This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping You are 499 SEK from free shipping.

TE FÖR DIG SOM ÄR GRAVID - Säkra örter under graviditeten

Utforska säkra örter under graviditeten

Finns det några säkra örter som är lämpliga att dricka som te under graviditeten? Det här är en fråga som många gravida kvinnor undrar över. I det här blogginlägget tar vår certifierade örtspecialist Erla Sól med dig på en djupdykning i ämnet te, örter och graviditet: Vilka örter har traditionellt använts i århundraden inom örtmedicin? Finns det några potentiella fördelar med örter? Lär dig mer om hur du kan känna dig trygg i att integrera örter i din dagliga rutin.

Det här blogginlägget är skrivet av örtspecialisten Erla Sól. Alla åsikter i den här artikeln är hennes.  
 

Varför örter är värda att utforska under graviditeten

Graviditet är en värdefull tid och på samma gång starten på en helt ny resa. Under den här perioden är det extra viktigt att ta hand om oss själva på ett mer inkännande sätt och göra medvetna val när det kommer till dagliga rutiner och vanor. Det är också en chans att utforska holistiska metoder för att ta hand om vår kropp, själ och sinne, som exempelvis prenatal yoga, lugn rörelse och mindfulnessövningar eller stötta med närande mat och dryck.

En graviditet innebär vissa restriktioner som att undvika överdrivet intag av koffein och vissa örter. Trots detta finns det några utvalda örter som är koffeinfria och kan erbjuda betydande fördelar, särskilt när de konsumeras som örtte (1).

“Många av oss uppskattar en varm dryck på morgonen, men under graviditeten måste vi vara extra noggranna med våra val för att säkerställa att de är säkra både för mamman och barnet.“ - Örtspecialist Erla Sól
 

Örtteer: En näringsrik dryck som te under graviditet

Att dricka örter som anses säkra under graviditet kan vara ett verktyg för att hjälpa till att balansera det dagliga näringsintaget, stötta nervsystemet och stötta matsmältning. Det här är områden som ofta behöver extra kärlek och omsorg under en graviditet. När det gäller örtteer finns det inte mycket forskning som bekräftar dess effekter under graviditeten. Trots det har några specifika örter, när de används medvetet och under råd av en erfaren örtläkare (4), varit en del av mödrars tradition i århundraden för att skapa balans i kroppen och lugna sinnet.

Havrehalm - en mild och mineralrik ört som kan stärka dig under graviditeten

Havrehalm (Avena sativa) anses vara en mineralrik ört som ger näring till kroppen och nervsystemet. (10). Den är rik på B-vitaminer, magnesium, järn, mangan, zink, kisel och kalcium. Dessa näringsämnen är viktiga för att stötta en sund cirkulation, upprätthålla ett starkt nervsystem och kan även bidra till att minska känslor av ångest. Särskilt värt att notera är innehållet av kisel, som är av betydelse för kroppens kollagenproduktion och därigenom påverkar ledernas, hårets, huden och naglarnas hälsa (11).

Örtte på havre är ett milt och näringsrikt alternativ som är säkert under graviditeten. Havrehalm kommer från stjälkar och blad från samma växt som havren vi äter till frukost. Det är viktigt att notera att havregryn är från havreväxten, samt att halmen inte innehåller gluten. Om man är allergisk eller väldigt känslig mot gluten kan det vara bäst att undvika havregryn och allt från havreplantan för att undvika eventuella risker för korskontaminering i tillverkningen.

Pepparmynta: En naturlig hjälp för matsmältning och gravidillamående

Pepparmynta (Mentha piperita) är en uppfriskande ört som anses vara bra för matsmältningen. Pepparmyntste är ett vanligt örtte som ofta används för att främja avslappning eller lugna magen efter en stor måltid. Under graviditeten används pepparmyntste ofta för att mildra morgonillamående (3). Dess egenskaper kan även hjälpa till att reducera besvär som sura uppstötningar och obehag i magen och det är ett utmärkt val att dricka före eller efter måltider för att främja en balanserad matsmältning. Det är en aromatisk ört som har balanserande egenskaper för att främja avslappning och känsla av välbefinnande. Pepparmynta kan också lindra huvudvärk och spänningar (8). Det är en mild och balanserande ört som är lämplig att dricka med måtta under graviditeten (2).

