This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Allt du vill veta om HUDVÅRD & HORMONSTÖRANDE ämnen

Allt du vill veta om hudvård och hormonstörande ämnen

När man pratar om hälsa handlar det ofta om kosten vi äter, hur vi rör på oss eller vårt psykiska mående. Sällan pratar man om hudvårdprodukternas påverkan på huden och hur de dessutom kan påverka våra hormoner och fertilitet. Vad är egentligen fördelaktigt att applicera på huden, och vad bör man vara varsam med? Låt oss djupdyka i ämnet och reda ut alla frågetecken kring hudvård och hormonstörande ämnen.

Idag kan man se en direkt koppling mellan vår livsstil och hudhälsa. Det handlar dels om exponeringen för sol, som har en direkt koppling till vårt åldrande, om vi lever på en plats med mycket föroreningar, hur vi tränar, sover, äter och om vi är psykiskt stressade. Med andra ord kan livsstilen vara avgörande för hur vår hud mår, men det handlar också till stor del om produkterna vi applicerar på huden, och framförallt vilka ingredienser de innehåller. Det är nämligen inte bara huden i sig som påverkas av vad vi utsätter den för – vissa kemikalier och hormonstörande ämnen vi får i oss har visat sig kunna påverka vår hälsa och fertilitet negativt. Sådant som inte nödvändigtvis syns på utsidan, men som kan ge långsiktiga konsekvenser för vår hälsa.

Exponeras kvinnor för mer hälsofarliga kemikalier än män? 

Att vi alla omges av många olika kemikalier i vår vardag är förmodligen inget som någon av oss undgått att notera. Att inte exponeras för några hormonstörande och hälsofarliga kemikalier är svårt, faktiskt nästintill omöjligt i det samhälle vi lever i idag. En aspekt som är viktig att lyfta när det kommer till exponeringen av gifter är att man som kvinna riskerar att exponeras för högre mängder av de här ämnena än vad män gör. Dels använder kvinnor i mycket större utsträckning hudvård, hårvård, smink och annan kosmetika än vad män gör. 

Detta är produkter som ofta innehåller långa innehållsförteckningar. Allt innehåll behöver såklart inte vara farligt, men antalet ämnen som man kommer i kontakt med på en dag kan vara väldigt högt. Utöver detta jobbar kvinnor ofta i yrken där man exponeras för olika typer av kemikalier. Exempelvis arbetar fler kvinnor än män som lokalvårdare där man använder starka rengöringsprodukter, arbetar i fabriker där textilier impregneras med olika ämnen, jobbar som nageltekniker i nagelsalonger där man andas in ångorna från nagellack eller på parfym- och sminkavdelningar. Listan kan göras lång! Många kvinnor arbetar med andra ord mer ofta i miljöer där man hanterar eller kommer i kontakt kemikalier av olika slag varje dag, samt använder ofta fler dagliga hygien- och skönhetsprodukter. Och inte ska vi glömma bort att det ofta är kvinnorna som städar mest i hemmet.

Hur många olika ämnen exponeras vi för under en dag?

Hur många ämnen vi exponeras för är högst individuellt, men om man räknar ihop alla de ämnen som kvinnor ofta kommer i kontakt med på en dag bara genom sin hudvårds- och sminkrutin, så kan man ganska snabbt vara uppe i hundratals ämnen. Alla ämnen är naturligtvis inte hälsofarliga, men ju fler produkter desto större är risken. Använder man exempelvis runt 10 olika hygienprodukter varje dag så kan de sammantaget innehålla över 100 olika ämnen, då hygienprodukter sällan består av färre än 10 ingredienser. 

Tips:
Vårt bästa tips är att ha ett mer avskalat förhållningssätt till hudvård, rengöring och smink. Istället för att ha många produkter, fokusera på några få riktigt bra och välgörande produkter. På så sätt undviker du den eventuella “cocktaileffekten” av att använda många olika produkter med varierande innehåll och ingredienser. 

Hur påverkar det vi applicerar på huden vår hälsa och hur kopplas hormonsystemet till detta?

Hormonsystemet jobbar tillsammans med nervsystemet för att styra många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen och vår fertilitet. Hormonsystemet består av körtlar och celler där hormoner bildas, för att sedan transporteras via blodet till de organ där de behövs. Man kan alltså säga att hormonerna är kroppens budbärare. Detta innebär att när hormonerna påverkas på något sätt så kan det påverka hela vår kropp.

Hur vet man vilka ämnen som är hormonstörande och vad är PFAS?
Hormonstörande ämnen hittas i många av våra mest använda och vardagliga produkter som viss deodorant, smink, hud-och hårvård. En global undersökning gjord av den danska Consumer Council THINK Chemicals 2020 visade att tre av fyra av de mest populära skönhetsprodukterna innehåller ämnen som var misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller på annat vis skadliga för hälsan eller miljön. Av 31 produkter som säljs i Sverige var bara två av dessa fria från oönskade ämnen.

Exempel på hormonstörande ämnen kan skrivas som: Benzophenone 1, Benzophenone 3, Butylparaben, Propylparaben, Etylhexyl methoxycinnamate, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane.

