This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping You are 499 SEK from free shipping.

Utebliven mens - är det PCOS, PCO, HA eller en engångsföreteelse?

Varför har jag utebliven mens - är det PCOS, PCO, HA eller en engångsföreteelse?

Om du upplever utebliven mens är det viktigt att förstå de olika orsakerna som kan ligga bakom det. Utebliven mens är ett relativt vanligt förekommande problem och kan vara kopplat till PCOS, PCO eller hypotalamisk amenorré och det kan också vara en tillfällig händelse. Detta inlägg kommer att guida dig genom de möjliga orsakerna till utebliven mens och de åtgärder du kan vidta för att återfå din menscykel.

Det här är ett gästinlägg skrivet av en av Womensyncs experter, Maria Särén.

Orsaker till utebliven ägglossning och därmed utebliven mens

För att få mens måste du ha haft ägglossning, därför innebär utebliven mens att man har utebliven ägglossning. Varför ägglossningen uteblir kan bero på flera saker. En utebliven ägglossning och mens är ett tecken på att något är en missmatch i kroppens miljö. Exempelvis kan orsakerna bakom utebliven mens handla om för lite mat, för lite sömn eller annan återhämtning, blodsockerproblem, näringsbrister, en infektion (kan ge tillfällig menscykelrubbning) eller för lite eller för mycket träning. Detta innebär att vi har stora möjligheter att återfå vår mens genom förändringar i vår livsstil. Det viktiga är att först förstå vad som orsakat den uteblivna mensen (och ägglossningen) för just dig. 

Kopplingen mellan våra hormonnivåer och utebliven mens

Menscykeln regleras av hormonerna progesteron och östrogen. Efter ägglossning, om ägget inte blir befruktat, minskar nivåerna av östrogen och progesteron, vilket utlöser mensen, det vill säga att livmoderslemhinnan blöds ut. Östrogen spelar en viktig roll i uppbyggnaden av livmoderslemhinnan, det som alltså blir till mens när hormonerna sjunker. Det innebär att utebliven mens kan hänga ihop med nivåerna av östrogen i din kropp. Har du utebliven mens och lågt östrogen kan det vara ett tecken på HA. Har du utebliven mens och normalt eller högt östrogen kan det vara ett tecken på PCOS eller PCO. 

Utebliven mens på grund av HA

Hypotalamisk amenorré, också känd som HA, uppstår när östrogennivåerna är för låga på grund av faktorer som överträning eller otillräcklig näring. Kroppen har helt enkelt inte tillräckligt med resurser för att kunna prioritera ägglossning och mens. Det låga östrogennivåerna kan leda till att livmoderslemhinnan inte byggs upp, vilket resulterar i att mensen uteblir. HA kan också innebära att man inte har ägglossning och en oregelbunden lutealfas. 

Utebliven mens på grund av PCOS eller PCO

Vid polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) och polycystiska äggstockar (PCO) är östrogennivåerna normala eller höga. Det betyder att man har en slemhinna som skulle kunna blöda ut eftersom östrogennivåerna har sett till att den byggts upp. Anledningen till att man inte blöder vid PCO eller PCOS är att äggen inte blir tillräckligt mogna för att en ägglossning ska ske. Östrogen fortsätter dock att flöda från de mognande äggblåsorna, men utan ägglossning så kommer inget progesteron som kan ge signal om att slemhinnan ska stötas ut, man får alltså ingen mens. 

Utebliven mens på grund av funktionella cystor

Vissa kvinnor kan få funktionella cystor vilket innebär att en äggblåsa växer sig för stor och inte släpper. Äggblåsan skulle ha släppt ägget vid ca 20 mm men gjorde av någon anledning inte det. Även detta kan ge en utebliven menstruation och en oregelbunden cykel. Det kan göra väldigt ont när cystan väl spricker och det är viktigt att uppsöka gynekolog om du upplever skarp smärta i äggstockarna. Smärta kan bero på flera saker och det är viktigt att utreda. 

Behandling med syntetiskt progesteron vid utebliven mens

Många kvinnor med utebliven mens erbjuds Provera, ett syntetiskt progesteron, för att ”kicka igång” menscykeln. Provera tas i 10 dagar och när man slutar ta det så ges en signal till kroppen att stöta ut livmoderslemhinnan.

Behandling med syntetiskt progesteron vid HA:
Om det inte finns någon livmoderslemhinna att blöda ut, som vid HA, så ”fungerar inte” provera. Du blöder helt enkelt inte alls eller så blöder du väldigt lite. Om du behandlar med Provera och inte blöder alls eller väldigt lite så har du troligen HA. 

Behandling med syntetiskt progesteron vid PCOS eller PCO:
Behandlas en kvinna med PCO eller PCOS med Provera så kommer det ske en blödning efter avslutad kur. Då det finns en risk med att livmoderslemhinnan byggs på för tjock så får många kvinnor med PCOS och PCO Provera för att ”starta om” menscykeln. Det är dock inte en lösning på grundorsaken till varför ägglossningen uteblir.

Provtagning och att identifiera orsaken bakom utebliven mens

För att identifiera orsaken bakom utebliven mens är provtagning viktigt. Om du har låga östrogennivåer kan du lida av HA och behöver omvärdera din livsstil och resursanvändning, det vill säga om kroppen har tillräckligt med resurser för att klara av att genomföra ägglossning. Här kan du läsa tips på hur du kan få tillbaka din uteblivna mens vid HA

Har du normala eller höga östrogennivåer bör du utforska andra faktorer som påverkar ägglossningen som kan vara kopplade till PCOS eller PCO. Här kan du läsa mer om 
PCOS och PCO, orsaker och hur du kan påverka genom din livsstil

Du kan också testa flera markörer för att få en tydligare bild av vad som pågår. Ta gärna hjälp då det kan vara svårt att tolka på egen hand. 
Det är klokt att söka professionell hjälp för att tolka dina resultat och skapa en lämplig plan anpassad för just dig. 

 

Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.

Cart

No more products available for purchase