Lind lugnar nervsystemet

Lind (Tilia europaea) är en lugnande ört som har använts i århundraden för att lugna nervsystemet. Lindente är ett fantastiskt val av örtte när det kommer till att lindra stress och spänningar under graviditeten (6). Det kan också bidra till att främja konsekventa sömnmönster. De lugnande effekterna av lindte hjälper också till att lugna nervsystemet i tarmen, främja en ordentlig matsmältning och minska kramper. På grund av dess höga flavonoidantioxidantinnehåll kan det minska inflammation, svullnad och smärta (7). På en energisk nivå lugnar lind hjärtat och hjälper oss att hantera intensiva känslor (9).

Dosering och säkerhet: Att använda örter med försiktighet under graviditeten

När det kommer till örter under graviditet handlar mycket om dosering och mängd. Att dricka måttliga mängder av örtte som anses som säkra under graviditet kan vara en närande och grundande ritual. Om du vill njuta av en daglig varm dryck som kan stötta symptom som är vanliga att uppleva under en graviditet är havrehalm, pepparmynta och lind i allmänhet säkra och närande alternativ under en graviditet när de konsumeras i normala mängder.

Om du är orolig över örter under graviditeten kan du vänta till efter 12 veckor med att unna dig utvalda örtteer, och endast dricka en kopp örtte per dag (5). Rådfråga gärna din barnmorska, läkare eller en örtläkare för råd och guidning om lämplig dosering och förslag av örtpreparat.

Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.

Referenser

1. Medically reviewed by Miho Hatanaka, RDN, L.D. — By Alina Petre, MS, RD (NL)on April 28, 2020
2. Medically reviewed by Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, R.N., IBCLC, AHN-BC, CHT — By Dorian Smith-Garcia on January 13, 2021
3. Tayarani-Najaran Z, Talasaz-Firoozi E, Nasiri R, Jalali N, Hassanzadeh M. "Antiemetic activity of volatile oil from Mentha spicata and Mentha × piperita in chemotherapy-induced nausea and vomiting." Ecancermedicalscience. 2013;7:290. doi: 10.3332/ecancer.2013.290. Epub 2013 Jan 31. PMID: 23390455; PMCID: PMC3562057.
4. Ahmed M, Hwang JH, Choi S, Han D. "Safety classification of herbal medicines used among pregnant women in Asian countries: a systematic review." BMC Complement Altern Med. 2017 Nov 14;17(1):489. doi: 10.1186/s12906-017-1995-6. PMID: 29137614; PMCID: PMC5686907.
5. Holst L, Wright D, Haavik S, Nordeng H. "Safety and efficacy of herbal remedies in obstetrics-review and clinical implications." Midwifery. 2011 Feb;27(1):80-6. doi: 10.1016/j.midw.2009.05.010. Epub 2009 Sep 25. PMID: 19782445.
6. Terzioglu Bebitoglu B. "Frequently Used Herbal Teas During Pregnancy - Short Update."Medeni Med J. 2020;35(1):55-61. doi: 10.5222/MMJ.2020.69851. Epub 2020 Feb 28. PMID: 32733750; PMCID: PMC7384490.
7.  Wartenberg L, MFA, RD, LD — Updated on August 21, 2019
8. https://theherbalacademy.com/peppermint-monograph/
9. https://theherbalacademy.com/a-family-herb-linden-flower
10. https://www.solidagoherbschool.com/blog/oatstraw
11. https://theherbalacademy.com/oats-benefits-getting-to-know-avena-sativa/

Cart

No more products available for purchase