This site has limited support for your browser. We recommend switching to Edge, Chrome, Safari, or Firefox.
Grattis! Din order uppnår gratis frakt Du är 499 SEK ifrån gratis frakt.

Vad är SYMPTOM PÅ PCOS och hur blir man av med det?

Vad är symptom på PCOS och hur blir man av med det?

Det här är en gästartikel skriven av Maria Särén på Emanera och Livakliniken

Sannolikheten att du känner någon med PCOS, eller kanske själv har det, är stor. Det är nämligen en hormonell obalans som ökar och idag uppskattas cirka 4-20 % av kvinnor i fertil ålder ha PCOS
¹. Många kvinnor som får diagnosen blir informerade om att de bör höra av sig till gynekolog igen när/om de vill bli gravida, eftersom det kan vara lite svårt för de som har PCOS att tajma ägglossning för graviditet. Mer information än så får de flesta tyvärr inte. Vad innebär PCOS, är det bara “så man är”? Om det beror på något, kan man då göra något själv? Ja, det kan man. 


Vad är symtom på PCOS? 

Hårväxt på områden och i mönster man inte brukar ha, oregelbunden menstruation, trötthet, akne, humörsvängningar, nedstämdhet är alla symtom på den hormonella obalansen PCOS. Det är ett syndrom vilket är samma sak som att säga “en samling symtom”. Många med PCOS har akne, särskilt på käklinje, eller ökad behåring på överläpp, haka eller runt bröstvårtor. Man kan också ha svårt för att bli gravid, tappa hår på huvudet liksom ha små hudflikar på hals och runt BH-band. Alla har såklart inte alla symtom utan det varierar från person till person.

Tidigare kopplades PCOS oftast ihop med övervikt, och att det skulle vara ett av symtomen. Idag vet vi bättre! Det finns en stor andel kvinnor med PCOS som är normalviktiga – kvinnor som tidigare kunde falla mellan stolarna. PCOS har inte med vikt att göra, det har att göra med vad som sker i kroppen.

För att få diagnosen PCOS behöver man stämma in på minst två av följande symtom: 

  1. Glesa eller uteblivna menstruationer 
  2. Ökad behåring/akne och/eller förhöjda androgener i provtagning 
  3. Polycystiska ovarier

Detta baseras på rotterdamkriterierna vilka har kritiserats² då diagnos enligt dessa kriterier kan ställas utan att förhöjda androgener finns³. PCOS innebär förhöjda androgener, du kan ha glesa/uteblivna menstruationer samt PCO-äggstockar (läs mer om vad som definierar PCO längre ned) utan att ha förhöjda androgener och PCOS. Så för att helt bekräfta en PCOS-diagnos är det säkraste att göra en provtagning.

Även om PCOS är något som ofta upptäcks då det tar sig i uttryck i menscykeln så är det egentligen inte ett “menscykelproblem”. Istället påverkar detta hela kroppen och varje kvinna har sin historia. 


Vad är PCOS och vad är orsaken till det? 

PCOS handlar om att man har problem med ägglossning. PCO står för många små äggblåsor och betyder att inget ägg blir tillräckligt stort för att kunna släppa. För att få en ägglossning behöver nämligen ägget uppnå en viss storlek och det är just det som blir problemet vid PCOS. Äggen börjar mogna men sen är det som att någon trycker på paus, och ingenting händer. 

Vi får mens ungefär två veckor efter en ägglossning, såvida du inte är gravid förstås, men har vi inte ägglossning så är det vanligt att mensen blir oregelbunden. Det finns kvinnor som har regelbundna blödningar trots PCOS, men för de flesta dröjer det mellan menstruationer. 


Orsaken till PCOS

Det finns flera orsaker till varför man kan få PCOS men gemensamt är att man har för mycket av “manliga” könshormoner, så kallade androgener. Vid PCOS har man alltså förhöjda androgener som man kan se antingen genom blodprov eller genom symtom. Det är i sin tur detta som gör att det är vanligt med oljig hy, humörsvängningar, akne och ökad hårväxt som symtom. 


PCOS på grund av blodsockerproblem

För de allra flesta kvinnor beror PCOS på problem med blodsocker. När vi får problem med blodsocker, får vi också problem med ett hormon som heter insulin. Detta i sin tur påverkar våra äggstockar så att vi får för mycket testosteron, och det är testosteronet som gör att äggens mognad sätts på paus och ägglossningen uteblir. Detta är alltså samma mekanism som driver diabetes typ 2 och återigen drabbar det inte bara äggstockar, det drabbar hela kroppen. 
 

PCOS på grund av stress

För andra kvinnor är det inte blodsockerproblem som huvudsakligen driver deras PCOS, det kan också vara stress. För mycket stress i relation till för lite återhämtning kan göra så att binjurarna (och inte äggstockarna) tillverkar dessa androgener, eller manliga könshormoner. Återigen påverkar detta hela kroppen och inte bara dina äggstockar, även om det är där problemet ofta upptäcks.


PCOS efter hormonella preventivmedel som p-piller

Det finns också de som får PCOS efter avslut av hormonella preventivmedel (som exempelvis p-piller eller hormonspiral). Detta gäller dig som inte hade några PCOS-symtom innan, utan att det dök upp efter att du slutat med preventivmedlet. Den här typen av PCOS är övergående, det läker alltså ut av sig själv inom något år. Om du däremot hade PCOS innan preventivmedel, och att preventivmedlet användes för att lindra symtomen, ja då har det inte försvunnit. Det betyder att det finns kvar men inte märks så länge man tar preventivmedel. 


