Så drar du nytta av menscykelns faser

Att förstå vad just din kropp behöver i menscykelns olika faser när det kommer till såväl om det näring, återhämtning, träning eller jobb - är ett otroligt verktyg som kan hjälpa oss att få ut som mest av oss själva under månaden. I den här artikeln får du insikterna om hur du kan dra som mest fördel av menscykelns olika faser så att du kan vara i din fulla kapacitet, hela månaden. 

Fas 1 i menscykeln

Fas ett är dagarna då du har mens, det vill säga från första till och med sista mensdagen. Hur många dagars mens är olika från person till person och kan även variera något från menscykel till menscykel. Hormonerna ligger som lägst i början av mensen, vilket kan reflekteras i hur vi kan uppleva vår humör och vår kropp rent fysiskt i början av fas ett.

I början av mensen känner många igen sig i att vara lite tröttare än vanligt. Det beror på de processer som pågår i kroppen när vi ska göra oss av med slemhinnan (det som blir mensen). Allt eftersom dagarna går kommer energin att öka allt mer. Det beror på att östrogenet höjs vilket också kan ge andra effekter som att man känner inspiration kring nya idéer och att man känner en drivkraft att vilja sätta dem i verket. Fas ett är starten på en ny cykel som verkligen passar perfekt att se till att påbörja nya projekt eller vanor!

Tips när vi har mens (fas 1)

 • Avsätt tid i början av fasen för att ta hand om dig själv och ge dig själv extra kärlek.
 • För att minska eventuella symtom kopplade till mensen kan du använda dig av träning (i de former som känns rätt för kroppen) som verktyg för att öka ditt välbefinnande.
 • Passa på att använda energin som stiger inom dig till nystart och att påbörja positiv förändring.
 • I och med att energin ökar kan du se till att planera in möten och sociala tillställningar till slutet på fasen där du kan få ut mest av dig själv och din kapacitet.

Fas 2 i menscykeln

Fas två börjar då mensen är slut och varar fram till ägglossning, vilken brukar inträffa runt dag fjorton i en tjugoåtta-dagars cykel. Om du har man en kortare cykel sker ägglossningen tidigare och har du en längre cykel sker den senare.

Under fas 2 fortsätter östrogenet att öka och peakar vid ägglossningen. Östrogenet är det hormon som får en att uppleva högre energi, att man känner sig mer social och att man kan känna en biologisk självförtroendeboost. Även hormonet testosteron peakar vid ägglossningen, vilket bidrar till att man kan känna sig extra stark, uthållig och lätt i kroppen. Det är inför och under ägglossning som kroppen rent biologiskt är inställd på att föröka sig vilket innebär att man är precis dessa dagar – detta speglas också ofta i ökad sexlust! Du kan helt enkelt uppelva ökad dragning eller vilja att vara nära andra människor rent fysiskt. Dagarna inför och under ägglossning då vi är fertila kallas "det fertila fönstret" och det är de här dagarna man kan bli gravid.

Tips fas 2 (innan ägglossning)

 • Du är som starkast rent fysiskt i fas två, utnyttja din fysiska kapacitet och utmana dig själv.
 • I och med din hormonella självförtroendeboost är detta tiden att våga pusha dig själv utanför din comfortzone – det är nu det känns som enklast.
 • Din höga energi ger ett perfekt tillfälle att vara en “doer”. Du är i ditt produktiva esse.
 • Det här ett grymt tillfälle att passa på att socialisera och nätverka i och med att du kan känna dig som mest utåtriktad och självsäker.
 • I och med det ökade testosteronet är detta fasen att planera in en dejt med din partner eller någon du är attraherad av.
 • Ge dig själv utrymme för återhämtning så att du kan behålla en balanserad energi på längre sikt.

Fas 3 i menscykeln

Fas tre inleds dagen efter ägglossning och pågår fram tills du får nästa mens. Det är under fas 3 hormonerna skiftar som mest vilket ofta speglas i de fysiska, emotionella och mentala svängningarna som kan upplevas i den här fasen. Om hormonerna inte helt är i balans kan du känna hur humör och känslor kan vändas upp och ned från en dag till en annan. Kanske känner du dig på topp en dag för att dagen därpå känna dig helt nere. Kanske känner du igen dig? Om du gör det är det viktigt att påminn dig själv om att det bara är dina hormoner och att det är en fas som kommer passera. Det är alltså i fas tre som man kan uppleva olika PMS-symtom vilket både kan upplevas fysiskt såväl som emotionellt. Fortsätt bli uppmärksam på när dina symtom dyker upp och kartlägg mönstren från månad till månad. 

Tips fas 3 (innan mens)

 • Denna fas är perfekt för att ge dig själv utrymme till reflektion och personlig utveckling, att blicka inåt. Ge dig själv tid att läsa, skriva eller skapa.
 • Ge dig själv tid för att göra saker du mår bra av. Planera in aktiviteter som ger dig emotionella lyft.
 • Fysisk närhet och beröring kan ge dig ökade känslor av lycka och därmed vara ett bra verktyg för ökat välbefinnande. 
 • Ta inga omvälvande beslut: avsluta inte relationer, lägg inte ned projekt, företag och idéer, säg inte upp dig från jobbet. Avvakta tills nästa fas och se om känslan håller i sig.
 • När du lever en livsstil i synk med menscykeln kommer du uppleva färre mensrelaterade besvär i fas 3.