Rawbollar med smak av saffran

Tänk kombinationen av saffran, kokos, sött och salt med en sådär perfekt konsistens - där har ni våra frysta saffransbollar. De går även att forma till små söta lussekatter eller platta ut till fudge. De innehåller mängder av fantastiska fetter för våra hormoner och menscykel och tar dessutom bara några minuter att göra. De är dessutom sockerfria, glutenfria och mejerifria.

Saffransbollar utan vitt socker, gluten och mjölk 

Förutom att de innehåller mängder med bra fetter, bara tar några minuter att göra och är otroligt goda, innehåller de såklart saffran. Visste ni att vissa studier har visat att saffran ska kunna påverka vårt välbefinnande på ett positivt sätt genom att minska ångest och oro? Ett vinnande koncept enligt oss. Höga doser av saffran (mer än 5gram/dag) bör undvikas vid graviditet då det kan ha en stimulerande effekt på livmodern. Ett paket saffran innehåller 0.5 gram.

Recept 
Torra ingredienser
2 dl cashewnötter/solroskärnor för nötfri
1 dl kokosflingor
1 paket saffran + ca 1/2 msk vatten
0.25-0.5 tsk salt

Blöta ingredienser
5-8 färska urkärnade dadlar (beroende på sötma)
1 msk russin (går att utesluta och ta en extra dadel, men smakar mer lussebulle med russin)
1.5 msk kokosolja/ghee

Alternativ för att boosta extra:
1 msk collagen
1 tsk macapulver

Gör såhär: Mixa cashewnötterna/solroskärnor och kokos till ett mjöl i en matberedare. Värm 1/2 msk vatten tillsammans med saffran i 30 sekunder för att saffranen ska lösas upp. Kärna ur dadlarna, tillsätt russin tillsammans med resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet (vi kör handmixer här). Rulla till bollar i kokos och in i frysen. Låt stå i någon/några timmar innan du äter dem, smaken och konsistensen blir en helt annan nivå då.

Om du har PCOS eller problem med insulinkänslighet kan du minska på antal dadlar för att det inte ska lika stor effekt på blodsockret. Det går även att tillsätta 1-2 matskedar proteinpulver för extra protein. 

Gillade du detta recept? 

Det här receptet går hem hos stora som små. Om du är den personen som brinner mer för pepparkaksdeg har vi en riktig hit här. Tänk pepparkaksdeg i bollformat, där har vi dem! Ett annat av våra mest uppskattade recept är Raw Minisemlan

Referenser 
Akhondzadeh Basti, A., et al., 2007. Comparison of petal of Crocus sativus L. and fluoxetine in the treatment of depressed outpatients: A pilot double-blind randomized trial. Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, [online] 31(2), pp.439-442. Available at: <https://doi.org/10.1016/j.pnpbp.2006.11.010

Hausenblas, H., Saha, D., Dubyak, P. and Anton, S., 2013. Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of Integrative Medicine, [online] 11(6), pp.377-383. Available at: <https://doi.org/10.3736/jintegrmed2013056

Reza Khazdair, M., Hossein Boskabady, M., Hosseini, M., Rezaee, R. and Tsatsakis, A., 2015. The effects of Crocus sativus (saffron) and its constituents on nervous system: A review. Avicenna J Phytomed, [online] 5(5), pp.376-391. Available at: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4599112/>.

Agha-Hosseini, M., et al., 2008. Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, [online] 115(4), pp.515-519. Available at: <https://doi.org/10.1111/j.1471-0528.2007.01652.x

At high doses (more than 5 g/die day), it should be avoided in pregnancy owing to its uterine stimulation activity. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/aiaamc/2012/00000011/00000001/art00005