Är du osäker på när du har ägglossning och när under menscykeln du kan bli gravid? I det här inlägget har vi samlat all information om ägglossning för dig som planerar att bli gravid.
Vad innebär ägglossning?
Ägglossning är, till skillnad från vad många tror, den centrala delen i menscykeln och innebär att ett ägg släpps från en follikel till äggledaren. Om spermier finns i äggledaren vid den här tidpunkten kan befruktning ske och vi kan bli gravida. Om ägget inte blir befruktat kommer livmoderslemhinnan som byggts upp efter ett tag att stötas ut som mens, vilket då inleder en ny menscykel. En ny menscykel börjar alltid på dag ett av mensen.
En regelbunden ägglossning är ett bra tecken på att vår kropp är hälsosam, att vi har tillräckligt med näring för att tillverka våra hormoner och att vi kan hantera stress i våra liv på ett bra sätt. Om vi däremot är i fertil ålder och har en oregelbunden ägglossning eller inte ägglossar alls kan det vara viktigt att förstå vad det beror på för att kunna få tillbaka en regelbunden menscykel.
När under menscykeln sker ägglossning?
Ägglossning sker vanligtvis dag 12-14 i menscykeln om vi har en 28-dagars cykel. Det är dock bara ett genomsnitt som stämmer för cirka 13 % av alla fertila kvinnor. Om vi har en kortare menscykel kan ägglossningen ske tidigare och har vi en längre cykel sker den senare. Det kan också variera från månad till månad. Första dagen av menscykeln är vår första mensdag och det är alltså ungefär två veckor efter första mensdag som ägglossning brukar ske om din menscykel är runt 28 dagar. Har vi däremot en mycket längre menscykel kan den alltså ske betydligt senare. Därför är det viktigt att vi lär känna vår egen menscykel.
Vilka dagar kan vi bli gravida?
Vi kan bli gravida under en relativt liten del av menscykeln, nämligen bara upp till sex dagar av menscykeln. Det är dagarna som leder fram till ägglossningen och dygnet för ägglossningen. Det här kallas för vårt “fertila fönster” och kan alltså vara under max sex dygn.
Inför ägglossning producerar vår kropp fertilt sekret vilket innebär att vårt sekret ändrar pH-värde dagarna inför ägglossning. Det skapar en behaglig miljö för spermierna som gör att spermierna kan överleva inne i vaginan/äggledarna i upp till fem dagar. Det är därför vi kan ha sex flera dygn innan ägglossningen och ändå bli gravida, om spermierna överlever inne i vaginan tills ägget släppts och kan befruktas av en spermie.
När ägglossning har skett brukar man säga att ägget kan leva i cirka 14-24 timmar och det är under den här tiden en befruktning faktiskt kan ske om en spermie når fram. Chanserna att bli gravid är därför högre ju närmare ägglossning vi har sex.
Förstå när just du har ägglossning
Eftersom att längden på vår menscykel kan skilja sig mycket från person till person är det enklaste sättet att få koll på när man själv ägglossar genom att först förstå sin menscykel. När vi förstår de olika faserna av menscykeln och vad som skiljer dem åt kan vi enklare identifiera vart i cykeln vi befinner oss och när vårt fertila fönster inträffar. Här är några saker vi kan göra för att förstå var i menscykeln vi är och när vi ägglossar:
1. Kartlägg menscykeln
Börja med att kartlägga menscykeln genom en app, kalender eller papperskarta för menscykeln. Skriv ned olika observationer under månadens gång för att kunna se mönster för just dig och din kropp. Observera exempelvis saker som eventuella PMS-symptom, hunger, sexlust, större eller mindre dragning till socialt umgänge, typ av aktiviteter du dras till, sömnbehov, förändringar i hur kroppen känns och så vidare.
2. Mät din basala kroppstemperatur
Det bästa sättet att bekräfta att du har haft ägglossning är genom att mäta din basala kroppstemperatur det första du gör på morgonen, helst samma tid varje morgon. Temperaturen stiger med ca 0.2-0.4 grader en till två dagar efter ägglossning. Temperaturhöjningen håller i sig i några dagar eller under hela fas tre. Du kan inte förutspå när ägglossning kommer att ske men du kan börja få koll på ungefär vilken dag du ägglossar under cykeln. Natural Cycles är ett bra verktyg om man vill tracka sin temp i en app.
3. Få koll på ditt sekret
Att notera förändringar i ditt cervixsekret, alltså dina flytningar, kan hjälpa dig att få koll på vart du är i menscykeln och om du är fertil. När det kommer till att förstå ditt sekret handlar det dels om känslan: om sekretet är torrt, krämigt eller halkigt samt observera om sekretet är vitt, genomskinligt eller tänjbart. När du är fertil är det oftast genomskinligt, tänjbart och halkigt. Att observera handlar inte bara om det som hamnar i trosan utan också vad som hamnar på toalettpappret varje gång du går på toaletten. Känslan handlar om hur det känns när du exempelvis torkar dig med toapappret.
När du ägglossat och går in i fas tre, är det mindre sekret och du har ofta en “torrare” känsla när du torkar dig. När du observerat och kartlagt under några cykler kommer du börja känna igen hur just ditt sekret förändras under menscykelns gång.
Hur lång tid tar det att bli gravid?
Hur lång tid det tar att bli gravid är väldigt individuellt och beror på en mängd faktorer. Det är helt normalt att det tar 6-12 månader att bli gravid, för många tar det längre tid än så. Om det tar längre tid än ett år behöver det inte betyda att något är fel men det kan vara bra att kolla upp att allt ser bra ut för båda parter hos en gynekolog eller på en kvinnoklinik.
Exakt när en graviditet sker är svårt att bestämma eller kontrollera. Ett tips är därför att ha ett större tidsspann för att försöka undvika stress och press kring det.
Stärka en svag ägglossning
Några tecken som kan indikera en svag ägglossning är till exempel att uppleva påtagliga PMS-symptom, att ha kort fas tre (lutealfas), att ha en svajig temperaturhöjning efter ägglossning eller en svajig temperatur under hela fas tre. Det här beror ofta på att man producerar låga nivåer av progesteron.
Om man misstänker att man har en svag ägglossning finns det saker att göra för att stärka den. Några saker som kan hjälpa till att stärka en svag ägglossning och öka progesteron är att se till att få i sig tillräckligt med näring, sova tillräckligt och minska på stressorer, exempelvis genom att utesluta koffein.
En sammanfattning
- Ägglossning sker oftast dag 12-14 i menscykeln om vi har en 28-dagars cykel.
- När vi ägglossar kan variera beroende på hur lång cykel vi har, endast 13% estimeras ha en 28-dagars cykel.
- Vårt fertila fönster kan vara i upp till 6 dagar och är “öppet” dagarna innan ägglossning och under ägglossning.
- För att bli gravid behöver vi ha sex under dessa dagar, gärna så nära ägglossning som möjligt.
- För att få koll på när ägglossning sker är det enklast att börja förstå sin menscykel genom att kartlägga den, mäta kroppstemperatur och observera sekret.
- Ha sex var tredje dag för att träffa någon fertil dag varje månad.
- För de flesta tar det 6-12 månader att bli gravid men det är också normalt att det tar längre tid än så.
Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Vid hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.