This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping You are 499 SEK from free shipping.

Varför mår jag dåligt INNAN ÄGGLOSSNING?

Varför mår jag dåligt innan ägglossning?

Alla pratar om PMS, de symtom man kan uppleva inför mensen, men kanske är du en av de som upplever symtom innan ägglossning istället för inför mens? Vissa kvinnor upplever just detta, att de får oro, ångest och sömnproblem vid ägglossning och snarare får ett lugn i kroppen efter ägglossningen. Hur kommer det sig att man mår dåligt innan ägglossning? Det är vad vi kommer att gå in på i detta inlägg. 

Det här är ett gästinlägg skrivet av en av Womensyncs experter, Maria Sären.

Förändringar i hormoner en anledning till att du mår dåligt innan ägglossning

Under menscykelns gång har vi två toppar och två dalar av hormoner. Den första toppen av könshormoner, framförallt östrogen, kommer under ägglossningen. Östrogen når sin högsta punkt och här har du även en liten topp av testosteron. Östrogen är ett härligt hormon som framför allt är stimulerande. Det stimulerar tillväxt och ger dig fint hår, fast hy, större bröst, rumpa, mer sexlust och starkare skelett. Det stimulerar också dopamin, en signalsubstans som ger dig driv och fokus och många känner sig utåtriktade, och som att allt är möjligt under den här fasen (fas 2). Men för vissa slår det över till att orsaka känslor av oro och ångest. Systemet blir alldeles för stimulerat och uppe i varv. När ägglossningen äntligen är över så kan man “landa” igen, och känna ett lugn. 

När ägglossning skett kommer nämligen progesteron in jämte östrogen och lugnar systemet med sin effekt på bland annat signalsubstansen GABA. Man vet inte exakt varför vissa kvinnor upplever ångest under ägglossning, men östrogen påverkar som sagt signalsubstanser som exempelvis dopamin som i sin tur påverkar hur vi mår. Detta i kombination med hur känsligt systemet är för variationer i könshormoner. Vi blir mer känsliga om systemet redan är överstimulerat. Jag ser också i många fall en koppling till immunsystemet och något som kallas för histaminkänslighet. Detta förvärras när östrogenet är högt vilket det kan vara vid både ägglossning och innan mens. 


Känner mig sjuk inför ägglossning - varför?

Vissa kvinnor upplever även sjukdomskänsla inför ägglossning, även detta beror på östrogenets effekt på immunsystemet. Det betyder inte att det är “fel” på dina hormoner, det avslöjar bara en underliggande obalans. Att få en sjukdomskänsla beror vanligen på att man kan vara känslig för histaminer. Hur känslig man är kan variera mellan cykler, men också förändras utifrån livssituation och kosthållning. I vanlig ordning är stress något som avsevärt förvärrar symptom medan bra kost och återhämtning kan minska det så pass mycket att det knappt blir märkbart i cykeln. Du behöver alltså inte lida av dina symptom.

Att vara histaminkänslig handlar både om hur kroppen svarar på yttre faktorer som exempelvis olika livsmedel eller pollen, pälsdjur och parfymer. Men det handlar också om hur kroppen kan hantera det, det vill säga hur bra det bryts ned och försvinner ur kroppen. Vi ska inte dyka djupare in på just histaminer då det är ett för stort ämne för detta inlägg. Men det är värt att veta att det finns massor du kan göra själv för att må bättre. 

Att må dåligt innan ägglossning - ångest, stress och höga ambitioner

Efter att ha träffat kvinnor i väldigt många år så börjar jag se vissa likheter och mönster mellan de kvinnor som upplever olika besvär under menscykeln. När det kommer till att må dåligt kring ägglossning drabbar det ofta ambitiösa kvinnor som lever med ett högt tempo. Många av dem har också väldigt många kontaktytor, oavsett om de är digitala eller med fysiska möten. Det finns såklart undantag, men detta är det vanliga. 

