This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping You are 499 SEK from free shipping.

KORT MENSCYKEL - vad beror det på och vad kan jag göra?

Vad beror kort menscykel på?

Kort menscykeln kan vara anledning till att du har svårt att bli gravid, PMS-besvär eller är i klimakteriet. Att ha en kort menscykel räknas som en cykel som är 21 dagar eller kortare. En kort menscykel kan bero på att du har en kort follikelfas, en kort lutealfas eller att du inte har ägglossning alls. Du kan ta reda på vad som gäller för dig genom att följa din cykel genom att spåra din basaltemperatur.  

Detta är ett gästinlägg med en av Womensync’s experter Maria Särén

Kort follikelfas - har kroppen inte vad den behöver eller klimakteriet? 

En kort follikelfas innebär att ägglossning sker tidigt, kanske bara någon eller ett par dagar efter mens. Anledningen till en kort follikelfas beror på att hormonet som stimulerar ägglossning, FSH, stiger vilket gör att ägget släpps tidigare. 

Vad spelar det egentligen för roll om man har en kort follikelfas kanske du undrar? En av riskerna med att ha en tidig ägglossning kan vara att det är svårare att bli gravid. Min erfarenhet är att det är mycket svårare för kvinnor att bli gravida med en cykel på 25 dagar eller kortare. Detta kan bero på flera saker, dels att livmoderslemhinnan inte hinner byggas upp tillräckligt mycket vilket gör att ett ägg inte kan tas emot. Detta görs nämligen främst i folknikelfasen. En annan bidragande orsak kan vara att ägget inte får tillräckligt med tid att mogna. Ägget är alltså inte färdigt nog för att kunna befruktas och utvecklas som det ska. Ett ägg mognar under totalt tre månader och är under den här tiden känslig för yttre påverkan. Ägget ska nämligen byggas och skyddas! Ägget behöver ha näring för att bli starkt samtidigt som det måste skyddas mot yttre påverkan som kan ha negativ effekt på ägget. Negativ påverkan kan ske genom olika stressorer som för lite sömn, blodsockerproblem, dålig kosthållning, för lite återhämtning, brist på rörelse eller för mycket rörelse. Men det kan också handla om sköldkörtelproblem, IBS eller andra inflammatoriska tillstånd.  

Om du är 45 år eller äldre så kan dina kortare cykler helt enkelt bero på klimakteriet. Är du däremot under 40 år gammal så beror korta cykler däremot ofta på att kroppen inte har vad den behöver för att ha en bra ägglossning. Här finns det inte ett enkelt svar eftersom det beror på just din situation! Behöver du kanske mer återhämtning, näring eller röra dig mer? 

 

Kort lutealfas - Fertilitet och PMS

Kanske har du en ägglossning som sker runt dag 14-16 men att mensen ändå kommer dag 21-24? Då betyder det att du har en kort lutealfas och i vissa fall en svag ägglossning. En lutealfas bör vara mellan 12-16 dagar men det är inte ovanligt att den är runt 10-12 dagar. Att ha en lutealfas under 12 dagar är i det kortare laget vilket kan komma till uttryck i både fertilitetsproblem och PMS. Nu ska vi förklara varför det har betydelse. När ägget har släppt från sin äggblåsa, sin follikel, så omvandlas den till att bli en så kallad gulkropp. Gulkroppen tillverkar progesteron och östrogen för att hålla livmoderslemhinnan och förbereda den för ett befruktat ägg. Det kanske inte är din plan att bli gravid alltså, men det är kroppens plan vid varje cykel. Hur stark den här gulkroppen är avgör hur länge och väl den kan tillverka könshormoner. En kort lutealfas beror alltså även på kvaliteten av gulkroppen (enkelt förklarat hur kvalitativ och stark din ägglossning är). Om vi inte har ett starkt och robust ägg så har vi heller inte en bra gulkropp. Detta kan som sagt ge både fertilitetsproblem och PMS. Om livmoderslemhinnan blöder ut efter 10 dagar så hinner ett ägg inte fästa.  Men det innebär också att ägget inte är av en tillräckligt bra kvalitet för att kunna befruktas och dela sig som de ska. 

Det är ju förstås inte bara viktigt vid graviditet utan också för hur vi mår under menscykelns gång. Vi kommer att ha betydligt fler cykler i livet än vi önskar barn. PMS är vanligt vid korta cykler, men PMS har inte bara med produktionen av könshormoner att göra vilka tillverkas av den mognande äggblåsan. PMS har också med hur vi svarar på hormoner och hur vi gör oss av med dem. 

 

Menscykel som kvitto

Vår menscykel är som ett “kvitto”, eller kanske snarare en rapport som vi får varje månad. Hur mår kroppen på riktigt? Det är ett fantastiskt verktyg som såklart också kan skapa mycket frustration. Men försök titta på kroppen med nyfikenhet, då är det lättare att försöka hitta de pusselbitar som just du behöver för att må bra!  

Det kan också verka som en kort menscykel om du har mellanblödningar, detta är viktigt att kolla upp hos gynekologen. 

Tips på blogginlägg om du upplever en kort menscykel:

Kort lutealfas - så förlänger du den 
Svag ägglossning? Så kan du stärka den 

Cart

No more products available for purchase