlossning. Hos omföderskor som hade fött vaginalt var det svårare att se ett samband. En annan studie om massage av perineum veckorna innan förlossning bekräftade samma resultat, det vill säga att de kvinnor som födde sitt första barn som masserade perineum hade 15 % mindre risk för episiotomi än de som inte gjorde det. Det visade också att de som gjort massagen upplevde mindre smärta i mellangårdsområdet tre månader efter förlossningen. Däremot kunde de inte se något samband mellan att massage av perineum skulle skydda mot sprickor av 1:a, 2:a, 3:e eller 4:e grad. 

Referenser

  1. Ty-Torredes, K.A. (2006) ‘The effect of Oral evening primrose oil on bishop score and cervical length among term gravidas’, American Journal of Obstetrics and Gynecology, 195(6). doi:10.1016/j.ajog.2006.10.078. 
  2. Dove, D. (1999) ‘Oral evening primrose oil: Its effect on length of pregnancy and selected intrapartum outcomes in low-risk nulliparous women’, Journal of Nurse-Midwifery, 44(3), pp. 320–324. doi:10.1016/s0091-2182(99)00055-5. 
  3. Parsons M, Simpson M, Ponton T. ‘Raspberry leaf and its effect on labour: safety and efficacy.’ Aust Coll Midwives Inc J. 1999 Sep;12(3):20-5. doi: 10.1016/s1031-170x(99)80008-7. PMID: 10754818.
  4. https://womensync.se/blogs/blogg/herbal-teas-infusions-preparations-benefits-and-effects-of-female-tonic-herbs
  5. Michele Simpson, Myra Parsons, Jennifer Greenwood, Kenneth Wade, ‘Raspberry leaf in pregnancy: Its safety and efficacy in labor’, Journal of Midwifery & Women's Health, Volume 46, Issue 2, 2001,Pages 51-59, ISSN 1526-9523, https://doi.org/10.1016/S1526-9523(01)00095-2.
  6. Gruber CW, O'Brien M. ‘Uterotonic plants and their bioactive constituents.’ Planta Med. 2011 Feb;77(3):207-20. doi: 10.1055/s-0030-1250317. Epub 2010 Sep 15. PMID: 20845261; PMCID: PMC3407953.
  7. Holst L, Haavik S, Nordeng H. ‘Raspberry leaf--should it be recommended to pregnant women?' Complement Ther Clin Pract. 2009 Nov;15(4):204-8. doi: 10.1016/j.ctcp.2009.05.003. Epub 2009 Jun 13. PMID: 19880082.
  8. Beckmann MM, Stock OM. ‘Antenatal perineal massage for reducing perineal trauma.' Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 4. Art. No.: CD005123. DOI: 10.1002/14651858.CD005123.pub3
  9. ‘Perineal massage in the weeks leading up to delivery helps some women avoid episiotomy.’ BMJ. 2006 Mar 18;332(7542):0. PMCID: PMC1403252.

    Varukorg

    No more products available for purchase