Dessa kvinnor mår jättebra när progesteronet äntligen kommer av ägglossningen vilket ger dem ett lugn, eftersom de kan ha svårt att skapa det själva. När jag arbetar med dessa kvinnor brukar vi främst prioritera in mer återhämtning, näringsrik mat men också “äkta kontakt” med minst en person i dennes närhet. Att bli sedd, hörd, få lov att vara sårbar och luta sig tillbaka en stund kan ha stor betydelse, istället för att alltid lösa problem och göra saker. Som nämnt ovan kan även histaminkänslighet vara en bidragande orsak, histaminkänslighet förvärras när östrogen är som högst.

Delarna i vår livsstil som kan minska symptom vid ägglossning 

Jag brukar jämföra vår hälsa med ett bord med flera ben där de olika benen representerar områden som sömn och återhämtning, kost och näring, träning, relationer och meningsfullhet. Bordsskivan är stadig om alla benen står stadigt. Tar vi däremot bort ett ben så står det sämre, och tar vi bort flera så börjar det svaja ordentligt. Min erfarenhet är att kvinnor blir mer känsliga för hormonernas toppar och dalar om de olika “hälsobenen” inte är starka.

I fallet med ångest och oro kring ägglossning är min erfarenhet att dessa kvinnor behöver lägga in lite mer tid för sig själva, kanske avgifta sig från alla dopaminkickar som kommer av “görandet” i sig, att vara ständigt upptagen och sysselsatt, men också att minska kickarna från social media och känslan att vara behövd och omtyckt av andra. 

Tips till dig med oro och ångest i samband med ägglossning

Här kommer några tips som jag sett gjort stor skillnad för kvinnor som upplever ångest i samband med ägglossning

  1. Se till att vila någon gång under fas 3, det vill säga under lutealfasen strax innan mensen börjar, och gärna även första dagen/dagarna av mensen. Ta dig tid för reflektion och återhämtning och spring inte på alla bollar som kastas mot dig. Vilar du inte under den här fasen får du förmodligen äta upp det senare. Du behöver inte pusha dig själv till att orka, det är okej att ta det lugnare ibland. 
  2. Se till att äta tillräckligt med energi och näring, men skippa stimulanter som socker, stora mängder koffein och energidrycker. 
  3. Sätt en tidsgräns på telefon, mail, social media och annat som stimulerar ditt dopaminsystem. Att titta på när “färg torkar” är inte så dumt ibland, dvs att ha “tråkigt”. Ofta känns det här väldigt utmanande för dessa kvinnor och de upplever att de behöver göra något, oavsett om det är att vika tvätten eller torka av badrumsspegeln idag igen. Vårt dopaminsystem måste få återhämta sig med jämna mellanrum. Öva på att bara vara.
  4. Gör en sak i taget framför multitasking. Du behöver inte maila samtidigt som du kissar. Du behöver inte torka diskbänken när du väntar på att kaffet ska bli klart eller tevattnet koka. Ta en paus! 
  5. Säg nej till saker som inte är ett rungande ja. Du varken kan, ska eller behöver göra allt! 
  6. Blir din ångest värre beroende av vad du äter? Exempel om du ser en länk till saker som exempelvis fisk, skaldjur, konserverad mat, avokado, rödvin, tomat, chili och ost. Då kan histamin vara inblandat. Testa att utesluta dessa typer av livsmedel som triggar histaminkänslighet. På sikt kan det vara värt att arbeta med din tarmhälsa för att förbättra dina symptom. 
  7. Blir din ångest värre beroende av vad du äter? Exempel om du ser en länk till saker som exempelvis fisk, skaldjur, konserverad mat, avokado, rödvin, tomat, chili och ost. Då kan histamin vara inblandat. Testa att utesluta dessa typer av livsmedel som triggar histaminkänslighet, detta är dock bara en symptomlindring inte att gå till grundorsaken till varför man har det. För att komma tillrätta med histaminkänslighet kan ett alternativ vara att arbeta med din tarmhälsa för att förbättra dina symptom. Histaminer är ett stort och komplext ämne, det du ska veta är att det finns massor du kan göra själv för att må bättre.


Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.

Cart

No more products available for purchase