This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Congratulations! Your order qualifies for free shipping You are 499 SEK from free shipping.

Vad är collagen och varför är det bra?

Vad är kollagen och vad är det bra för?

En fråga vi sett att många undrar kring är om man bör ta kollagen som kosttillskott och vad kan man förvänta sig för resultat av att äta kollagentillskott? Innan frågan besvaras så behöver vi förstå vad kollagen är samt vad det inte är. 

Det här är ett gästinlägg skrivet av Maria Särèn som är en av Womensyncs experter och hälsocoach på kvinnokliniken HerCare. Hercare är specialister på kvinnohälsa och har hjälpt tusentals kvinnor till ett bättre hormonellt mående.

Vad är Kollagen?

Kollagen är ett så kallat fiberprotein som finns i kroppens stödjande vävnader, nämligen ben, hud, hår, blodkärlsväggar och senor. Kollagen utgör faktiskt en tredjedel av allt protein som finns i vår kropp. När det kommer till protein, precis som fett och kolhydrater, så är det inte “en” sak utan protein består av en kombination av olika aminosyror. Kollagen innehåller inga så kallade essentiella aminosyror, vilket innebär att vi kan tillverka dessa själva och egentligen inte behöver få i oss dem från maten vi äter, men för att kunna tillverka någonting själva i kroppen behöver vi material. Därför kan det vara meningsfullt att tillföra aminosyrorna via mat eller tillskott. Den egna kollagenproduktionen minskar även med åldern vilket också kan vara en anledning att addera kollagen i form av tillskott. 

Historiskt har vi generellt fått i oss mer kollagen genom kosten än vad vi får idag då man förr oftare åt “hela djuret” med inälvsmat som exempelvis hjärta och lever vilket innehåller mycket kollagen, medan vi idag främst äter muskelkött.

Kollagen i sig finns inte i plantbaserad mat, även om man kan hitta kombinationen av aminosyror.

Kollagenets byggstenar och vikten av glycin

Kollagen består som vi tidigare nämnt av aminosyror där aminosyran glycin förekommer i en så stor del som 25-30 %. Vi behöver en ordentlig mängd glycin för att levern ska kunna avgifta kroppen på ett effektivt sätt. Kroppen kan tillverka glycin själv, men man kan också tillsätta det via maten, exempelvis genom kollagen.

För att bygga glycin i kroppen behövs bland annat kolin och den essentiella aminosyran treonin. Så även om vi kan bygga det själva så måste vi ha byggstenarna till att kunna göra det. Visste du att glycin också kan ge positiv effekt på sömnkvalitet då det fungerar som en hämmande signalsubstans? 

Kollagen innehåller också aminosyran glutamin vilket kan ha en positiv effekt på tarmslemhinnan.

Finns det någon koppling mellan kollagen och hud?

Många tar tillskott av kollagen med förhoppning att förbättra sin hud med minskade rynkor och bättre elasticitet. Det finns data som tyder på att kollagen kan förbättra elasticiteten och fukten i huden med doser av 0,6-12 gram hydrolyserat kollagen dagligen i mer än åtta veckor. Man har även sett att rynkor blivit mindre framträdande. Däremot så har inte kollagen varit det enda som deltagarna fått i vissa av de studier som gjorts. Kollagen kombinerades med andra ämnen som C-vitamin, A-vitamin, zink och Q10 för att nämna några exempel, vilka också har en viktig roll i hudens hälsa. Kollagenet som använts i studierna har varit både från fisk, fågel, nöt och gris. Fler studier behövs innan någon slutsats kan dras även om kollagen klart verkar lovande.

Finns det någon koppling mellan könshormoner och kollagen?

Kollagenproduktionen försämras med åldern liksom all proteinsyntes och det innebär att vi inte tillverkar kollagen i samma takt som det bryts ned. Dessutom har östrogen en viktig roll för kollagenproduktionen, därav att många upplever att huden förändras och blir mer “slapp” efter klimakteriet när östrogenproduktionen minskar. 

Är kollagentillskott och proteinpulver samma sak?

Kollagentillskott och proteintillskott är inte samma sak. Vassleproteinpulver innehåller så kallade essentiella aminosyror vilket kollagenproteinpulver inte gör. Essentiella aminosyror är sådana vi inte kan tillverka själva. Båda innehåller alltså aminosyror men de innehåller olika typer, där kollagen aldrig innehåller essentiella aminosyror. Därav kan man inta både kollagentillskott och vassleproteintillskott. Kollagentillskott kan komplettera en varierad kost innehållande protein, inte ersätta.

Ska man ta tillskott av kollagen eller inte? 

Att tillföra kollagen som tillskott har ingen visad negativ effekt på hälsan och kan eventuellt förbättra bland annat hudkvalitet, ledhälsa, tarmhälsa samt skelett. Historiskt har vi generellt ätit en helt annan bredd av animaliska produkter än vi gör idag vilket gav oss en annan fördelning av aminosyror. Eftersom vår egen kollagenproduktion minskar med åren kan det finnas en vinning i att tillföra extra aminosyror för att underlätta för kroppen. Kollagen är okej att ta som tillskott både under graviditet och amning. 

Notera: Det här blogginlägget är för utbildande syfte. Det är inte till för att diagnostisera, behandla eller bota. Om du har hälsoproblem är det viktigt att diskutera dem med en expert.

 

Cart

No more products available for purchase