This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Trimester Zero – så kan du stötta kroppen inför en graviditet

Är du en av dem som går i tankarna att börja skaffa barn inom närmsta månaderna eller året? Har du kanske funderat på om du och din partner på något sätt skulle kunna stötta kroppen och optimera er fertilitet inför en eventuell framtida graviditet? Det finns delar i vår livsstil som faktiskt på olika sätt kan påverka. Bland annat hur näring, kosttillskott, sömn, stress, återhämtning, träning och emotionella delar kan ha en koppling på vår fertilitet. Allt det och lite till kommer vi djupdyka i nu. 

Vad är Trimester Zero?

När man pratar om att optimera sina chanser att bli gravid brukar man ofta prata om något som kallas Trimester Zero som karaktäriserar de tre månaderna innan du blir gravid. Vad Trimester Zero handlar om som begrepp är hur man kan förbereda kroppen inför en framtida graviditet. Det innebär i grund och botten att stärka ägglossning (och hälsa) det vill säga är att ge sig själv och sin kropp bästa förutsättningar och resurser för att klara en eventuell graviditet. Trimester Zero är inte bara för kvinnan utan för mannens del handlar det om att stärka deras spermakvalitét.

En graviditet är uppdelad i 3 olika trimestrar som är 3 månader vardera, månad 1-3, 4-6, 7-9. Trimester 0 = de 3 månaderna innan man blir gravid. Det tar 3 månader för ett ägg att mogna och under den här tiden kan vår livsstil påverka hur äggkvaliteten blir och hur ägglossningen blir. Det finns en myt om att äggkvalitet inte skulle vara påverkbar, men så är inte fallet! Det går alltså i många fall att påverka sin äggkvalitet genom olika delar i sin livsstil. 

I Trimester 0 kan man därför jobba med att stärka sin ägglossning och äggkvalitet; och stärker man sin ägglossning stärker man sin hälsa. Så det handlar egentligen om hälsa i stort, att må så bra som möjligt då det avspeglas i äggkvalitet. Genom att fylla på med resurser i trimester 0 kan det också hjälpa oss att må så bra som möjligt inför, under och efter graviditeten. 

För oss kvinnor kan det exempelvis handla om att se till att man har tillräckligt med resurser för att kroppen ska prioritera ägglossning framför överlevnad men också för att vi ska kunna må så bra vi kan innan, under och efter en graviditet. Att förbereda sig inför en graviditet är absolut ingenting man behöver göra, det går naturligtvis bra att bli gravid utan förberedelser! 

Kom ihåg att 50 % av en lyckad graviditet handlar om mannens spermier, det innebär att som kvinna inte ta på dig hela “ansvaret”, utan mannen behöver också se över sin hälsa och hur de lever sitt liv för att påverka spermiekvalitet.

Nedan går vi in på några områden som kan vara gynnsamma på resan mot en framatida graviditet.


Lär känna din cykel

Många av oss har vuxit upp i tron om att om vi INTE skyddar oss så kommer vi gravida direkt, oavsett vilka dag på månaden det är. Om vi väl bestämmer oss att vi är redo lär vi oss ganska snabbt att processen inte allt går så snabbt eller är så självklar. En viktig del i resan till att bli gravid är därför att identifiera ditt fertila fönster och ägglossning (och därmed när det är bäst att ha sex).

Tracka cykeln
För att lära känna din cykel är det bra att börja tracka den i en app eller kalender. Exakt när ägglossningen sker skiljer sig från kvinna till kvinna och beror på hur lång din cykel är samt kan påverkas av en mängd faktorer i din livsstil som stress, för lite sömn, näringsbrister, överträning eller att få i sig för lite mat. 

Mät din temp
Förutom att tracka cykeln i en app är ett tips att mäta din basala kroppstemperatur. Genom att mäta din basala kroppstemperatur kan du identifiera när du har HAFT ägglossning. Du kan med andra ord inte förutspå när ägglossning kommer att ske, men du kan BEKRÄFTA att den skett. Tempen höjs nämligen efter ägglossning vilket då bekräftar när den skett, dock gäller det då att ändå haft sex inför eller under ägglossningen för att öka dina chanser. Genom att få koll på ungefär vilken dag du ägglossar månad till månad blir det enklare att tajma in ditt fertila fönster

Notera sekret
En annan indikation på att du är fertil är frånvaron eller närvaron av sekret, ju närmare ägglossning du är, desto mer sekret brukar du vanligtvis producera. Så en viktig del att få koll på din cykel är att lära dig hur ditt sekret  förändras under månaden. 


Ge kroppen tillräckligt med resurser

För att kroppen ska fungera på bästa sätt är det viktigt att det finns tillräckligt med resurser för att kroppen ska klara av en graviditet. En graviditet är nämligen en kostnad för kroppen och har vi inte råd på grund av att vi äter för lite, övertränar, stressar för mycket eller sover för lite så är inte en graviditet det kroppen kommer prioritera. En av de viktigaste faktorerna för att kunna bli gravid är alltså att det finns tillräckligt med energi och näring. 

Att nära ett barn i magen är en typ av “kostnad” för kroppen, därför vill man ge kroppen det den behöver genom att fylla på resurserna. Man kan fylla på sina resurser genom att ge kroppen ordentligt med näring och återhämtning samt minska på stress.