Genetisk faktor för PCOS

Vi har också en genetisk faktor i PCOS vilket betyder att vissa lättare får det under särskilda omständigheter. Vår genetik gör det inte förutbestämt, det gör bara att risken ökar. Generna har nämligen inte sista ordet, vi kan påverka mycket genom vår kost och livsstil vilket vi kommer in på nedan. 


Hur behandlar man PCOS? 

Det går att bli av med PCOS, det vill säga att få tillbaka en stark och stabil ägglossning och bli av med sina symtom! Här kommer några tips: 

  • Stabilisera blodsocker genom att minska socker och snabba raffinerade kolhydrater. 
  • Se till att du får i dig ordentligt med protein. Ett tips är att börja dagen med en frukost som består av protein och fett för att stabilisera blodsockret det första du gör.
  • Återhämta dig! Skapa utrymme för en rutin eller hobby som du gör dagligen för återhämtning. Att minska stress i alla dess former är en viktigt aspekt för PCOS. 
  • Rör på dig, detta stöttar också blodsockret. Det kan handla om en promenad, yoga, pilates eller någon annan rörelse du tycker om.
  • Var noga med din sömn. Se till att få minst 8 timmars sömn och sov på rätt tider. Detta hjälper också kroppen att balansera hormoner och blodsocker.

Vad ska man äta för kost vid PCOS? 

Beroende på vad som driver ens PCOS och hur ens livssituation ser ut får man anpassa kosten efter sina förutsättningar. För vissa passar en kost med mindre kolhydrater bättre för att balansera blodsockret medan andra kan äta lite mer kolhydrater. Det handlar alltså inte om att helt utesluta kolhydrater, utan om att det kan vara kraftfullt att minska på dem. Hur mycket beror som sagt på vem man är.

Generellt kan man säga att äter man oraffinerad och ren mat, det vill säga mat som inte processats, så har man kommit väldigt långt. Den största fällan är frukostmat som ofta innehåller stor mängd snabba kolhydrater. Välj hellre något som innehåller protein och bra fetter, exempelvis någon
Womensyncfrukost du kan hitta under recepten här i menyn. 


Är det svårt att bli gravid med PCOS? 

Eftersom ägglossningen haltar vid PCOS så kan det vara svårt att bli gravid. Vi kan däremot påverka vår PCOS med kost och livsstil så att vi blir symtomfria och får tillbaka vår ägglossning. När ägglossningen fungerar igen kan vi också bli gravida! Detta är ett kontinuerligt arbete, har man fått PCOS en gång så får man också förhålla sig till det. Om man önskar vara symtomfri så innebär det alltså att kost- och livsstilsförändringarna blir en del av ens “nya liv”. 

Vid PCOS kan du ha oregelbunden ägglossning och kan då bli gravid om du lyckas träffa rätt med befruktningen vid ägglossningen. Det svåra är att veta när ägglossningen sker för att kunna tajma sex. Det bästa av allt är att vi kan påverka vår PCOS med kost och livsstil för att bli symtomfria och få tillbaka en regelbunden ägglossning. När ägglossningen är regelbunden kommer det också bli enklare att tajma ditt fertila fönster och din ägglossning. Detta är självklart ett kontinuerligt arbete - ha tålamod och var konsekvent, resultaten kommer att komma! Har man fått en PCOS-diagnos en gång är det något man behöver förhålla sig till. För att hålla sig “symtomfri” innebär det många gånger att kost- och livsstilsförändringarna blir en de av ens “nya liv”


Vad är skillnaden mellan PCOS och PCO?  

PCO står för polycystiska ovarier vilket är en term som betyder att man har många små äggblåsor. PCOS är syndromet, en samling symtom som beror på förhöjda androgener, manliga könshormoner. PCO betyder, precis som vid PCOS, att man inte ägglossar men det måste inte innebära förhöjda androgener. Istället kan det bero på att man har en HA, hypothalamus amenorré som underliggande orsak. Andra orsaker kan exempelvis vara hypotyreos och man kan även uppleva PCO tillfälligt när man precis slutat med p-piller eller tillfälligt vid hög stress. PCO och PCOS är alltså inte samma sak och det är viktigt att ta reda på vad man har så att man kan behandla det på rätt sätt då behandlingarna skiljer sig. 

 

För att lära dig mer om hur du kan läka PCOS hittar du mer information här på bloggen och på Womensyncs instagram. För personlig vägledning kan du ta hjälp av författaren till detta inlägg, Maria Särén på Emanera.se, som kan hjälpa dig att steg för steg komma till rätta med symtomen.

 

Källor

1) The Prevalence of Polycystic Ovary Syndrome: A Brief Systematic Review, Journal of human reproductive sciences 
Ritu Deswal, Vinay Narwal, Amita Dang, Chandra S Pundir
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33627974/

2) The Prevalence of Polycystic Ovary Syndrome: A Brief Systematic Review, Journal of human reproductive sciences
Ritu Deswal, Vinay Narwal, Amita Dang, Chandra S Pundir
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7879843/  

Polycystiskt ovariesyndrom, artikel i Läkartidningen skriven av Ylva Strandberg, specialistläkare; ST- läkare, Johanna Schmidt, doktorand, specialistläkare Eva Dahlgren, Överläkare; samtliga vid Kvinnokliniken, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg.
https://lakartidningen.se/wp-content/uploads/OldWebArticlePdf/1/17573/LKT1151s2726_2729.pdf

3) The Pathogenesis of Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): The Hypothesis of PCOS as Functional Ovarian Hyperandrogenism Revisited, Rosenfield RL, Ehrmann DA.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27459230/

 

Varukorg

No more products available for purchase