This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Vad finns det för FÖRDELAR med att äta animalier för HORMONER OCH MENSCYKELN

Vad finns det för fördelar med att äta animalier för hormoner och menscykel

Detta är ett transkriberat utdrag ur Womensync Podcast, avsnitt #4 Mat som ett kraftfullt verktyg för en menscykel och hälsa i balans med Maria Särén. Vissa anpassningar av texten har gjorts. För att lyssna på poddavsnittet med Maria klicka här.  

Vad kan det finnas för fördelar med att äta animalier? 

En av anledningarna är att animalier innehåller näring i mer lättupptaglig form än vad vegetabilier gör. Ett näringsämne som många kvinnor som är veganer eller vegetarianer har brist eller låga nivåer på är järn. 

Andra näringsämnen som finns i animalier som är svårare att få i sig genom en växtbaserad kost är zink, vitamin B6 och B12 som har flera viktiga funktioner när det kommer till en fungerande menscykel och fertilitet. En annan viktig aspekt är att våra könshormoner byggs på kolesterol som framförallt finns i animaliska fetter vilket gör att många som ätit en växtbaserad kost ofta ligger lågt på just kolesterol. I dagens samhälle hör vi ofta att högt kolesterol är dåligt för hälsan men lågt kolesterol har också flera negativa effekter. En studie gjord på kvinnor efter klimakteriet, med lågt LDL (lågt kolesterol) visade sig ha högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än de som hade normala värden. Så sammanfattningsvis fördelarna med animaliska produkter bottnar främst i näringsupptag och fetter.

Jag (Susanna) var vegan och älskade att vara det, sen hade jag utebliven ägglossning och mens och då förstod jag kopplingen till att mitt östrogen var väldigt lågt. Den typen av kost är väldigt kolesterolfattig vilket gjorde att jag behövde få i mig animaliska produkter för att öka mitt kolesterol men också på grund av näringsbrister. Hur vet man om man om man behöver lägga till det? Hur mycket? Behöver alla äta det? 

Det blir viktigt att utgå från sina symptom. Har du kraftiga menssmärtor? Utebliven mens? Oregelbunden ägglossning? En annan del är att se över om du får i dig näringsämnena du behöver, det kan du undersöka genom att ta blodprov och följa upp. Det finns såklart många olika skäl till varför personer väljer att inte äta kött men då blir det viktigt att du ser över att du får i dig allt du behöver på annat håll vilket kan vara svårt. 

Räcker det inte bara med tillskott av järn? 

Järn är livsviktigt för allt liv på jorden. En skyddsmekanism i kroppen är att föra in järn i olika depåer om vi exempelvis har i infektion men även inflammation. Så järn i stora mängder kan också vara skadligt för kroppen beroende av vad som pågår i kroppen. Däremot så är ju järn avgörande för att vi ska kunna producera energi liksom en god sköldkörtelfunktion som många har problem med. Så vill man inte äta rött kött så bör man hålla koll på sina värden regelbundet och ta tillskott. 

Många har problem med lågt järn under graviditet och då behöver man naturligtvis ta tillskott då detta kan vara skadligt för barnet annars. Om du däremot alltid behöver ta tillskott trots att du äter järnrika livsmedel, undersök i så fall varför då det kan bero på upptaget i tarmen. 

Vilka tillskott skulle man kunna äta och vilka ska man kanske undvika? Och vilka är viktiga för menscykeln framförallt? 

Menscykeln och fertilitet fungerar när hälsan fungerar. Magnesium är en mineral som det går åt mycket då vi lever en livsstil där vi utsätts för mycket stress. Vi behöver magnesium för att tillverka energi i kroppen, det är inte blodsocker som är energi utan vi omvandlar det till energi och där behöver vi magnesium. D-vitamin är viktigt under vintern, det finns inte heller i maten vi äter i tillräckligt stor mängd. Magnesium behövs för att kunna ta upp och använda D-vitamin. Annars skulle jag säga att vi får i oss det mesta vi behöver från maten vi äter. I min praktik arbetar jag en del med tillskott som utifrån individens provsvar. Du ska inte behöva ta tillskott dagligen under hela året såvida du inte äter en restriktiv kost. 

Forskning har visat hur p-piller kan urlaka kroppen på viktiga näringsämnen kopplat till just menscykeln. Hur kan man förebygga detta? Om jag ska sluta med p-piller, hur förebygger jag att inte drabbas av dessa näringsbrister? 

Det är viktigt att komma ihåg att p-piller är en medicin som har bieffekter. Flera viktiga näringsämnen som magnesium, b-vitamin och zink går att boosta men jag skulle inte göra det i blindo. Kolla först vad du får i dig och hur du äter. Ha underlag för dina beslut. "When in doubt go without" är ett ganska bra förhållningssätt till tillskott. 

Hur länge behöver man vänta om jag exempelvis ska gå av p-piller och göra övergången så smidig som möjligt? 

Du kan göra ett näringstest redan innan du slutar med p-piller för att se hur du ligger till. Jag vet att många kvinnor är rädda för att uppleva som symptom som akne, migrän och menssmärtor i samband med att de slutar. Återigen handlar det om att kolla på helheten och inte bara kosttillskott. Har du exempelvis ätit Jasmine som är antiandrogent som trycker bort hormoner som ger acne då kan du förvänta dig en liten topp efter. Det går att försöka förhindra det under en period genom att exempelvis ta nässla eller zink men tillskott är bara toppen på isberget som man boosta extra med. I grunden är det alltid kost och livsstil som gäller. 

Vilka livsmedel är dina favoriter för menscykeln? 

Grönsaker, rotfrukter och alla typer av animalier samt färska örter av olika slag! 

–––––

Maria Särén jobbar utifrån ett funktionsmedicinskt förhållningssätt och är utbildad  på Kresser Institute, är certifierad ICF coach och driver kvinnokliniken Liva parallellt med sin egen praktik Emanera. Marias mission är att hjälpa så många kvinnor som möjligt att må bra och leva i synk med sin biologi. Läs mer om Maria här och följ henne på Instagram för mer inspiration och kunskap. 

Varukorg

No more products available for purchase