Eventuella kosttillskott
Något som ibland kan vara en aspekt som står i vägen för en graviditet är om du har näringsbrister. För att ta reda på om du lider av näringsbrister kan du göra ett näringstest via blodprov. Har du någon brist kan kosttillskott hjälpa till att öka de värdena, men kom ihåg att kosttillskott bara är ett komplement till en varierad kost. 

Minska exponering för kemikalier i din livsstil 

I många produkter vi använder i vår vardag har det upptäckts förekomst av kemikalier som är hormonstörande i form av exempelvis xenoöstrogener. Xenoöstrogener liknar vårt eget östrogen och kan rubba balansen mellan våra egna hormoner. Andra kemikalier som ftalater, BPA och Pfas har också visat sig kunna ha flera kopplingar till fertilitet både hos kvinnor, män och barn. Man har bland annat sett kopplingar till minskad spermiekvalitet, äggkvalitet, ökad pms, större bröst hos män och för tidig utveckling av bröst hos flickor. De här hormonstörande ämnena förekommer i många av våra vardagsprodukter som produkter som hudvård, smink och plast. 

För att minska sin exponering för de här ämnena finns det många små saker man kan göra och byta ut successivt:
– välj smink och hudvård som är producerad inom EU och inte innehåller PFAS och sulfater
– välj produkter som är parfymfria då parfym är ett samlingsbegrepp som kan innebära hundratals olika ämnen
– välj vattenflaskor i rostfritt stål eller glas
– välj engångsprodukter i naturmaterial
– välj köksredskap och matlådor i trä eller rostfritt stål

Prioritera återhämtning och sömn

En annan viktig faktor för graviditet är trygghet och här kommer återhämtning och sömn in. För att kroppen ska prioritera ägglossning (och fertilitet) framför överlevnad behöver kroppen känna sig trygg. Återhämtning behöver stå i relation till belastning. 

Ha god tid på er att försöka

För att slippa stressen och pressen som många upplever när de bestämt sig för att försöka är att ha god tid på er att bli gravida. Det är få par som blir gravida på första försöker vilket är helt normalt. Det är naturligt att det kan ta upp till ett år innan man blir gravid. Ett tips är därför att ha ett stort tidsspann för att försöka, slippa stress, press och för att inte sätta förväntningar kring specifika cyklar eller datum. 


Hur ofta och när ska man ha sex för att bli gravid? 

Som kvinnor är vi fertila totalt upp till 6 dagar varje månad, detta är dagarna inför och under ägglossning. Detta brukar kallas vårt fertila fönster. När ägglossning har skett, brukar man säga att ägget kan leva 14-24 h (och vi kan även bli gravida under denna tid).  En stor del av cykeln kan vi alltså inte bli gravida, därför gäller det att förstå sin cykel för att ha koll på när det fertila fönstret inträffar. 

Om man inte vill tracka sin cykel för att timea ägglossning går det också att ha sex tillräckligt regelbundet då du kommer träffa någon av de fertila dagarna. Som vår expert Maria på @livakliniken säger, har man sex var tredje dag så blir man gravid förr eller senare, då fönstret kommer timas in. 


Hur lång tid är normalt att det tar att bli gravid? 

Det är helt normalt att det tar 6-8 månader upp till ett år att bli gravid. Även om det tar mer än ett år betyder inte det att något behöver vara fel, men efter ett år kan det vara bra att kolla upp att allt ser bra ut. Att det tar mer än ett år är alltså inget onormalt det heller. 

När man väl bestämt sig är det lätt att ha förväntningen att det ska gå på första försöket, och att det på något skulle vara “bättre”. Men exakt när en graviditet kommer att ske är inget man kan bestämma eller kontrollera, utan det kommer att komma när det kommer, när kroppen är redo. 

För dig (er) som går i tankarna om graviditet eller är i processen att försöka bli gravida, är det helt normalt och naturligt att det kan ta mer än ett par månader! Det är många parametrar som ska klaffa, hur vår kropp mår, hur vår livssituation och livsstil ser ut vilket i sin tur kan ha en påverkan på både äggkvalitet, spermiekvalitet och ägglossning. Det gäller också att ha sex vid rätt tillfälle under varje cykel för att det ska inträffa de dagarna vi är fertila. 


För att sammanfatta: 

– Du är fertil och kan bli gravid upp till 6 dagar varje månad, under ditt fertila fönster
– Lär känna din cykel så du vet när under cykeln du har ditt fertila fönster 
– Ha sex dagarna inför ägglossning och under dygnet för ägglossning
– Ha sex var tredje dag för att träffa någon fertil dag varje månad
– Minska din exponering för hormonstörande kemikalier
– Boosta kroppen med ordentligt med näringsrik mat
– Ge kroppen ordentligt med återhämtning och sömn 

 

Om du tycker det här är intressant kan vi rekommendera dig att lyssna på våra avsnitt i Womensync Podcast där vi djupdykt i Trimester Zero:
Avsnitt #27 Trimester 0 att stötta kroppen inför en graviditet
Avsnitt #28 Q&A Trimester 0 med Maria Särén

Varukorg

No more products available for purchase