This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping You are 499 SEK from free shipping.

Håravfall efter graviditet orsakerna bakom - hur man kan minska risken för att det sker

håravfall efter graviditet

Efter en graviditet och när man ammar är det många som upplever att de tappar mer hår som upptäcks på både kläder, i duschen och på hårborsten. Varför är det så och vad kan man göra åt det? Här får du lära dig vad håravfall efter graviditet beror på och om vad det finns för möjligheter att förebygga.

Varför tappar jag hår och hur kommer jag tillrätta med det?

Ungefär tre månader efter en förlossning är det vanligt att uppleva att man tappar mer hår och detta kan vara upp till sex månader. Under en graviditet så får vi faktiskt behålla våra hårstrån lite längre än vad som annars är normalt. Detta kommer däremot att falla av så småningom, enligt hårsäckens naturliga cykel. Då får du tillbaka ditt “vanliga” hår igen. Vissa upplever att de tappar stora mängder och att håret försämras i kvalitet och mängd. Orsaken till det är i de allra flesta fall näringsbrister även om det också kan förekomma problem med exempelvis sköldkörteln.

Går det att förebygga håravfall efter graviditet? 

Ja och nej. Du kommer att tappa lite mer hår under en kort period efter förlossningen, just på grund av att håret behöver “återgå” till sin vanliga livscykel igen. Du behöver däremot inte tappa mer än nödvändigt, det vill säga få sämre och tunnare hår än du hade innan. 

Du kan minska håravfall genom att äta näringsrikt och få i dig tillräckligt av järn, B-vitaminer och protein bland annat. Det är också viktigt att återhämta sig, att sänka kraven under föräldraledigheten och att inte försöka “bli av med gravidkilona” alltför snabbt. 

En graviditet och amning kräver mycket resurser, där första prioriteringen alltid kommer att vara bebisen behov. Har man legat lågt på vissa näringsämnen eller inte kunnat tillgodose sig det ökade behovet innan, under eller efter graviditet finns det risk för näringsbrister. Därför kan det  vara fördelaktigt att ta prover på näringsstatus men också på sköldkörtelfunktion vid mycket håravfall.

Många upplever att de tappar stora mängder hår och att det pågår under lång tid, det vill säga både längre än tre till sex månader liksom i stor mängd. Då kan detta som sagt bero på näringsbrister, se mer nedan kring faktorer som kan öka håravfall. Tänk på att amning kräver en stor mängd näringsämnen, så det är viktigt att äta näringsrikt under amningen. Inte bara “energirikt”. 

Vad som kan leda till ökat håravfall

Nedan listar vi fyra faktorer som kan öka risken för håravfall efter graviditet.

1. Näringsbrister av exempelvis järn, B-vitaminer, vitamin D och protein. Har du legat lågt på järn under graviditet så bör du definitivt kolla upp dina nivåer så att de hämtar sig. Järnbrist påverkar håravfall, så se till att så mycket som möjligt kommer från mat. Därefter kan du komplettera med tillskott. Tillskott ger inte samma effekt som mat, även om de kan komplettera. Även för lite protein liksom brist på olika B-vitaminer kan ge ökat håravfall. Tänk på att du behöver mycket näring och kalorier under amning. Be din partner förbereda lunchlådor och snacks som är matiga. En smörgås till lunch kommer inte att räcka.

2. Stress så som att känna behov av att göra mycket under föräldrar-”ledigheten”. Du är inte ledig som förälder, det är mer än ett heltidsarbete, så se till att få återhämtning därefter! Du kommer dels inte att sova optimalt med en liten bebis och utöver det är det övervakning dygnet runt. Sänk kraven på vad du måste göra, eller hur det exempelvis ska se ut hemma, och var snäll mot dig själv. Försök att sova eller vila när du har möjlighet, det kommer att göra skillnad.

3. Viktnedgång, att försöka bli av med gravidkilon så fort som möjligt kan leda till ökat håravfall.

4. Underfunktion i sköldkörteln är inte helt ovanligt efter graviditet. Om du även upplever nedstämdhet eller trötthet utöver det normala så bör du kolla upp det här på din vårdcentral eller hos din barnmorska. Dock kan dessa symtom också orsakas av järnbrist och andra orsaker. 

Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.



 

Cart

No more products available for purchase