PFAS är ett samlingsnamn för hormonstörande ämnen som kan hittas i många kvinnors mest vardagliga skönhetsprodukter. Dessa ämnen skapas i labb för att motstå fett, smuts och vatten. När dessa hamnar i naturen kan de inte brytas ner utan består och kan lagras i växter och djur. I djurförsök har det visat sig att vissa av dessa ämnen har gett organskador, försämrat immunförsvaret samt förmågan att få barn.

PFAS kallas även för högflourerande ämnen och kan synas i innehållsförteckningen med följande förkortning: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE). PTFE, polytef, alla ord som innehåller perfluoro eller polyfluoro, samt decafluoropentane och C9-15 eller C8-18 fluoro alcohol.

 

Är parfymerade produkter bra för våra hormoner och hälsa?  

Parfym är ett samlingsbegrepp som kan innefatta flera hundra ämnen. Dessa ämnen behöver inte redovisas i ingredienslistan utan samlas under beskrivningen “parfym/perfume/fragrance”. Ofta innehåller parfym ett ämne som kallas ftalater  och detta kan vara hormonstörande, dock behöver ftalater sällan deklareras och kan på samma sätt ingå under ”fragrance” eller ”alcohol denat”. 

Parfymerade produkter anses också kunna vara allergiframkallande och i kan vissa fall ge eksem. De flesta skönhets- eller hygienprodukter som en vanlig person använder på en dag innehåller parfym. Det kan vara alltifrån tvål, smink, deodorant, hudkräm och andra hårvårdsprodukter, vilket innebär att många av oss exponeras för en mängd parfymer bara under en dag. Parfym är endast där av anledningen att addera doft, det är ingenting som adderas på grund av att huden egentligen behöver parfym. 

Tips:
– Se över vilka av dina favoritprodukter som innehåller parfym och reflektera över om alla produkter du använder på daglig basis verkligen behöver vara parfymerade.
– Istället för parfymerade produkter som används direkt på huden kan du spraya lite parfym i håret eller på kläderna för att inte få direkt kontakt med huden. 

 

Varför är hudegna ämnen något att hålla utkik efter i hudvård?

Det som är mest naturligt för huden kallas för hudegna ämnen, detta är ämnen som huden själv producerar och är van vid. Exempel på detta är oljor som huden själv producerar, bland annat squalene, ceramider och kolesterol. Dessa ingredienser har effekter så som att mjukgöra och återfukta. De ingredienser som vi hittar “naturligt” i naturen kan också vara bra för vissa ändamål i hudvård, men behöver inte alltid vara "naturligt" för vår hud.

Varför finns det konserveringsmedel i hudvårdsprodukter?

Hudvårdsprodukter innehåller nästan alltid vatten som tillsätts för att produkten ska fungera som man vill. För att produkten sedan ska ha en bra och hållbar konsistens behöver man även någon form av konserveringsmedel. Idag finns det ungefär 60 godkända konserveringsmedel men tyvärr står många av dessa med på listor över allergener, vilket innebär att de kan ha en irriterande effekt på vår hud. Många av dessa konserveringsmedel kan störa kroppens hormoner, och brukar därför benämnas som hormonstörande ämnen. För att en produkt ska få en någorlunda hållbarhet krävs dock någon typ av konserveringsmedel om man inte gör en helt färsk produkt, som bara skulle hålla någon vecka. 

Tips:
– Kika efter konserveringsmedel som är godkänt enligt certifieringsorganet ecocert, exempelvis Potassium Sorbate, som anses vara det minst allergiframkallande konserveringsmedlet.
– Välj produkter som har sex eller tolv månaders hållbarhet kontra 24 eller 36 månaders hållbarhet från öppning av produkten. 

Womensync Skincare Collection: Body Wash & Body Lotion

Womensyncs hudvård är snäll mot huden och passar såväl inför, under och efter graviditet som för barn och för de med känslig hud. Vi själva upplevde hur svårt det var att navigera kring hudvård och förstå ingredienslistor och hittade inga befintliga alternativ som levde upp till våra egna krav. I utvecklandet av hudvårdsprodukterna var fokus att undvika onödiga tillsatser och kemikalier och hålla ned ingredienslistan.

Läs mer om: Body Wash Fresh Revival
Läs mer om: Body Lotion Silk Dream


 

Källor:

Källa hudegna ämnen och vad som påverkar vår hud:
Womensync podcast avsnitt #25 Vilken typ av hudvård är egentligen bäst med doktor Johanna Gillbro samt boken Hudbibeln av Johanna Gillbro

Källa hormonsystem: 1177
https://www.1177.se/liv--halsa/sa-fungerar-kroppen/hormonsystemet/#section-98917)

Källa PFAS: Naturskyddsföreningen
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/3-varstingar-i-din-hudkram/ 

Källa vad är PFAS: https://www.kemi.se/kemiska-amnen-och-material/hogfluorerade-amnen---pfas#h-Anvandning 

Källa många vanliga skönhetsprodukter innehåller hormonstörande ämnen: Sveriges konsumenter
https://www.sverigeskonsumenter.se/nyheter-press/nyheter-och-pressmeddelanden/granskning-av-skonhetsprodukter/ / https://dokumentation.taenk.dk/sites/default/files/fbr_taenk_kemi_cosmetics_around_the_globe_same_contents.pdf 

Källa Syntetisk mysk och ftalater: Lunds Universitet
https://www.lu.se/lup/publication/5472516 

 

Artikel av Amanda Jenninger och Womensync. 

Varukorg

No more products available for purchase