Näringsrika rawbollar med smak av semla. Tänk dig att man koncentrerat det godaste med semlor i små bollar - här har vi dem. Du kommer uppleva en bladning av smaker som mandelmassa, vanilj, kardemumma med en liten touch av salt.

Rawbollar utan gluten, mjölk och vitt socker

I våra recept använder vi livsmedel som ska passa så många kvinnor som möjligt. Det här receptet är fritt från gluten, vitt processat socker och mejeriprodukter då vissa upplever känslighet mot just dessa livsmedel vilket kan ge upphov till mensrelaterade besvär. Toleransen för livsmedel som gluten och mejeri kan skifta beroende på hälsostatus, genetik och livssituation.

Heads-up: Vi har fått en enorm respons på instagram och över 1000 personer har sparat just det här receptet. Vi har även fått till oss att personer som inte alls tycker om semlor älskar dem - så kul!! Förutom att de är helt otroligt goda, så är de även enkla och näringsrika. Har du fem minuter över idag så rekommenderar vi dig att testa. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Rawboll med smak av semla

2 dl mandlar
1 dl havregryn
6-8 färska urkärnade dadlar
1.5 msk kokosolja
Ca 1 msk vatten
Ca 1.5 tsk kardemumma
Ca 0.25-0.5 tsk jodberikat salt
1 tsk vaniljpulver
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Alternativ för att boosta extra:
1-2 msk kollagen
1 tsk macapulver
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Gör såhär: Mixa mandlar och havregryn till ett mjöl i matberedare. Häll i resterande ingredienser, mixa tills en jämn smet (vi kör med handmixer för vi tycker konsistensen blir bäst då). Tillsätt lite vatten om de behövs. Ha tålamod, konsistensen ska bli helt len, nästan lite glansig. Rulla i mandelmjöl eller kokos och in i frysen. Det går även att göra små mini-semlor med kokosgrädde eller cashewgrädde om du vill göra dem lite lyxigare. Vi älskar att äta våra frysta!

Går det att byta mandlar mot mandelmjöl?

Vi har fått frågor om det går att byta ut mandlar till mandelmjöl, det går super. Byt bara 2 dl mandlar till 2 dl mandelmjöl. Då behöver du inte heller ha en matberedare utan det går hur bra som helst att mixa alla ingredienser med en handmixer. Går så snabbt och enkelt! Om du använder mandelmjöl behöver du inte använda lika mycket vatten, testa utan och tillsätt successivt beroende på konsistens.

Om du är nötallergiker kan du byta ut mandlar till solroskärnor och vid glutenintolerans går det att byta havregryn till en dl extra av nötter/frön.